foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Cik liela ir kodolbīstamība? Skaidro kodolfizikas doktors Agris Auce
Latvijas Universitātes pētnieks, kodolfizikas doktors Agris Auce.
Sabiedrība
2022. gada 4. marts, 21:12

Cik liela ir kodolbīstamība? Skaidro kodolfizikas doktors Agris Auce

Jauns.lv

Šī rīta situācija Zaporižjas AES, kur Krievijas armijas sarīkota apšaude izraisīja ugunsgrēku, iebrūkot Krievijas karaspēka kadiroviešu elites kaujiniekiem, radīja ļoti nopietnus drošības draudus, galvenokārt tādēļ, ka parāda, cik ārkārtīgi bezatbildīgi rīkojas Krievijas valdība, Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Panorāma" norādīja Latvijas Universitātes pētnieks, kodolfizikas doktors Agris Auce.

Kā stāsta Auce, AES ir konstruēta tā, lai izturētu diezgan stiprus ārējos triecienus. Zaporižjas AES esot savā mūža beigu daļā. Tā ir būvēta 80. gadu beigās, bet tās mūžu plānots pagarināt līdz 2030.-2035. gadam.

"Atomstacijas kodola reaktoram apiet dzelzbetona apvalks, lai noturētu negadījumos izplūstošo radiāciju.Bet, protams, ka šo dzelzbetona apvalku var arī sabojāt - ar šāviņiem un citām eksplozijām. Tieša radiācijas noplūde notikusi nav, bet jāatzīmē tas, ka pēc atomelektrostacijas izslēgšanas tā ir ilgāku laiku jāatdzesē. Un jautājums ir, kas notiks tagad. Vai krievu armijai ir šādi vajadzīgie speciālisti? Vai viņi vispār to gribēs un spēs darīt? Ja AES netiek dzesēta, var notikt tas pats, kas ar Fukušimas AES. Stacija uzkarst un pamazām zūd hermētisms. Tas atkarīgs no tā, cik ilgi stacija ir bijusi izslēgta," skaidroja Auce.

Zaporižjas AES sagrābušie Krievijas bruņoto spēku čečenu formējumu karavīri, tā dēvētie kadirovieši, vairākus spēkstacijas darbiniekus nogalinājuši, tā piektdien pavēstīja partijas "Sluha narodu" ("Tautas kalps") Ukrainas parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Davids Arahamija.

"Šobrīd šajos kodolobjektos, atomobjektos, civilos vada tā dēvētie kadirovieši, čečenu kaujinieki. Viņi nogalināja vairākus darbiniekus, kas tiek apmācīti gadiem, desmitiem gadu, kas kontrolē drošību," sacīja Arahamija.

"Mēs no trijiem naktī, kad sākās uzbrukums šiem objektiem, visai starptautiskajai pasaulei darījām zināmu, ka mēs nevaram un uzskatām, ka arī Krievija nevar garantēt, kas šobrīd ir galvā šiem čečenu kaujiniekiem," sacīja Arahamija. "Viņi var arī šantažēt pēc tam Krieviju, teikt - atzīstiet Čečenijas neatkarību vai kaut ko tādu." 

Atbilstoši viņa teiktajam kodolobjektus faktiski ir sagrābis teroristu grupējums.

Kā sacīja Arahamija, kas sarunās ar Krieviju ir Ukrainas delegācijas sastāvā, Ukrainas puse sarunās piedāvājusi noteikt 30 kilometru rādiusā ap atomelektrostacijām lidojumiem slēgtu zonu, kur nenotiek kauju darbība, tomēr pagaidām no Krievijas puses atbilde nav saņemta.

"Šī ir pirmā reize, kad kāda valsts ir uzbrukusi ar degvielu nodrošinātai un funkcionējošai kodolspēkstacijai, un tas nepārprotami ir ir starptautisko tiesību un Ženēvas konvenciju pārkāpums," ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē sacīja Lielbritānijas vēstniece Barbara Vudvarda.

Naktī pieredzētie notikumi uzskatāmi par uzbrukumu kodolspēkstacijai, sacīja Francijas vēstnieks Nikolā de Rivjērs.

Krievijas neprātīgais uzbrukums Zaporižjas AES apdraudēja visu Eiropu, brīdināja ASV vēstniece ANO Linda Tomasa-Grīnfīlda.

"Paldies Dievam, pasaulei aizvadītajā naktī par mata tiesu izdevās izvairīties no kodolkatastrofas," vēstniece sacīja Drošības padomei. "Krievijas uzbrukums pagājušajā naktī Eiropas lielāko kodolspēkstaciju pakļāva nopietnam riskam."

"Tas bija neticam neprātīgi un bīstami. Un tas apdraudēja civiliedzīvotājus Krievijā, Ukrainā un Eiropā," uzsvēra Tomasa-Grīnfīlda.

ANO ģenerālsekretāra vietniece politikas jautājumos Rozmarija DiKarlo uzsvēra, ka uzbrukumi kodolenerģijas objektiem ir "pretrunā ar starptautiskajām humānajām tiesībām".

Runājot no lidmašīnas ceļā uz Irānu, Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras ģenerāldirektors Rafaels Grosi, sacīja, ka ir gatavs doties uz Ukrainu, lai garantētu valsts kodolobjektu drošību.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba piektdienas rītā  brīdināja - ja šī AES uzsprāgtu, tad sprādziena sekas būtu 10 reizes briesmīgākas nekā pēc Černobiļas AES eksplozijas.