foto: LETA
12 stundu darba dienas bez brīvdienām - ģimenes ārsti šobrīd strādā pāri saviem spēkiem
Ilustratīvs.
Sabiedrība
2022. gada 28. janvāris, 21:44

12 stundu darba dienas bez brīvdienām - ģimenes ārsti šobrīd strādā pāri saviem spēkiem

Jauns.lv / LETA

Divpadsmit stundu darba diena bez brīvdienām – tāda ir Covid-19 vīrusa omikrona paveida izplatīšanās laika realitāte daudzās ģimenes ārstu praksēs gan Rīgā, gan novados. Patlaban mājās ārstējas aptuveni 73 000 Covid-19 pacientu, ziņo LSM.lv.

Skultes novada ģimenes ārsta Reiņa Siliņa praksē ir 1700 pacienti. Tos, kuri nav infekciozi, viņš pieņem klātienē. Covid-19 viņa praksē apstiprināts aptuveni 60 cilvēkiem.

“Es vairs jau nespēju apzvanīt ne kovida pacientus, ne šos kontaktus... Viņi nāk kā lavīna virsū. Kaut man ir divi palīgi šobrīd, viņas arī nespēj,” atzina Siliņš.

Katru dienu pietrūkstot vismaz divas stundas laika. Intensīvi strādājot kopš oktobra, pārējos darbus kavējot jau par mēnešiem.

“Es dzenos šim vilcienam pakaļ. Šie atvieglojumi par pacientu apzvanīšanu nāk laikā. Kovida gaita tagad ir mierīgāka. Viņi ātrāk izveseļojas. Ir pacienti, ar kuriem es sazinos katru dienu, ir tādi, kur satiekos pirmajā un pēdējā [slimošanas dienā],” pastāstīja Siliņš.

Šobrīd ģimenes ārstu pienākumu vidū ir arī vakcinācijas aptveres veicināšana. “Vakcinācija nav tik nogurdinoša, cik šie jautājumi: vai man to vajag? Ievakcinēt ir ātri. Viņiem vajag parunāties. Paglaudīt rociņu. Nomierināt,” LSM.lv pastāstīja ārsta palīdze Jolanta Rozīte.

Visi praksē strādājošie jūt izdegšanu. “Vairāk jau tā ir neiecietība. Zūd laipnība. Kāpēc es pateicu skarbāk? Pacients zvana – man ir kovidpozitīvs... Es jau šo tekstu dzirdu šodien sesto reizi...” pauda ģimenes ārsts.