Edvīns Inkēns nonācis parādniekos un paliek bez mājas Mežaparkā
foto: Zane Bitere/LETA
Žurnālists Edvīns Inkēns, pabijis politikā, pievērsās uzņēmējdarbībai. Taču daži viņa biznesi beigušies neveiksmīgi, turklāt ierauti tiesvedībās.
Slavenības

Edvīns Inkēns nonācis parādniekos un paliek bez mājas Mežaparkā

Juris Vaidakovs

Žurnāls "Kas Jauns"

Bijušajam žurnālistam un politiķim Edvīnam Inkēnam turpinās nedienas ar nekustamajiem īpašumiem - izsolē nonākusi savulaik iegādātā privātmāja Mežaparkā.

Edvīns Inkēns nonācis parādniekos un paliek bez mā...

Kā vēsta žurnāls "Kas Jauns", šonedēļ noslēgsies Rīgas apgabaltiesas zvērinātā tiesu izpildītāja izsludinātā izsole, kurā, kā publiski pieejamā sludinājumā ir minēts, tiek pārdotas “parādnieka Edvīna Inkēna mantotās 2/6 domājamās daļas, kā arī kopīpašnieka AS "Reverta" piederošās 2/6 domājamās daļas un kopīpašnieka Sandras Inkēnas piederošās 2/6 domājamās daļas no nekustamā īpašuma”. Atmodas laika leģendārā TV raidījuma "Labvakar" viens no vadītājiem Edvīns Inkēns atteicās žurnālam "Kas Jauns" komentēt, kāpēc ir parādnieks.

Privātmāju Mežaparkā nopirka 1996. gadā

Izsoles procesa sludinājumā teikts, ka parāda piedzinējs ir SIA "GelvoraSergel", bet izsolīts tiek īpašums Visbijas ielā – zeme 2435 kvadrātmetru platībā, uz kuras atrodas vienstāvu dzīvojamā ēka ar mansardu un jumta izbūvi. Izsoles sākumcena ir 516 000 eiro.

Zemesgrāmatā pieejamā informācija vēsta, ka minētais īpašums Mežaparkā 1995. gadā pēc denacionalizācijas pamata nonācis kāda Marcela Minca īpašumā, bet jau pēc gada to iegādājies Edvīns Inkēns kopā ar māti Inu Inkēnu un sievas Sandras Inkēnas tēvu Jāni Loci, noslēdzot divus pirkuma – pārdevuma līgumus par 5470 un 5480 latiem. Savukārt pēc desmit gadiem Inkēns savu domājamo daļu ieķīlājis "Parex bankā" par 401 000 latu lielu hipotekāro kredītu. Spriežot pēc ierakstiem Zemesgrāmatā, Inkēns savu domājamo daļu visai drīz ir zaudējis, jo tā nonākusi AS "Reverta" īpašumā (kad 2012. gadā tika anulēta "Parex bankas" licence, banka uzsāka darbu kā problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums AS "Reverta"). Savukārt 2016. gadā Edvīns Inkēns mantoja savas mātes Inas Inkēnas daļas no šī īpašuma.

Neveiksmīga biznesa upuris?

Jezga par šo Inkēnu īpašumu Mežaparkā ilgst gadiem. Jau 2017. gadā tika vēstīts, ka valsts akciju sabiedrība "Reverta" pārdevusi izsolēs vairākus Edvīna Inkēna nekustamos īpašumus, piedzenot viņam daļēji piederošā uzņēmuma nesamaksāto kredītu, kuram viņš devis galvojumu. Inkēns gan uzskatījis, ka banka rīkojusies netaisnīgi, jo parādu piedzinusi, vēršoties pret viņa personīgo mantu, nevis pret kredīta ķīlu. Izrādās, ka savulaik Inkēns kopā ar diviem partneriem bija nodomājis iesaistīties uzņēmējdarbībā, uzsākot jauna būvmateriāla izejvielu ražošanu. 2006. gadā ražošanas iekārtu iegādei "Parex banka" piešķīra aizdevumu – 410 000 latus, nodrošinājumam pieprasot uzņēmuma līdzīpašnieku galvojumus. Iekārtas iepirktas, taču biznesa plāns pajuka, jo piegādātās iekārtas nav atbildušas ražošanas tehnoloģijai, bet papildu iekārtu iegādei uzņēmumam līdzekļu vairs nebija. Līdz ar to ražošana netika uzsākta, uzņēmums izputēja. “Kad tas notika, par šo neveiksmi, protams, nebiju priecīgs. Bet sākumā pat pārāk neuztraucos. Galvojumu savulaik parakstīju tāpēc, ka man likās – liela riska nav. Kredīta saistības neizpildot, bankā ieķīlātās ražošanas iekārtas tiktu pārdotas izsolē, tādējādi nosedzot bankā paņemto aizdevumu,” notikušo 2017. gadā "Latvijas Avīzei" komentēja Edvīns Inkēns.

Taču "Parex bankas" “mantiniece” AS "Reverta" no neveiksmīgajiem uzņēmējiem uzsāka izsniegtā aizdevuma piedziņu. 2009. gadā "Reverta" vērsās Rīgas starptautiskajā šķīrējtiesā, pieprasot piedzīt no uzņēmuma līdzīpašniekiem izsniegto kredītu, un tiesa prasību apmierināja, vēršot parāda piedziņu nevis pret ieķīlātajām ražošanas iekārtām, bet pret līdzīpašnieku ienākumiem un nekustamo mantu. Pēc šķīrējtiesas sprieduma tika pārdoti vairāki Inkēnam piederošie nekustamie īpašumi Rīgā, atsavinātas kapitāldaļas SIA "VEXOil Bunkering", apķīlāta bankas kontos noguldītā nauda, kopsummā 419 982,62 eiro apmērā. Bijušais žurnālists un politiķis Edvīns Inkēns gan nepadevās un vērsās pret AS "Reverta" tiesā, un pēc divu gadu ilgas tiesāšanās pirmās instances tiesas spriedums viņam bija labvēlīgs, un, ja spriedums netiktu pārsūdzēts, viņš vairākus savus nekustamos īpašumus atgūtu. Tiesa gan, kā pirms pieciem gadiem minēja "Latvijas Avīze", problēma tajā, ka jau tad vairs nebija, no kā pieprasīt atgūt zaudējumus, jo uzņēmums "Reverta" vairs neeksistēja. 2017. gadā "Revertas" kredītportfeli ar aptuveni 4500 kredītlietu iegādājās ārpustiesas parādu atgūšanas privātuzņēmums "Gelvora", kas apvienojās ar ārpustiesas parādu atgūšanas privātuzņēmumu "Sergel", un "GelvoraSergel" toreiz laikrakstam apstiprināja, ka apsverot iespēju pārsūdzēt spriedumu. Un nu, spriežot pēc notiekošās Edvīna Inkēna īpašumu nonākšanas izsolē, viņš tomēr palicis zaudētājos.