foto: Valsts kanceleja.
Koalīcija vēlreiz apstiprinājusi atbalstu pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai iedzīvotājiem un uzņēmumiem
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
Sabiedrība
2022. gada 24. janvāris, 18:51

Koalīcija vēlreiz apstiprinājusi atbalstu pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai iedzīvotājiem un uzņēmumiem

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas sanāksmē šodien vēlreiz apstiprināta atbalsta sniegšana iedzīvotājiem un uzņēmumiem pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai, šodien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Premjers uzsvēra, ka kopā ar jau iepriekš sniegtajiem un papildu paredzētajiem atbalsta pasākumiem paredzēts 450 miljonu eiro kopīgs atbalsts, kas proporcionāli ekonomikas lielumam ir viens no lielākajiem atbalstiem Eiropas Savienībā.

Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone (NA) preses konferencē uzsvēra, ka pašlaik ministrijā cer uz lielu Saeimas deputātu atsaucību, lai visi nepieciešamie grozījumi tiktu apstiprināti pēc iespējas ātrāk un cilvēki varētu saņemt nepieciešamo palīdzību jau februārī.

Viņa uzsvēra, ka ļoti liela ietekme energoresursu cenu kāpuma mazināšanai var ietekmēt arī mājokļu energoefektivitāte, līdz ar ko ir aktualizējies jautājums par daudzīvokļu un privātmāju energoefektivatētes uzlabošanu.

Indriksone pauda nostāju, ka ir jādomā arī par ilgtermiņa risinājumiem, piemēram, vēja parka celtniecību. "Mēs nevaram noliegt, ka šādu parku celtniecība savā veidā ir arī vizuālais piesārņojums, taču ir nepieciešams līdzsvarot likumdošanu, lai to izbūve būtu vienkāršāka," pauda politiķe.

Kā ziņots, Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs iepriekš informēja, ka galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25.janvārī.

Koalīcijas partneri vienojušies, ka atbalsts tiks sniegts uz četriem mēnešiem, līdz šā gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks sniegts līdz šī gada beigām.

Īstermiņa atbalstam valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātās iepirkuma komponentes (OIK) izmaksas, tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam, tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti.

Tāpat koalīcija vienojusies par palielinātā mājokļa pabalsta izmaksāšanu līdz šī gada beigām, kā arī valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu.

Kā iepriekš pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA), par ekstremālu sadārdzinājumu centrālās siltumapgādes klientiem tiks uzskatīta 68 eiro par megavatstundu (MWh) robeža, kas nozīmētu, ka atbalstu saņems mājsaimniecības Daugavpilī, Olainē, Ozolniekos, Mārupē un Saulkrastos.

Savukārt dabasgāzei par "ekstremālo" slieksni tiks uzskatīti 34 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa, kas paredzētu cenu samazinājumu līdz tam līmenim, kāds bijis 2021.gada otrajā pusē.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās