foto: Publicitātes foto
Reperis Lauris Vilcāns kļuvis par luterāņu mācītāju
Kristīgais reperis Lauris Vilcāns šomēnes ordinēts mācītāja pakāpē un kalpos Piebalgas puses luterāņu draudzēs.
2022. gada 21. janvāris, 06:18

Reperis Lauris Vilcāns kļuvis par luterāņu mācītāju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Reperi Lauri Vilcānu Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags janvāra sākumā – Zvaigznes dienā Rīgas domā ordinēja palīgmācītāja pakāpē, un viņš tagad kalpo Jaunpiebalgas, Vecpiebalgas un Lodes draudzēs.

Laura Vilcāna hip-hopa talantu vairāk pazīst tie, kuri ir apmeklējuši kristīgos pasākumus, bet pirmā publiskā uzstāšanās reperim bija vēl pusaudža gados, kad viņš debitēja savas skolas “Popielā”. Tāpat viņam jau iznācis pirmais mūzikas disks “Skats uz labāku rītdienu” un sagatavošanā jau ir otrs.

Lauris Vilcāns: “Cerība”:

Kristīgajam portālam spektrs.com viņš atzinis: “Pirms vairākiem gadiem (2011. gadā) es dzīvoju Anglijā. Manā dzīvē bija daudz problēmu un atkarību, lai tiktu vaļā no atkarībām un lai uzsāktu jaunu dzīvi, es sāku meklēt Dieva palīdzību. Dievs manas lūgšanas uzklausīja, un Viņš mani atbrīvoja no atkarībām, un manā dzīvē notika krasas pārmaiņas.

Pēc neilga laika un pavisam pārsteidzoši es iepazinu Kristus evaņģēliju caur čatu. Tad pēc kāda laika es devos atpakaļ uz Latviju un savā dzimtenē pēc ierašanās devos uz draudzes (“Dieva mājas”) kristīgo nometni. Nometnē es pieņēmu ūdens kristības un vēl vairāk iepazinu Jēzu un savus ticības brāļus. Īsumā tā iesākās mans ceļš kopā ar manu Kungu un Pestītāju Jēzu Kristu.”

Savas ticīgā cilvēka gaitas Lauris Vilcāns saista ar harizmātiskajām draudzēm, kuras pirms kāda laikā arī ieguvušas samērā skandalozu slavu. Piemēram, pagājušā gada nogalē atklājās, ka vienas no četrām ģimenes ārstes, kurām nācās pamest darbu nevakcinēšanās dēļ, kuldīdznieces Zandas Zaures pasaules uzskatu bija ietekmējusi “Dieva mājas” mācība. Šīs draudzes mācītājs Pauls Oleksa „YouTube” publicētajā sprediķī uzsvēra, ka no kovida visdrošāk par visām pārējām metodēm (tradicionālā medicīna un vakcinācija) pasargā „šķīsta un dievbijīga dzīve”.

Savukārt draudzes “Prieka vēsts”, kuras rīkotajā pasākumā arī uzstājies Lauris Vilcāns, mācītājs Vilnis Gleške Covid-19 vakcīnā gan “neko sliktu nesaskata”. Tomēr draudze pirms pāris gadiem izpelnījās nelabu slavu, savā mājaslapā publicējot rakstu “7 lietas, kuras jāmāca bērniem”, kurā vairākkārtīgi tika norādīts, ka vecākiem bērns jāsoda un jāper. Pirms pēršanas gan kopīgi esot jālūdzas un jāizskaidro “noziegums”, par kuru saņemts pēriens.

Lauris Vilcāns: “Tu dzirdi manu lūgšanu”:

Vēlāk Lauris Vilcāns jau nonāca Rīgas vecajā svētās Ģertrūdes draudzē, kur sajuta aicinājumu Lutera akadēmijā studēt teoloģiju. Tāpat viņš pārstāv kristīgās misijas kopienu “Cilvēku zvejnieki”. Savās dziesmās un tekstos tikko ordinētais mācītājs “pauž savas ticības pieredzi, liecina par Kristu, kas ir Glābējs un piedod grēkus”, raksta LELB žurnāls “Svētdienas Rīts”.

LELB arhibīskaps Jānis Vanags par jauno Piebalgas puses draudžu mācītāju “Facebook” raksta:

“Epifānijas jeb Zvaigznes dienā pieminam notikumu, kur gudrie vīri no austrumu zemes dāvināja mūsu Kungam zeltu, vīraku un mirres. Tas norādīja uz Kristus atklāšanos visām tautām. Lai tas joprojām notiktu, Kungs Jēzus pats Rīgas Sv. Marijas Domā dāvināja mūsu baznīcai jaunu mācītāju Lauri Vilcānu, kuru ordinēju kalpošanai Jaunpiebalgas Sv. Toma, Vecpiebalgas un Lodes-Apšu draudzēs. “Kā Tēvs mani ir sūtījis, tā arī es jūs sūtu. Saņemiet Svēto Garu!”, teica Kungs Jēzus. Ar aizlūgšanām vēlēsim Laurim uzturēt dzīvu šo Gara dāvinājumu, lai tas nes daudz augļu un šie augļi paliek uz mūžīgo dzīvību!”.

Vecpiebalgas draudzes mācītāja sprediķis "Pelnu vietā rotas":