foto: LETA
Atbalstu pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai varēs saņemt aptuveni 553 000 cilvēku
Sabiedrība
2022. gada 19. janvāris, 15:42

Atbalstu pieaugušo energoresursu cenu kompensēšanai varēs saņemt aptuveni 553 000 cilvēku

Jauns.lv / LETA

Lai mazinātu mājsaimniecību izdevumus par energoresursiem, koalīcijas sadarbības sanāksmē atbalstīts priekšlikums piešķirt 80 eiro kompensējošu atbalsta maksājumu par laika periodu no janvāra līdz aprīlim, proti, četras reizes 20 eiro apmērā Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem, kuri saņem kādu no vairākiem valsts atbalstiem, informēja Labklājības ministrijā.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) skaidro, ka seniori, apgādnieku zaudējušas personas un personas ar invaliditāti, it īpaši tās personas ar invaliditāti, kurām ir ļoti smaga invaliditāte, saistībā ar straujo energoresursu cenu kāpumu šobrīd nonākušas sarežģītā situācijā un saskaras ar nespēju veikt visus obligātos maksājumus un apmierināt savas un savu ģimenes locekļu pamatvajadzības.

Eglītis akcentē, ka valsts pienākums, savu iespēju robežās, ir nodrošināt atbalstu šajā situācijā.

Šāds atbalsts pienāksies personām, kuras saņem vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensiju, speciālo valsts pensiju, kā arī izdienas pensiju gadījumā, ja persona ir sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet tai nav piešķirta vecuma pensija, vai arī izdienas pensiju gadījumā, ja persona kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu un kurai ir noteikta invaliditāte.

Tāpat atbalsts tiks piešķirts atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmējiem, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējiem, bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta saņēmējiem vai pabalsta personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana, saņēmējiem.

Atbalstu sniegs arī personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss un kuras ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu vai kurām ir noteikta invaliditāte, un kura nav sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu.

Atbalsts arī pienāksies personām, kurām ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Provizoriski šādu atbalstu saņems aptuveni 553 000 cilvēku, un tam nepieciešami 44 miljoni eiro.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksu varot sākt ne ātrāk kā martā.

Plānots, ka kompensējošo atbalstu izmaksās arī Aizsardzības ministrija, Satversmes aizsardzības birojs un Militārās izlūkošanas un drošības dienests šo iestāžu administrētajiem izdienas pensijas saņēmējiem, kuri nav sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu un kuriem ir noteikta invaliditāte.

Priekšlikumi nosaka kompensējoša atbalsta maksājuma izmaksu kā vienreizēju maksājumu martā, kompensējot janvāra, februāra, marta un aprīļa mēnešus, un nesadalot tā izmaksu vairākos maksājumos.