Sabiedrība
2022. gada 12. janvāris, 19:12

"Spļāviens sejā," saka Dace, kura pēc saņemtā rēķina par patērēto ūdeni bijusi histērijā

Jauns.lv

Iļģuciemā, Buļļu ielā 40b, dzīvojošos rīdziniekus nepatīkami pārsteidzis rēķins par milzīgu ūdens patēriņu. Tas ir pat vairākas reizes lielāks nekā parasti, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Ceturtā studija".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja līdz šim divatā, dzīvojot 32 kvadrātmetrus lielā vienistabas dzīvoklī, tika iztērēti 4 kubikmetri ūdens, ko uzrādīja aukstā ūdens skaitītājs, tad tagad jāmaksā par 30 kubikmetriem.

"Tas bija ļoti liels trieciens. Es jau pilnīgi biju histērijā. Nezināju, ko darīt. Tagad es samaksāju to rēķinu, bet atskaitīju nost to, ko viņi tur piedomājuši klāt. To daudzumu es varu notecināt astoņos mēnešos. Tagad iznāk, ka es sēžu mājās un visu laiku tikai tecinu ūdeni," LTV teic mājas iedzīvotāja Dace Ceirule.

Daces dzīvoklī ir deklarēti pieci cilvēki, bet dzīvo tikai divi. Neapmierināti ar saņemto rēķinu ir arī pārējie nama iedzīvotāji.

"Iepriekšējos mēnešos patērējām apmēram trīs līdz piecus kubikmetrus, bet tagad atnāca, ka ir 18. Kāpēc tad mums ir savs skaitītājs dzīvoklī, ja no tā nav vispār nekādas jēgas? Tad ir jāizdeklarējas, jāatstāj viens, un jāmaksā par to rēķins, cik ir deklarētie," teic namā dzīvojošā Elīna.

Kā vēsta LTV, nelaime ir tā, ka 70 dzīvokļu mājai nav kopējā ūdensskaitītāja.

2016. gada Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz, ka namiem, kuros līdz 2021. gada novembrim nebūs izbūvēts komercuzskaites mēraparāta mezgls, patērēto ūdeni aprēķinās pēc pieņemtās normas uz vienu deklarēto iedzīvotāju, proti – sešus kubikmetrus uz cilvēku. Par nepieciešamību izbūvēt ūdens mērītāja uzstādīšanas vietu "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) esot informējis iedzīvotājus un aicinājis dzīvokļu īpašniekus balsot par 9500 eiro vērto projektu.

Taču lielākā daļa iedzīvotāju anketu starp reklāmas avīzēm nemaz nav pamanījuši un izmetuši to ārā. Lai pieņemtu lēmumu uzsākt darbus, pietrūcis kvoruma.

Vajadzīgā naudas summa remontdarbu fondā ir, nepieciešams tikai savākt vismaz 36 dzīvokļu īpašnieku parakstus. Pārvaldnieks sola, ka komercuzskaites mezgla izbūve ilgs aptuveni četrus mēnešus.

"Rīgas namu pārvaldnieks" pārziņā ir apmēram 250 mājas, kur joprojām nav uzstādīts kopējais ūdens skaitītājs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās