foto: unsplash.com
Studējošie saņems par 40% lielākas stipendijas
Tava izglītība
2022. gada 11. janvāris, 14:33

Studējošie saņems par 40% lielākas stipendijas

Jauns.lv

Minimālās mēneša stipendijas apmērs studējošajiem no 2022. gada janvāra būs 140 eiro mēnesī - par to šodien, 2022. gada 11. janvārī, lēma valdība, apstiprinot Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par stipendijām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pašlaik stipendiju apmērs studējošajiem bakalaura studiju programmas, profesionālās augstākās izglītības programmas, maģistra studiju programmas studentam un rezidentam medicīnā ir 99,60 eiro mēnesī. Finansējumu stipendiju palielināšanai Izglītības un zinātnes ministrijas iekļāva prioritāro pasākumu sarakstā, un, pieņemot likumu par 2022.gada un vidējā termiņa budžetā paredzēto, šim mērķim tika papildus piešķirti 2,4 milj. eiro.

Kamēr pilnībā nav ieviests jaunais doktorantūras modelis, tiek palielināts arī valsts finansētās stipendijas apmērs doktorantūrā studējošajiem - no 113,83 eiro līdz 140 eiro mēnesī. Doktorantūras stipendiju jautājumu ministrija risina atsevišķi - ar Eiropas Savienības fondu atbalstu vēl esošā plānošanas perioda ietvaros. Jaunais doktorantūras modelis paredz pakāpenisku pāreju no stipendijām uz atalgojumu visiem doktorantiem, kas studē valsts budžeta vietās. Lai pilotētu šādu modeli, valdība ir piešķīrusi atbalstu 341 doktorantam, kuriem konkursa kārtībā jau šobrīd ir iespēja saņemt doktorantūras grantu līdz 1000 eiro mēnesī. Kopējais budžetā studējošo doktorantu skaits šobrīd ir ap 1200. Vienlaikus Atveseļošanas un noturības mehānisma ietvaros paredzēts atbalstīt papildu indikatīvi 210 vietas, savukārt ES fondu 2021.-2027. gadu plānošanas periodā – vēl 517 vietas (kopā papildu valsts budžetam paredzēti gandrīz 27 miljoni eiro).

Lēmums par stipendijas palielināšanu studējošajiem pieņemts, izvērtējot arī Covid-19 radītās sociālekonomiskās krīzes sekas un joprojām pastāvošo risku, ka daļa studējošo varētu pārtraukt studijas, jo ir mazinājušies ienākumi gan ģimenēm, gan pašiem studējošiem, kā arī turpinās nelabvēlīga darba tirgus situācija.

Kopā valsts augstskolās un koledžās studē 56 664 studējošo, no tiem valsts budžeta finansētās studiju vietās - 30 276 studējošo, kas konkursa kārtībā var pretendēt uz valsts budžeta finansētu stipendiju.

Saskaņā ar pētījumu "EUROSTUDENT IV" par studentu sociāliem apstākļiem Eiropas Savienības dalībvalstīs, Latvijā ir salīdzinoši augstāks īpatsvars ar studējošiem, kas paralēli studijām strādā. Tas saistīts ar valsts sociālekonomisko situāciju un stipendijas apmēru. Lielāks stipendiju apmērs ļauj studentiem vairāk pievērsties studijām, nekā iztikas pelnīšanai, kā arī motivē turpināt studijas un tādējādi samazina atbirumu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās