foto: LETA
Uzņēmēju biedrība pārmet Veselības ministrijai "kovida vīrusa veicinošas politikas īstenošanu"
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš
Viedokļi
2021. gada 17. decembris, 12:29

Uzņēmēju biedrība pārmet Veselības ministrijai "kovida vīrusa veicinošas politikas īstenošanu"

Jauns.lv

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) apsverot veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisijas pieprasīšanu, portālu Jauns.lv informē LTRK.

"Padome 16. decembra sēdē vienojusies, ka gadījumā, ja Veselības ministrija turpinās īstenot kovida vīrusa izplatības veicinošu politiku tirdzniecības nozarē, neatļaujot strādāt tirdzniecības centriem zaļajā režīmā arī brīvdienās un svētku dienās, LTRK Padome lems par veselības ministra Daniela Pavļuta demisijas pieprasīšanu," teikts biedrības paziņojumā presei.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norāda: "Diemžēl šajā krīzes laikā esam pieraduši, ka Veselības ministrija absolūti nerēķinās ar ekonomisko ietekmi lēmumu pieņemšanā. Šie lēmumi, kas attiecas uz tirdzniecības jomas ierobežošanu, ne tikai rada sitienu pa ekonomiku, bet patiesībā veicina kovida vīrusa izplatību nevis samazina to. Lielākā kļūda ir nepareiza, datos un argumentos nebalstīta krīzes pārvaldības politika, kad teju jau divus gadus, esot pandēmijā, ierobežojumu politika tiek veidota balstoties uz sajūtām."

Pirmā diena pēc "lokdauna": lielajos tirdzniecības centros ielaiž tikai ar sertifikātiem

gallery icon
41

LTRK uzskata, ka nav pareizi, ka epidēmijas pārvaldība notiek politiski, nevis balstoties uz ekspertu ieteikumiem un datu analīzi.

"Neieklausīšanās jomas speciālistos un tam sekojoši nekompetenti lēmumi ir kļuvuši par ikdienu, un tirdzniecības centru brīvdienu slēgšana un internetā pasūtītu preču "izsniegšana uz ielas" ir tikai kārtējais pamatojums, ka tas tiek darīts apzinoties lēmumu bezjēdzību," pauž LTRK.

LTRK apgalvo, ka viedokļi, ka šādi ierobežojumi ir nepareizi, esot izskanējuši arī no veselības jomas ekspertiem, tajā skaitā no profesores Ludmilas Vīksnas, kura strādājusi arī valdības ekspertu grupās un esot norādījusi, ka, lai kovida vīrusa izplatību mazinātu, ir jāveicina cilvēku izkliede, kas no epidemioloģiskās drošības viedokļa ir pašsaprotami, ja daļa no tirdzniecības vietām ir slēgtas, tad tajās, kuras ir atvērtas, būs lielāka pulcēšanās.

Sācies lielais Ziemassvētku eglīšu tirdzniecības laiks

Lai arī svētku eglītes dažviet varēja iegādāties jau no novembra beigām, lielā rosība eglīšu tirgū sākusies tikai decembra vidū. Cenu ...

gallery icon
22

"Lai arī ir izprotama situācijas sarežģītība, parādoties jauniem vīrusa variantiem, neargumentēta un nepārdomāta ierobežojumu politika ne tikai rada nozīmīgas ekonomiskās sekas, bet arī vecina vīrusa straujāku izplatību, kas nav pieņemami," norāda LTRK.

LTRK ieskatā Veselības ministrija maz ņem vērā divus ļoti būtiskus kritērijus tirdzniecību centru atvēršanai brīvdienās un svētku dienās - to, ka lielajos tirdzniecības centros visas telpas ir aprīkotas ar vispārējās ventilācijas sistēmas kanāliem, kas automātiski nodrošina to vēdināšanu, un to, ka, ja tirdzniecības centrā drīkst ienākt tikai personas ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, tad "nav atšķirības, vai tās šeit uzturas darba dienās vai brīvdienās".

LTRK raksta, ka ir vairākkārtīgi norādījusi, ka Ministru kabineta noteiktais darbības ierobežojums aizliegt tirdzniecības pakalpojumu sniegšanu tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās nesasniedz rīkojumā noteikto mērķi - mazināt cilvēku savstarpējos kontaktus, tieši pretēji, tiek veicināta cilvēku mobilitāte uz tām tirdzniecības vietām, kas attiecīgajā brīdī var strādāt, veidojot nesamērīgas proporcijas starp cilvēku skaitu veikalā un rindām pie veikaliem ārpusē, un īpaši aktuāli tas esot šobrīd, pirmssvētku laikā.

LTRK ieskatā visiem tirdzniecības centros esošajiem veikaliem ir jāļauj strādāt arī brīvdienās, tādējādi mazinot arī konkurences kropļošanu un nevienlīdzīgu izturēšanos pret tirdzniecības nozares dalībniekiem, kas godprātīgi maksā nodokļus.