foto: LETA
"Skriešus! Negaidiet, omikrons nāk virsū!" - Kariņš mudina nekavēties ar balstvakcīnas saņemšanu
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš
Sabiedrība
2021. gada 14. decembris, 16:41

"Skriešus! Negaidiet, omikrons nāk virsū!" - Kariņš mudina nekavēties ar balstvakcīnas saņemšanu

Jauns.lv

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien Ministru kabineta sēdē pauda, ka valstī aktīvāk jāizvērš Covid-19 balstvakcīnas saņemšana, jo tieši tā ir viena no svarīgākajām stratēģijām vīrusa jaunā omikrona varianta apkarošanā.

"Jāsaka viennozīmi - ejiet un saņemiet balstvakcināciju. Skriešus! Negaidiet, omikrons nāk virsū," sacīja Kariņš, norādot, ka gaidīt nedrīkst, jo pavasarī varētu būt jau par vēlu. 

Tieši balstvakcīna ir Eiropas stratēģija, kā pasargāties no īpaši lipīgā omikrona varianta.

Premjers norādīja, ka ir jāatrod veids, kā uzrunāt atsevišķas sabiedrības daļas, piemēram, krieviski runājošos vai tos, kuri dzīvo attālākās viensētās.

Spriež par balstvakcīnas saņemšanas termiņiem

Valdībā tika apspriests arī Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) lēmums balstvakcīnu saņemt jau pēc trīs mēnešiem kopš vakcinācijas kursa pabeigšanas.

Kā zināms, Latvijā Imunizācijas valsts padome ir noteikusi, ka balsstvakcīnu var saņemt 5 mēnešus pēc otrās "Vaxzevria" devas saņemšanas, 6 mēnešus pēc "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" vakcīnas kursa iziešanas un 8 nedēļas pēc "Janssen" vakcīnas saņemšanas.

Ministri diskutēja, vai arī Latvijā nevajadzētu pieņemt lēmumu balstvakcīnu nodrošināt jau pēc trīs mēnešiem.

"Es uzskatu, ka mums būtu jālūdz un visādos veidos jāmudina lēmuma pieņēmējus, lai mēs arī līdzīgi EZA nosakām šos trīs mēnešus, jo tagad, ja mēs iespringstam un atveram centrus, un svētkos mudinām iet un saņemt poti, mēs varēsim saslimstību mazināt," sacīja Kariņš. 

"Ja līdz šim esam paļāvušies uz EZA, tad turpināsim paļauties."

Premjers pauda, ka neredz "nevienu iemeslu, kāpēc Latvijā varētu pieņemt citu lēmumu".

"Ja mēs cerēsim uz Latvijas datiem, tad droši vien būs jāgaida vēl kāds gads," komentējot lēmumu pieņemšanas ātrumu, sacīja Kariņš.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atbildēja, ka Imunizācijas valsts padomē jautājums par baltvakcīnas termiņa samazināšanu tiek apspriests.

Kariņš gan turpināja uzstāt, ka lēmums ir jāpieņem ātrāk. "Mēs varētu vienreiz pāršķirt lapu un virzīties proaktīvi, lai varētu pasargāt valsts iedzīvotājus. Uznāks vilnis un no sabiedrības būs sašutums, un viņi meklēs vainu valdībā," sacīja premjers.

Kariņam esot grūti saprast pretestību tam, kas citur pasaulē jau ir izpētīts. 

Pavļuts savukārt uz to atbildēja, sakot, ka Imunizācijas valsts padomes pārstāvjus vajadzētu uzaicināt uz valdības sēdi, citādi viņš jūtoties kā "tulks starp valdību un ekspertiem".