Sabiedrība
2021. gada 9. decembrī, 12:18

Kārtējais tīmeklī atrodamais brīnums: dabiskā vakcīna pret Covid-19, ko varot izveidot pats

Jauns.lv

Sociālajos tīklos kārtējo reizi izplatījusies dezinformācija, slavinot dabisko vakcīnu, kuru varot izveidot no ķiplokūdens, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Kārtējais tīmeklī atrodamais brīnums: dabiskā vakc...

"Ir daudz dabīgu produktu, kuriem ir ne tikai baktericīdas īpašības, bet tie arī tieši ietekmē vīrusus, tos iznīcinot. Visefektīvākais šajā ziņā ir ķiploks. Ja ik dienu izdzeram 2/3 glāzes ķiplokūdens uzlējuma, tad tas uzreiz nonāk tievajā zarnā un sāk iznīcināt Covid-19. Pēc "ķiplokūdens" lietošanas dabiskā vakcīna tievajā zarnā izveidojas pēc 30-40 minūtēm," vēsta kāds tīmeklī atrodams ieraksts.

Raksta autors ir Taškentā dzīvojošs mediķis Šuhrats Halilovs. Tīmeklī gan ātri vien atrodama informācija, ka šādai ķiplokūdeņa slavināšanai nav nekāda pamata, un tā ir kārtējā dezinformācija par Covid-19.

Rīgas Stradiņa Universitātes Iekšķīgo slimību katedras profesors, gastroenterologs Anatolijs Danilāns žurnālam "Kas Jauns" jau iepriekš izteicās, ka ar ķiploku Covid-19 uzvarēt nav iespējams.

"Ja jautājat, kā stiprināt sevi pret Covid-19, varu droši apgalvot – ķiploki tur neko nelīdzēs! Kovids ir stiprāks par ķiploku. Es domāju, ka kovids pat smaida par ķiploku, jo ķiploka superspējām zinātnisku pierādījumu nav. Protams, ja garšo, var ēst. Bet cerēt, ka saēdīšos ķiplokus, būšu imūns...Tur nekā nebūs," norādīja profesors, nosaukdams, viņaprāt, svarīgāko priekšnoteikumu: "Vienīgais, kā savu organismu varam stiprināt, ir veselīgs dzīvesveids. Tas nozīmē pilnvērtīgi ēst. Un to nu gan varam! Mums Latvijā ir labas kvalitātes, dabiska pārtika. Nu nav tāda unikāla produkta – krila eļļa, ķiploks vai sīpols –, kuru nu tik štopēsi iekšā un kļūsi absolūti vesels. Tam lielas nozīmes nav." Danilāns norādīja, ka ķiploks ir "pie kājas" kovidam, bet sevi, protams, stiprināt var ar fiziskām aktivitātēm, bet aizsargāt - ar poti.

Atklājot kampaņu "Palīdzi sev. Palīdzi citiem", Danilāns skaidroja, ka ir divi veidi, kā Covid-19 apturēt. Viens no veidiem ir visiem izslimot Covid-19, kas prasīs tūkstošiem cilvēku dzīvību, vai arī pēc iespējas vairāk cilvēkiem vakcinēties pret Covid-19. Danilāns akcentēja, ka vakcīna dos specifisko imunitāti, kas apmācīs organismu "atdauzīt vīrusu".

Danilāns arī vairākkārt aicinājis sabiedrību vakcinēties, norādot, ka zinātne ir attīstījusies. Daudzas vakcīnas esot izglābušas cilvēci no nāves, citām epidēmijām.