foto: Rojs Maizītis
Derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātam varētu noteikt ne ātrāk kā februārī
Sabiedrība
2021. gada 7. decembris, 11:15

Derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātam varētu noteikt ne ātrāk kā februārī

Jauns.lv

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) otrdien Ministru kabineta sēdē pastāstīja, ka derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātam Latvijā varētu noteikt ne ātrāk kā nākamā gada februārī.

Pavļuts pastāstīja, ka Eiropas Savienība (ES) piedāvājusi dalībvalstīm Covid-19 sertifikātam noteikt deviņu mēnešu derīguma termiņu.

Veselības ministrs valdības sēdē sacīja, ka vēl tiek apspriests un gatavots piedāvājums, kā ar sertifikāta derīguma termiņu rīkoties Latvijā.

Vienlaikus Pavļuts atzīmēja, ka derīguma termiņu sertifikātam varētu piemērot ātrākais no nākamā gada 1. februāra, lai "dotu iespēju cilvēkiem pielāgoties".

Jauns.lv jau iepriekš ziņojis, ka Eiropas Komisija (EK) rosinājusi noteikt balstvakcinācijas prasību, lai pagarinātu Covid-19 sertifikātu.

Zināms, ka Latvijā šobrīd Covid-19 balstvakcīnu vai trešo devu var saņemt ikviens iedzīvotājs virs 18 gadiem pēc tam, kad ir pagājis noteikts laiks pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas - 8 nedēļas pēc "Janssen" vienas devas saņemšanas, 6-8 mēnešus pēc imunizācijas kursa noslēgšanas ar divu devu vakcīnām Pfizer-BioNTech "Comirnaty", Moderna "Spikevax", kā arī 5 mēnešus pēc AstraZeneca "Vaxzevria" vakcīnas otrās devas saņemšanas.

EK rosinājusi, ka bloka vakcinācijas sertifikātam, kas pret Covid-19 vakcinētiem eiropiešiem nodrošina brīvas ceļošanas iespējas, vajadzētu būt derīgam tikai deviņus mēnešus pēc otrās potes saņemšanas.

Attiecībā uz šo termiņu tiek ņemtas vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) vadlīnijas par balstvakcināciju pēc sešiem mēnešiem, kā arī paredzēti papildu trīs mēneši, lai dalībvalstis varētu koriģēt vakcinācijas kampaņas, skaidroja komisārs.

Sagaidāms, ka šis būs viens no galvenajiem jautājumiem ES 16.-17.decembra samitā.

Vairākās valstī jau tagad Covid-19 sertifikātam noteikts derīguma termiņš. Dažās valstīs Covid-19 sertifikāts derīgs gadu, bet citās - 9 mēnešus.