foto: scanpix
Koalīcija vienojas Covid-19 ātros testus noteikt kā brīvprātīgus
Sabiedrība
2021. gada 29. novembris, 17:48

Koalīcija vienojas Covid-19 ātros testus noteikt kā brīvprātīgus

Jauns.lv / LETA

Koalīcijas partneri šodien vienojušies, ka Covid-19 ātrie antigēnu testi nebūs obligāti, pirmdien pēc sadarbības sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politiķis norādīja, ka šodien koalīcijas partneri diskutēja par antigēnu testu plašāku ieviešanu un lēma, ka, ņemot vērā to, ka vēl nav pilnas skaidrības par testu izdales kārtību un pieejamību iedzīvotājiem, Ministru kabinets atcels prasību darbavietās obligāti veikt antigēnu testus.

Nacionālās apvienības pārstāve, Saeimas deputāte Ilze Indriksone sacīja, ka šis jautājums aizņēmis lielu daļu no šodienas sanāksmes diskusijām, kā rezultātā tapusi "skaidra ziņa uzņēmējiem, kuri nepacietīgi gaidīja risinājumu". Koalīcija vienojusies, ka iecerētā obligātā prasība tiek pārvērsta par rekomendējošu, ļaujot darba devējam izsvērt riskus un veikt skrīninga testus, ja to uzskata par vajadzīgu.

Proti, darba devēji paši varēs noteikt nepieciešamību - veikt vai neveikt ātros testus. Indriksone akcentēja, ka daudzi darba devēji jau izmanto šos paštestus. Vienlaikus viņa pauda cerību, ka varēs izstrādāt kārtību, kādā testēšanas izdevumus kompensēs valsts. "Tā mēs varētu kopīgi katrs pielikt artavu drošībai, sniedzot pakalpojumus un veidojot drošu darba vidi," uzsvēra parlamentāriete.

LETA jau ziņoja, ka valdība no ieceres atsakās saistībā ar iedzīvotāju pausto neizpratni par Covid-19 antigēnu paštestu izdales kārtību.

Kā aģentūrai LETA atzīmēja Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs, pēc premjeram pieejamās informācijas, iepirkumu, kurā Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) nesen lēma noslēgt pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi ar uzņēmumu SIA "Ekspress laboratorija", patlaban izvērtēt sākušas tiesībsargājošās institūcijas. Premjera pārstāvji uzsver, ka visi Covid-19 laikā veiktie iepirkumi tiek monitorēti un uzraudzīti no kontrolējošo iestāžu puses.

Ministru prezidenta ieskatā, plašāka Covid-19 antigēnu paštestu ieviešana ir viens no drošības pasākumiem, lai palielinātu Latvijas iespējas savlaicīgi atklāt saslimstības uzliesmojumus, kas ir īpaši svarīgi šobrīd, ņemot vērā gan nesen pārdzīvoto lielo saslimstības uzliesmojumu, gan ziemas periodu.

Pašlaik valdības pieņemtais regulējums paredz, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus. Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās