Sabiedrība
2021. gada 29. novembris, 13:46

Latvijā apsver Covid-19 sertifikātam noteikt derīguma termiņu

Jauns.lv

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" norādīja, ka pirms nedēļas valdībā apspriests jautājums par iespēju arī Latvijā Covid-19 vakcinācijas sertifikātam noteikt derīguma termiņu.

Kā zināms, Eiropas Komisija (EK) rosinājusi noteikt balstvakcinācijas prasību, lai pagarinātu Covid-19 sertifikātu.

Pavļuts norādīja, ka diskusija Latvijā par derīguma termiņa noteikšanu seritifikātam uzsākta vēl pirms šī EK paziņojuma.

foto: Rojs Maizītis

"Faktiski vēl pirms nedēļas valdošajā koalīcijā es šo jautājumu pacēlu, kā vienu no iespējām, kā mēs varētu risināt balstvakcinācijas aktivizēšanas jautājumus, īpaši attiecībā uz tām sabiedrības daļām, kurām īpaši vajag saņemt balstvakcināciju," sacīja veselības ministrs.

Viņš norādīja, ka šobrīd sabiedrību var iedalīt divās grupās - tajos, kuriem īpaši vajag saņemt balstvakcināciju un tajos, kuri drīkst un var to saņemt.

Pavļuts minēja, ka ir vairākas sabiedrības daļas, kurām balstvakcīna ir īpaši nepieciešama, tostarp tie, kuri potējušies ar "Janssen" vienas devas Covid-19 vakcīnu un gados vecāki cilvēki.

"Tā kā šos sertifikātu termiņus mēs apsvērsim," sacīja Pavļuts. "Ja Eiropas Savienība nevarēs ātri vienoties par vienotu sertifikāta derīguma termiņa noteikšanu, tad mēs to noteiksim Latvijā nacionālā līmenī."

Pirmā diena pēc "lokdauna": lielajos tirdzniecības centros ielaiž tikai ar sertifikātiem

gallery icon
41

Pavļuts intervijā arī apstiprināja, ka pats arī ir saņēmis Covid-19 balstvakcīnu.

Zināms, ka Latvijā šobrīd Covid-19 balstvakcīnu vai trešo devu var saņemt ikviens iedzīvotājs virs 18 gadiem pēc tam, kad ir pagājis noteikts laiks pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas - 8 nedēļas pēc "Janssen" vienas devas saņemšanas, kā arī 6-8 mēnešus pēc imunizācijas kursa noslēgšanas ar divu devu vakcīnām (Pfizer-BioNTech "Comirnaty", Moderna "Spikevax", AstraZeneca "Vaxzevria").

EK ceturtdien rosinājusi, ka bloka vakcinācijas sertifikātam, kas pret Covid-19 vakcinētiem eiropiešiem nodrošina brīvas ceļošanas iespējas, vajadzētu būt derīgam tikai deviņus mēnešus pēc otrās potes saņemšanas.

"Mēs rosinām deviņu mēnešu derīguma termiņu Eiropas pretkovida sertifikātam, un pēc šī perioda tā derīgums vairs netiks atzīts, ja nebūs balstvakcīnas devas," preses brīfingā sacīja Eiropas Savienības (ES) komisārs Didjē Reinderss.

Attiecībā uz šo termiņu tiek ņemtas vērā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) vadlīnijas par balstvakcināciju pēc sešiem mēnešiem, kā arī paredzēti papildu trīs mēneši, lai dalībvalstis varētu koriģēt vakcinācijas kampaņas, skaidroja komisārs.

Sagaidāms, ka šis būs viens no galvenajiem jautājumiem ES 16.-17.decembra samitā.

Vairākās valstī jau tagad Covid-19 sertifikātam noteikts derīguma termiņš. Dažās valstīs Covid-19 sertifikāts derīgs gadu, bet citās - 9 mēnešus.