foto: Jelgavas novada pašvaldība
Zemgali pārņēmis krematoriju būvniecības bums
Šāda iecerēta krematorija Salgales pagastā, Jelgavas-Iecavas lielceļa malā.
Novadu ziņas
2021. gada 25. novembris, 06:21

Zemgali pārņēmis krematoriju būvniecības bums

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašlaik Latvijā darbojas divas krematorijas – Rīgā un Valmieras novadā, pie Kocēnu kapiem. Tai pašā laikā pēdējos gados ir bijušas vairākas idejas par jaunu krematoriju būvniecību Jūrmalā, Madonā, Bauskas un Tukuma novados. Šīs idejas pagaidām ir palikušas tikai „uz papīra”. Bet oktobrī tika paziņots par krematorijas būvi Jelgavā, un tikko sākusies sabiedriskā apspriešana par tās būvi turpat kaimiņos – Jelgavas novada Salgales pagastā, pie tam vietā, kur nav kapsētas, lielceļa malā.

Pēc visa spriežot, vajadzība pēc krematorijas visaktuālākā ir Zemgales pusē. Bauskā, Tukumā, Jūrmalā idejas par to būvi ir pieklusušas, bet Jelgavas pusē vajadzība ir tik spiedīga, ka grib būvēt veselas divas.

Oktobrī SIA „Krematoriju apvienība” paziņoja, ka nolemts krematoriju būvēt Jelgavā, Zālītes ielā 2. Savukārt Jelgavas novada pašvaldība nule izsludinājusi krematorijas celtniecības ieceres sabiedrisko apspriešanu Salgales pagastā, Jelgavas-Iecavas ceļa malā. Sabiedriskā apspriešana noslēgsies 21. decembrī, bet jau tagad interneta komentāros viens pēc otra par to parādās negatīvi komentāri:

Santa Krieviņa: „Tur nav kapu! Krematorija bez šaubām vajadzīga, bet tikai kapos, ne šeit!!!”

Evisa Stankus: „Nav vēlme dzīvot pie LIELAS krematorijas, jo sevišķi, tāpēc, ka nekas iepriekš neliecināja, ka te tāda var tikt izveidota. Visi iedzīvotāji apkārt ir pret. Man nav zināma arī ietekme uz vidi, jo tā ir plānota liela.

Šī zona līdz šim nav bijusi ar kapiem saistīta teritorija. Apkārt dzīvo zemnieki vai cilvēki ar ģimenēm, kuriem nav vēlēšanās atrasties pie šāda specifiska pakalpojuma sniedzēja. Šobrīd jau apzināti daudzi iedzīvotāji, kas atrodas blakus (es tai skaitā) visi esam šokā un pret šādu ieceri!”

Jelgavas novada pašvaldība informē: „Būvniecības iecere paredz īstenot SIA „Silabites” pasūtījumu, kulta ēku ceļot 4,3 hektāru zemes vienībā Salgalē, valsts autoceļa Jelgava-Iecava posma daļā. Pirmajā stāvā plānotas divas ceremoniju zāles ar atsevišķām ieejām un vējtveriem, savukārt korpusā aiz mazās ceremoniju zāles paredzēta telpa krāsnīm cilvēku kremēšanai.”

Statistikas dati liecina, ka pēdējo gadu laikā arvien pieaug pieprasījums pēc kremācijas pakalpojuma. Katru gadu Latvijā mirst aptuveni 28 500 cilvēku, no kuriem apmēram 5 500 tiek kremēti, tas ir - aptuveni 20%. Pie tam kremāciju skaits ar katru gadu palielinās vidēji par 2-3%. Vienlaikus strauji sarūk vietas lielajās pilsētu kapsētās, un arī Jelgavā lielākā daļa no kapsētām jau ir aizpildītas.

Jāatzīmē, ka pirms gada Valmieras pašvaldība noraidīja ieceri būvēt vēl vienu krematoriju Valmierā, apmēram kilometru no pašreizējās, kas darbojas pie Kocēnu kapiem. Viens no galvenajiem noraidījuma iemesliem bija tas, ka pret to iestājās vietējie iedzīvotāji.

Arī Jelgavā būvēs krematoriju:

Pirms vairākiem gadiem bija ideja krematoriju būvēt arī pie Tukuma, Tumes pagastā. Jāpiebilst, ka Tukuma novada teritorijas plānojuma no 2011. līdz 2023. gadam 4. sējumā iekļauti iedzīvotāju un uzņēmumu iesniegumi par teritorijas attīstību, un viens no tiem bija no SIA „MS Kārkli”, kurā tika norādīts, ka izstrādāts biznesa plāns par krematorijas ierīkošanu Tukuma novadā. Bet 2018. gadā Jūrmalas pašvaldība sprieda par iespējām pilsētā ierīkot jaunu kapsētu ar krematoriju. Pērn Bauskas novada domes sēdē deputāti, balsojot par grozījumiem Bauskas novada teritorijas plānojuma noteikumos, arī sprieda par krematorijas izveidi Vecsaulē. Pirms dažiem gadiem arī parādījās doma par krematorijas būvi Madonā, bet tā tā arī palika tikai „uz papīra”.