Alberta Franciska Pauliņa “Pašportreti un sapņi” grāmatu namā “Valters un Rapa”

Rīgas grāmatu namā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24) skatāma Tukuma gleznotāja Alberta Franciska Pauliņa izstāde “Pašportreti un sapņi”. Mākslinieks ...

gallery icon
7
Kultūra
2021. gada 25. novembris, 04:48

Alberta Franciska Pauliņa pašportretu un sapņu izstāde

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rīgas grāmatu namā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24) skatāma Tukuma gleznotāja Alberta Franciska Pauliņa izstāde “Pašportreti un sapņi”. Mākslinieks nenoliedzami ir brīnišķīgs ainavists un kluso dabu meistars, kurš Tukumu gleznojis visu savu mūžu.

Izstādes rīkotājs Mārtiņš Eglītis par to saka: “Teju vai katram māksliniekam šad un tad ir jāuzglezno savs pašportets, gan viņa daiļrades cienītājiem par prieku, gan sev pašam par varēšanu. Arī mākslas vēsturei par godu! Sapņiem un vīzijām paliek akvareļi un grafikas - viegli kā spēlējoties, kā vingrinoties, bet rezultāts kā jau labam māksliniekam pienākas.

Alberts Francisks Pauliņš nenoliedzami ir brīnišķīgs ainavists un kluso dabu meistars. Tukumu gleznojis visu savu mūžu. Iegleznojies Tukumā līdz kaulam, līdz horizontam. No vienas Tukuma malas līdz otrai, pat gleznodams savas darbnīcas kaktus tie tādi tukumiski sanākuši. Gleznotājs savos darbos ir asprātīgs un gaišredzīgs, mīlēdams savu dzīvi, savas īpašās krāsas un darbu.”

Savos darbos mākslinieks nereti tiecas pēc sakāpinātas un dramatiskas noskaņas. Saskatot viņa likteņa līdzības ar izcilā holandiešu postimpresionisma pārstāvja Vinsenta Villema van Goga dzīvesgājumu, tukumnieki savas pilsētas mākslinieku iesaukuši par „Tukuma van Gogu”.
 
Mākslinieks dzimis 1948. gadā Krāslavas apriņķa Asūnes ciemā, mācījies Rīgas lietišķās mākslas vidusskolas koktēlniecības nodaļā. Pēc vidusskolas strādājis Tukuma kinodirekcijā par mākslinieku. 1982. gadā beidzis Valsts Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļu. Izstādēs piedalās kopš 1978. gada; sarīkojis ap 40 personālizstādēm, arī ārpus Latvijas; ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1990. gada.

foto: Publicitātes foto
Mākslinieks Alberts Francisks Pauliņš ir brīnišķīgs ainavists un kluso dabu meistars.

Izstāde skatāma veikala darba laikā līdz nākamā gada 6. janvārim – darba dienās no pulksten 9.00 līdz 19.00 (sestdien, svētdien – slēgts).

Alberta Franciska Pauliņa 70. gadu jubilejas izstāde Bauskas muzejā

Bauskas Novadpētniecības un mākslas muzejā (Kalna ielā 6) līdz 6. septembrim skatāma par Tukuma van Gogu dēvētā mākslinieka Alberta Franciska ...

gallery icon
16

Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde grāmatu namā “Valters un Rapa”

Grāmatu namā “Valters un Rapa” (Aspazijas bulvārī 24, Rīgā) līdz 20. jūlijam skatāma Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde. Alberts Francisks ...

gallery icon
17

Mākslinieka Alberta Franciska Pauliņa gleznu izstāde "Pārdomas klusumā"

Galerijā „Ilgais ceļš” atklāta Tukuma mākslinieka Alberta Franciska Pauliņa ainavu gleznu izstāde.

gallery icon
5

 

Tēmas