foto: Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs
Par skandalozo Korupcijas aisbergu nemaksās ne centa, tā radītāji komentē dīvainās pārvērtības un pirātu-vandaļu uzbrukumu
Tikai nedēļu Daugavā paspēja nostāvēt Korupcijas aisbergs, bet tas izraisīja sabiedrības polarizāciju – vieni to aizstāvēja, citi atkal pulgoja, dabas spēku ietekmē baltā krāsa sadzeltēja, un tam uzbruka vandaļi - pirāti.
Sabiedrība
2021. gada 9. novembris, 05:14

Par skandalozo Korupcijas aisbergu nemaksās ne centa, tā radītāji komentē dīvainās pārvērtības un pirātu-vandaļu uzbrukumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc talantīgākā latviešu jaunā arhitekta un scenogrāfa Didža Jaunzema koncepcijas veidotais un oktobra beigās Daugavā pie Akmens tilta ielaistais Korupcijas aisbergs savā iepriekšējā vietā vairs nenonāks. Tas cietis ne tikai no interneta komentētāju nežēlīgajiem uzbrukumiem un dabas spēkiem, bet arī no pirātiem, kuri apķēpājuši un brīvā peldējumā palaiduši pretkorupcijas kampaņas simbolu. Tagad tas nonāks noliktavā un gaidīs brīdi, kad to ievajadzēsies kādam teātra uzvedumam. Jauns.lv uzklausīja, ko par to domā paši tā radītāji.

Korupcijas aisbergs Daugavā ar trosēm tika nostiprināts oktobra pašā nogalē un tam tur vajadzēja atrasties līdz 9. decembrim - Starptautiskajai pretkorupcijas dienai, līdz dienai, kad tiktu noslēgta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) rīkotā sociālā kampaņa par korupcijas neredzamo pusi, aprādot šī ļaunuma negatīvās sekas, lai mazinātu iedzīvotāju toleranci pret korupciju. Pēc KNAB sastādītās tāmes aisbergs izmaksāja vairāk nekā 25 000 eiro, bet nu šī nauda mediju aģentūrai “Sparta media”, kas veidoja Korupcijas aisbergu, netiks izmaksāta, jo neesot tikušas ievērotas visas “peldošās kampaņas sejas” izveidošanas prasības un tas beigu galos arī cietis no vandaļu jeb Daugavas pirātu uzbrukuma.

Daugavā izvietots vides objekts – korupcijas aisbergs

gallery icon
10

Korupcijas aisberga idejas autors: “Veidojām tikai dizainu”

KNAB Komunikācijas nodaļa Jauns.lv informēja, ka “sociālās kampaņas īstenošanas tiesības publiskā iepirkuma ceļā ieguva uzņēmums SIA “Sparta media”. Uzņēmums kampaņas elementu – vides objektu “Korupcijas aisbergs” – veidoja sadarbībā ar pieredzējušu arhitektu un scenogrāfu Didzi Jaunzemu”.

foto: Paula Čurkste/LETA
Korupcijas aisberga dizainu veidoja talantīgā arhitekta Didža Jaunzema vadītais birojs “DJA”.

Te jāatzīmē, ka Latvijas Arhitektu savienība Didzi Jaunzemu ir nodēvējusi par vienu no spilgtākajiem jaunās paaudzes arhitektiem. Viņš ir saņēmis gan Būvindustrijas lielo balvu, gan titulu “Gada jaunais arhitekts” 2019. gadā. Viņa un viņa vadītā arhitektūras biroja “Didzis Jaunzems Architecture” (DJA) sasniegumu kontā ir daudzi redzami darbi, pie kuriem kopā ar kolēģiem strādāts – vispasaules izstādes “Expo 2020” Latvijas paviljons Dubaijā, Ludzas pilsdrupu konservācija, Lūznavas parks un daudz kas cits. Pats Didzis Jaunzems strādājis arī pie deju lieluzvedumu scenogrāfijas, Maskavas paplašināšanas projekta Krievijā, valsts mēroga projektiem Tuvajos Austrumos un citiem. Uz Jauns.lv lūgumu komentēt izvērsušos skandālu ap Korupcijas aisbergu viņš atbildēja:

“Mēs veidojām tikai objekta dizainu. Par jautājumiem par objekta realizāciju un ekspluatāciju jāsazinās ar atbildīgo aģentūru un būvniekiem”.

“Mums žēl, ka Korupcijas aisbergs izraisīja tik divējādas reakcijas”

SIA “Sparta media” izpilddirektors Ritvars Macieša Jauns.lv teica: “Atsaucoties uz svētdien, 7. novembrī, notikušo vandalisma aktu, pieņemts lēmums KNAB sociālās kampaņas vides objektu “Korupcijas aisbergs” neatgriezt atpakaļ Daugavā pie Akmens tilta, izpildītājam uzņemoties pilnīgas finansiālās saistības par šī objekta izgatavošanu un izvietošanu”.

Uzsākoties sociālajai kampaņai, šis vides objekts sociālo tīklu lietotāju un mediju vidē izsauca pastiprinātu uzmanību un “Sparta media” vadītājs Toms Šrāders to komentē: “Mums žēl, ka Korupcijas aisbergs, kura uzdevums bija kalpot tikai par vienu no kampaņas vēstījuma sastāvdaļām, izraisīja tik divējādas reakcijas sociālajos tīklos un medijos. Sekojot publikācijām bija redzams, ka negatīvā nostāja galvenokārt balstījās uz subjektīvu vai nekorekti interpretētu informāciju, kas saistīta ar kampaņas izmaksām, vides objekta izgatavošanas un izvietošanas niansēm, kā arī kampaņas mērogu”.

Korupcijas aisberga mērķis bija atainot mazu korupcijas aisberga redzamo daļu, kas zem sevis simboliski slēpj plašu negatīvo ietekmi gan uz korupcijā iesaistītajiem dalībniekiem, gan sabiedrību kopumā. Kampaņa tiek īstenota ar Eiropas Ekonomiskas zonas grantu finansiālo atbalstu.
 
Korupcijas aisberga izgatavošana un izvietošana Daugavā tika saskaņota ar atbildīgajām Rīgas domes instancēm. Turklāt pirms objekta izvietošanas tika saņemts atzinums gan par to, ka izmantotie materiāli ir nekaitīgi un piesārņojums videi netiek radīts, gan arī uzņēmuma SIA “IXI Art” apstiprinājums par konkrētās vietas upes gultnes drošumu, tālāk pastāstīja Toms Šrāders.

“Sparta media” izpilddirektors Ritvars Macieša Jauns.lv atklāja, no kādiem materiāliem bija pagatavots Korupcijas aisbergs: “Vides objekts “Korupcijas aisbergs” veidots no nesošās koka konstrukcijas, kas pārklāta ar čaulas formu veidojošo tērauda sietu (armējums). Savukārt tas pārklāts ar agroplēvi, kurai uzpūsts poliuretāna putu slānis (3-15cm). Objekts krāsots ar poliuretāna krāsu un papildus efektam izmantots polietilēna mākslīgais sniegs. Vides objekta peldētspēju nodrošināja putupolistirola bloki, kas iestrādāti konstrukcijā. Bet enkurojumam izmantoja atsvara betona blokus trīs punktos”.

Ar mērķi novērst tehniskās nepilnības (dabas procesu ietekmē vides objekts sāka dzeltēt un to vajadzēja notīrīt) Korupcijas aisbergs pagājušās nedēļas nogalē tika nogādāts Daugavas krastā. Bet 7. novembrī tika konstatēts vandalisma akts un nesankcionēta objekta pārvietošana uz krūmāju netālu no Dienvidu tilta. “Sparta media” ir vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā.
 
Tādēļ “Sparta media” kopā ar KNAB ir pieņēmis lēmumu vides objektu vairs atkārtoti neizvietot.

Pārveidos un atdos scenogrāfiem

KNAB informē, ka Korupcijas aisberga izveidotājiem nepārskaitīs 25 410 eiro, kas ietvēra maksu par “vides objekta izveidi, tostarp dizaina izveidi, objekta ražošanu, transportēšanu, montāžu, demontāžu, upes gultnes izpēti un citas ar objektu saistītās pozīcijas”:

“7. novembrī, tika konstatēta objekta nesankcionēta apzīmēšana un pārvietošana. Sākotnējās pazīmes liecina, ka objekta troses ir apzināti un ļaunprātīgi pārgrieztas. “Sparta media” ir vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot izmeklēt vandalisma aktu un citas iespējamas pretlikumības, kas vērstas pret sabiedrības drošību, kā arī uzņēmuma un KNAB reputāciju.

Ņemot vērā iespējamo vandālisma aktu, kā arī ražošanas laikā pieļautās nepilnības, KNAB pieņēmis lēmumu un vienojies ar “Sparta media” vides objektu Daugavā pie Akmens tilta atkārtoti neizvietot. Vides objekts tiks nodots pārveidei un glabāšanai scenogrāfijas vajadzībām”.

Jau tika ziņots, ka novembra pirmās nedēļas laikā tika novērots, ka vides objekts reaģējis ar vidi, mainot krāsu, tādēļ tika nolemts to notīrīt. Tas Korupcijas aisbergam izrādījās liktenīgi – līdzko vides objekts tika pietauvots krastā, tas piedzīvoja vandaļu-pirātu uzbrukumu.

Par korupcijas kaitīgumu stāstīs līdz decembra sākumam

Pārējais sociālās kampaņas saturs par “korupcijas neredzamo pusi” gan tiks īstenots. Kopumā šīs kampaņas izmaksas bija paredzēta 145 115,39 eiro apmērā, no kurām tagad jāatņem 25 410 eiro, kas bija paredzēti Korupcijas aisbergam.

KNAB norāda, ka kopējā līgumsumma par sociālās kampaņas īstenošanu bija 145 115,39 eiro (ar PVN). 71 710,95 eiro bija paredzēts ieguldīt kampaņas radošā risinājuma izstrādē un realizācijā, kas sevī ietvēra gan vides objekta izveidi un izvietošanu, gan kampaņas vizuālo, audiovizuālo, audio materiālu un sociālo tīklu ierakstu izveidi.

Savukārt vairāk nekā puse no līgumsummas jeb 73 404,44 eiro pašlaik izmanto kampaņas reklāmas materiālu izvietošanā, kura līdz decembra sākumam būs redzama nacionālā un reģionālā līmeņa interneta portālos, kā arī lielākajā daļā Latvijā pārraidītajos televīzijas kanālos un radiostacijās. Paredzēta arī reklāmu izvietošana pilsētvidē.