foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Viens pret vienu".
LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis: pieprasīt veselības ministra demisiju tika nolemts vienbalsīgi
Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Speciālās brigādes ārsts Roberts Fūrmanis.
Sabiedrība
2021. gada 26. oktobris, 23:44

LĀB viceprezidents Roberts Fūrmanis: pieprasīt veselības ministra demisiju tika nolemts vienbalsīgi

Jauns.lv

Lēmumu pieprasīt veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) demisiju Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pieņēma pēc šodien klajā nākušās ziņas, ka Veselības ministrija (VM) jau piektdien plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai, viesojoties Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Viens pret vienu", norādīja Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Speciālās brigādes ārsts Roberts Fūrmanis.

"Šodien bija kārtējā Latvijas Ārstu biedrības valdes sēde, kas ilga mazliet vairāk par trim stundām. Tajā bija ļoti karstas diskusijas augstos toņos par ļoti dažādām tēmām. Dienas kārtībā, protams, bija mediķu mobilizācija, kas arī mums nāca negaidīti. Tas bija pārsteigums. Mēs nebijām rēķinājušies ne ar ko tādu. Mums arī nav skaidrs, kādas ir juridiskās konsekvences. Šodien bija valdes balsojums, šāds ir balsojuma rezultāts," skaidrojot Pavļuta demisijas pieprasīšanu, norādīja Fūrmanis.

Viņš skaidroja, ka izskanējis arī jautājums par valdības demisiju, tomēr biedrība izvēlējusies mazāko no riskiem. "Šajā situācijā palikt bez valdības, bez tā, kas spētu risināt šo krīzes situāciju... Vienbalsīgi tika nolemts pieprasīt veselības ministra demisiju."

Fūrmanis arī paskaidroja, ka Veselības ministrijai vispār neesot dialoga ar nozari. "Sarunās par mobilizāciju vai kaut kādiem ārkārtējiem risinājumiem Latvijas Ārstu biedrība faktiski vispār netiek iesaistīta. Arī ziņu par mobilizāciju mēs saņēmām nevis no Veselības ministrijas, bet gan no plašsaziņas līdzekļiem. Nav nekāda dialoga, kā šis mehānisms tiks īstenots, kādas būs sekas."

Tāpat viņš norādīja, ka nopietni lēmumi bieži tiek pieņemti vienpersoniski.

Jau vēstīts, ka, ņemot vērā Veselības ministrijas (VM) ilgstoši pieļautās kļūdas krīzes vadībā un plānoto mediķu mobilizācijas izsludināšanu, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) pieprasa veselības ministra Daniela Pavļuta demisiju. LĀB aicina valdības vadītāju nekavējoties pārskatīt krīzes vadību valstī un lēmumu pieņemšanā iesaistīt veselības nozares profesionālās organizācijas un ekspertus.

LĀB pauž visas mediķu sabiedrības sašutumu par veselības ministra Daniela Pavļuta un VM neprofesionālo pieeju Covid-19 radītās krīzes risināšanā. Tāpēc biedrība atkārtoti uzsver, ka tālāk nav pieļaujama situācija, ka visa atbildība par valdības un VM kļūdainajiem vai savlaicīgi nepieņemtajiem lēmumiem tiek novelta uz veselības aprūpē strādājošajiem, kuru viedoklis ir klaji ignorēts divus gadus. Arī par VM ieceri jau novembrī izsludināt mediķu mobilizāciju veselības nozare uzzināja šodien no masu medijiem.

Biedrība pieprasa, lai VM un veselības ministrs pārstāj graut Latvijas veselības aprūpes sistēmu, un uzņemas atbildību par vakcinācijas procesa organizācijas kļūdām. Jānorāda arī uz to, ka kopš 2021. gada jūlija VM nav apstiprinājusi pacientu prioritizēšanas vadlīnijas, kā to paredz Ministru Kabineta noteikumi. Šis svarīgais uzdevums ir novilcināts un vadlīniju neesamība rada vēl lielāku apgrūtinājumu Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistīto mediķu darbā.

LĀB arī uzskata, ka pašlaik VM ar paziņojumu par mobilizāciju rada nevajadzīgu trauksmi iedzīvotāju un arī mediķu vidū, lai gan kopš 2020. gada pavasara nav uzrunāts vairums no speciālistiem, kuri brīvprātīgi pieteicās strādāt ar Covid-19 pacientiem. Pirms mobilizācijas uzsākšanas ir jāveic mērķtiecīga resursu plānošana, kā arī Covid-19 pacientu ārstēšanā iesaistīto mediķu apmācība. Tāpat nav plāna par to, kur mobilizētie speciālisti tiks nosūtīti.

Vakcinācija ir svarīgākais Covid-19 profilakses līdzeklis, kura organizēšanai paredzētie līdzekļi ir iztērēti bez reālas atdeves no ieguldījumiem. Sākotnēji ģimenes ārstu darbs tika noniecināts, bet tagad kolēģi tiek vainoti visās ar vakcināciju saistītās problēmās. Tāpat tā vietā, lai risinātu veselības aprūpē strādājošo darbinieku atalgojuma jautājumu, valdība visā nopietnībā diskutē par ārvalstu speciālistu piesaisti, kas vēl vairāk demotivē esošo, uz izdegšanas sliekšņa strādājošo, personālu.