Sabiedrība
2021. gada 16. septembris, 22:48

Pēc nemieriem "Muceniekos" no darba aiziet priekšnieka vietnieks, bet vadītājs paņem darbnespējas lapu

Jauns.lv

Neilgi pēc patvēruma meklētāju centrā “Mucenieki” notikušajiem nemieriem, atlūgumu iesniedzis centra priekšnieka vietnieks Elvijs Lamberts. Savukārt centra vadītājs Pēteris Grūbe iesniedzis darbnespējas lapu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Lamberts LTV norādījis, ka lēmumam briedis jau vairākus mēnešus un tas esot saistīts ar darba jomas maiņu. Savukārt ar centra vadītāju Pēteri Grūbi, kurš iesniedzis darbnespējas lapu, LTV sazināties neizdevās.  

Pirms nedēļas patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki" notika protesti, kuros piedalījušies tur vairumā esošie kurdi. Centra iemītnieki bijuši neapmierināti ar karantīnu, kas tika ieviesta Covid-19 saslimstības rādītāju dēļ. Daudzi no viņiem nedrīkstēja atstāt centra teritoriju. Taču situācija ir mainījusies – tagad 55 cilvēki noslēguši vakcinācijas procesu un viņiem ir vakcinācijas sertifikāti. Tas nozīmē, ka viņi drīkst atstāt centra teritoriju. Līdz ar to situācija pašlaik ir mierīga.

Kā skaidro PMLP vadītāja Maira Roze, ar sertifikātiem esošie patvēruma meklētāji varēs šovakar aiziet līdz veikalam un iziet no centra teritorijas.

"Patvēruma meklētajs, ja viņam ir finanšu līdzekļi, viņš dzīvo paša izraudzītā vietā. Un tikai tad, ja nav viņam finanšu līdzekļu, viņš uzturas "Muceniekos". Mūsu uzdevums ir kontrolēt vairāk situāciju centrā, bet katrai personai ir tiesības iziet ārā. Un tad, protams, mēs vairs šo cilvēku nekontrolējam," skaidro Roze.

Kopš augusta sākuma "Muceniekus" nelikumīgi pametuši 85 patvēruma meklētāji. Ja šos patvēruma meklētājus pēc tam pārtver citu Eiropas Savienības valstu robežsargi, viņi var tikt nosūtīti atpakaļ uz Latviju.

Trešdien novērsts 28 cilvēku mēģinājums nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas valsts robežu.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 1194 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēts vīrietis, sieviete un pieci bērni. Humānu apsvērumu dēļ šiem cilvēkiem netika liegta valsts robežas šķērsošana.

Aizturētie apgalvo, ka viņi ir Afganistānas valstspiederīgie, taču Latvijas varasiestādes to vēl pārbaudīs.

Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Amatpersonas norādījušas, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.