Sabiedrība
2021. gada 7. septembris, 18:20

Kautiņi un masu nekārtības patvēruma meklētāju centrā Muceniekos. VIDEO

Jauns.lv / LETA

Lai arī patvēruma meklētāju izmitināšanas centra "Mucenieki" iemītnieki pauž neapmierinātību par ieviesto karantīnas režīmu, kas viņiem liedz iziet ārpus centra teritorijas, patlaban situācija centrā tiek kontrolēta, otrdien žurnālistiem sacīja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Ministre skaidroja, ka patlaban notiek centra iemītnieku testēšana uz Covid-19. Kamēr nav saņemti testu rezultāti un varasiestādes nevar pārliecināties, ka personas nav inficēties, tikmēr centrs ir slēgts un personas nevar atstāt centra teritoriju.

Nesen centrā nonākušie patvēruma meklētāji vairumā gadījumu ir vakcinēti pret Covid-19, tomēr ir jāpaiet laikam, kamēr vakcīnas sāks darboties. Tiklīdz testu rezultāti būs zināmi, tā atbildīgās iestādes varēs pieņemt lēmumu, kuriem patvēruma meklētājiem vēl jāpaliek pašizolācijā, bet kuri atkal varēs pārvietoties, informēja politiķe.

Jau ziņots, ka Covid-19 situācijas kontrolēšanai centrā no otrdienas izsludināts karantīnas režīms. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 rādītājus valstī un to, ka tikai aptuveni 50% patvēruma meklētāju ir izvēlējušies vakcinēties pret Covid-19.

Lēmums par karantīnas režīmu pieņemts, lai pasargātu patvēruma meklētāju un arī sabiedrības locekļu veselību un laicīgi izvairītos no vēl viena Covid-19 uzliesmojuma.

PMLP preses pārstāve Madara Puķe apliecināja, ka centra iemītnieki ir pauduši neapmierinātību par karantīnas režīmu, kas viņiem liedz doties ārpus centra teritorijas. Patlaban situācija tiek kontrolēta un nekādi fiziski incidenti nav notikuši, turklāt policijas klātbūtne tiek nodrošināta jau kopš augusta sākuma, kad Latvijā palielinājās patvēruma lūdzēju skaits.

Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska apliecināja, ka policija patlaban atrodas uz vietas Muceniekos, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un drošību - lai neviens cilvēks neciestu un netiktu bojāts īpašums.

"TV3" publicētajā video redzams, ka pie centra teritorijas žoga pulcējušies vairāki desmiti patvēruma meklētāju, no kuriem daļa ir bērni. Patvēruma meklētāji pāri centra žogam pārmetuši vairākas pārtikas kastes, bet vairāki bērni uzrāpušies uz žoga. Centra iemītnieki sakot, ka ir gatavi pieteikt arī bada streiku.

PMLP pārstāve stāstīja, ka uz centru nosūtītas policijas papildu policijas ekipāžas. Tāpat tiek veiktas sarunas ar neapmierinātajiem patvēruma meklētājiem.

Augusta beigās centrā bija izmitināti 44 ar Covid-19 inficēti patvēruma meklētāji. Tāpat augustā bija nomiris viens no Latvijā nonākušajiem patvēruma meklētājiem, kas bija saslimis ar Covid-19.

Muceniekos atklāj jaunu rotaļu laukumu

Ar ASV karavīru un ASV vēstniecības Latvijā darbinieku atbalstu veidotais spēļu laukums blakus patvēruma meklētāju izmitināšanas centram "Mucenieki".

gallery icon
32

Muceniekos attīsta infrastruktūru nelegālo imigrantu un patvēruma meklētāju uzturēšanai

Tikmēr Marina Heniņa pauž, ka Mucenieku ciema iedzīvotājus Ropažu novada dome ir aizmirsusi - pirms 20 gadiem solītais bērnudārzs tā ...

gallery icon
9