foto: Evija Trifanova/LETA
Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas atrodas ļoti slima sieviete, kura nesaņem palīdzību
Latvijas-Baltkrievijas robežas pierobežas josla Silenē.
Sabiedrība
2021. gada 27. augusts, 12:44

Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas atrodas ļoti slima sieviete, kura nesaņem palīdzību

Jauns.lv / LETA

Uz Latvijas un Baltkrievijas robežas teltī atrodas divas sievietes, no kurām viena ir ļoti slima un nesaņem nepieciešamo palīdzību, pastāstīja brīvprātīgās palīdzības kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvis Egils Grasmanis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš skaidroja, ka viņam ir zināms par divām sievietēm, kuras atrodas teltī "kaut kur uz robežas". "Gribu palīdzēt bēgļiem" mēģina iegūt informāciju, lai saprastu situāciju un varētu iesaistīties ar palīdzības sniegšanu.

Grasmanis atklāja, kad naktī no 23. augusta uz 24. augustu notika patvēruma meklētāju pārvietošanās uz Baltkrieviju pirms Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Bēgļu aģentūras (UNHCR) ekspertu ierašanās, abas sievietes palika teltī uz robežas. Teltī palika sieviete, kurai ir nopietnas veselības problēmas, un otra sieviete palika kā atbalsts slimniecei. 

"Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvis norādīja, ka palīdzības kustībai nav izdevies atjaunot tiešo kontaktu ar patvēruma meklētājiem. Kā būtisku problēmu Grasmanis atzīmēja, ka nevalstiskās organizācijas (NVO), ne mediji nedrīkst iekļūt pierobežas zonā. Piekļuves ierobežojums argumentēts, ka tas nav droši. Vienīgie, kuri drīkst pārvietoties pierobežas zonā, ir aizsardzības un drošības jautājumu portāla "sargs.lv" darbinieki.

Grasmanis stāstīja, ka informācijas apmaiņa notiek caur Valsts robežsardzi. Abām pusēm bijusi ļoti laba sadarbība līdz brīdim, kad notika 83 patvēruma meklētāju nozušana pirms UNHCR ierašanās. 

Neskatoties uz situāciju, "Gribu palīdzēt bēgļiem" iesaistās un palīdz, cik tas ir iespējams. 

Kā ziņots, iepriekš Latvijas pierobežā uzturējušies patvēruma meklētāji, kurus minētajā lokācijā nekonstatēja UNHCR, ir ielaisti Baltkrievijā, aģentūrai LETA sacīja Iekšlietu ministrijā (IeM).

"Cilvēki, kas atradās uz Baltkrievijas robežas, vairs tur neatrodas. Komentēt viņu atrašanās vietu Baltkrievijas teritorijā nav IeM kompetence," uzsvēra ministrijā.

Valsts robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA apstiprināja, ka šobrīd Baltkrievijas pusē Latvijas valsts robežas tuvumā nav izvietojušies cilvēki, kuri potenciāli varētu mēģināt nelikumīgi šķērsot valsts robežu.

"Valsts robežsardze, veicot savus pienākumus ārkārtējās situācijas apstākļos un tiesiskajā ietvarā, veikusi nepieciešamos pasākumus, lai valsts robežu nelikumīgi šķērsot gribētājus atgrieztu Baltkrievijā," uzsvēra Pētersone.

Iepriekš Grasmanis aģentūrai LETA atklāja, ka otrdien, 24.augustā, uz Latvijas un Baltkrievijas robežu ierodoties UNHCR, atklāts, ka no neapdzīvotās teritorijas bija nozuduši visi 83 patvēruma meklētāji. Viņš pauda bažas un satraukumu, kur naktī varēja nozust 83 cilvēki, turklāt Valsts robežsardze to nespēja paskaidrot.

Grasmanis atklāja, ka 83 patvēruma meklētājiem tika iegādāta pārtika, bet 24.augustā Valsts robežsardze ziņoja par pārtikas piegādes pārtraukšanu, jo vairs nebija, kam šo pārtiku piegādāt. Palīdzības kustības pārstāvis atzina, ka 23.augusta vakarā pārtrūka arī komunikācija ar patvēruma meklētājiem.

"Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvis pauda bažas un satraukumu, ka Valsts robežsardze nevarēja paskaidrot, kā četrās lokācijās patvēruma meklētāju grupas vienlaicīgi nozudušas no robežas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat satraukums tiek pausts, ka patvēruma meklētājiem jau trīs dienas netiek piegādāts ēdiens. Grasmanim ir zināms, ka patvēruma meklētāji ir uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, taču tie nonāk citos punktos. Neesot arī tiešā kontakta ar pašām bēgļu grupām.

Kā ziņots, ECT trešdien izdevusi pagaidu noregulējumu divu nelegālo imigrantu grupu prasībās pret Poliju un Latviju, kas mēģinājuši nelegāli iekļūt Eiropas Savienībā (ES) no Baltkrievijas.

Pagaidu noregulējums būs spēkā trīs nedēļas līdz 15.septembrim ieskaitot.

Tiesa, neņemot vērā nekādus pienākumus, kas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām būtu jāuzņemas Baltkrievijai, uzdevusi Polijas un Latvijas varasiestādēm visus prasītājus nodrošināt ar pārtiku, ūdeni, apģērbu, atbilstošu medicīnisko aprūpi un, ja iespējams, ar pagaidu pajumti, teikts ECT izplatītajā paziņojumā.

Tajā pašā laikā tiesa uzsvērusi, ka šis lēmums nenozīmē, ka Polijai un Latvijai prasītāji būtu jāielaiž savā teritorijā.

Jau vēstīts, ka kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 683 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.