Sabiedrība
2021. gada 23. augusts, 21:35

TV3: daļa migrantu uz Latvijas un Baltkrievijas robežas sākuši badastreiku

Jauns.lv

TV3 raidījums "TV3 Ziņas" vēstī, ka tā rīcībā esošā informācija liecina, ka daļa uz Latvijas un Baltkrievijas robežas eošo migrantu uzsākuši badastreiku.

Kā norāda TV3, badastreiks turpinoties jau vairāk nekā 27 stundas. Migranti atsakoties no labdarības biedrības sagādātā siltā ēdiena. Badastreika mērķis - lai pēc 14 mežā pavadītām dienām viņus beidzot aizved uz siltām telpām.

"14 dienas dzīvojam mežā ar dzīvniekiem," raidījumam pastāstīja viens no migrantiem. "Ārā ir auksts. 14 dienas nav iespēju nomazgāties."

Vai nu migrantu valodas barjeras, vai citu iemeslu dēļ Latvijas robežsardzei neesot nekas zināms par badastreiku, norāda TV3.

Tikmēr Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) rosina apsvērt iespēju organizēt speciāli migrantiem domātu avioreisu no Rīgas lidostas uz Bagdādi Irākā. Valsts robežsardze kā reālāko risinājumu redzētu Irākas aviokompānijas tukšas lidmašīnas atsūtīšanu pakaļ saviem tautiešiem uz Latviju.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) gan saka, ka, no starptautisko konvenciju viedokļa raugoties, vismaz esošajā situācijā nav iespējams tā vienkārši paņemt migrantus un sasēdināt lidmašīnā. Viņus izraidīt mēs varētu, ja vispirms atteiktu pieprasījumus pēc patvēruma, taču šobrīd Latvija viņiem pēc būtības liegusi pieteikties patvērumam. Tātad nav pat izraidīšanas iemesla, norāda TV3.

Tāpat vairāki desmiti irākiešu nemaz nevēlas atgriezties Irākā, jo par nokļūšanu Eiropā samaksājuši bargu naudu. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka starp patvēruma meklētājiem, kuri patlaban "iesprūduši" neapdzīvotā teritorijā starp Latvijas un Baltkrievijas robežu, ir četri bērni zem trīs gadu vecuma, atklāja brīvprātīgās palīdzības kustības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvis Egils Grasmanis.

Centrs Daugavpilī, kur tiek izmitināti aizturētie robežpārkāpēji

Situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kuru nelegāli mēģina šķērsot migranti, tiek kontrolēta, šodien žurnālistiem teica iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

gallery icon
17

Tāpat patvērumu meklētāju lokā ir 23 bērni, kuri ir vecāki par trīs gadiem. Kopumā palīdzības kustībai ir zināms par 83 patvēruma meklētājiem, kuri vēl joprojām atrodas "nekurienes teritorijā". Taču Valsts robežsardze un medicīniskais personāls bēgļus pieskata un seko līdzi situācijai.

Kā atzīmēja Grasmanis, naktis kļūst arvien aukstākas, tāpēc ir lūgts Daugavpils Sarkanajā krustā nogādāt guļammaisus, termopaklājus, apģērbu un citas nepieciešamās lietas, lai patvēruma meklētāji varētu pārlaist aukstās naktis. Pagaidām patvēruma meklētājiem ir sagādātas speciālas plēves, no kurām var veidot teltis. Vienlaikus tiek risināts jautājums par normālu telšu nodrošināšanu.