foto: LETA
Komisijā saasinātos toņos debatē par brīvprātīgās vakcinācijas iniciatīvu
Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule.
Politika
2021. gada 18. augusts, 15:05

Komisijā saasinātos toņos debatē par brīvprātīgās vakcinācijas iniciatīvu

Jauns.lv / LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā šodien saasinātas toņos notika debates starp brīvprātīgās vakcinācijas iniciatīvas iesniedzēju Artūru Ikvildu un atsevišķiem deputātiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Komisija sēdes noslēgumā atbalstīja priekšlikumu šo iniciatīvu atkal nodot skatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā.

Ikvilds sākotnēji norādīja, ka komisija šo iniciatīvu var arī neizskatīt. Viņš apgalvoja, ka tad, kad šis rosinājums otrreiz nonāca Saeimā, Sociālo lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) esot publiski paudis, ka šī iniciatīva netikšot skatīta.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (NA) norādīja, ka no Ikvilda kā rosinājuma pārstāvja puses nav atbildīgi aicināt neizskatīt iniciatīvu. Arī Skride pauda atbalstu rosinājuma virzīšanai vērtēšanai viņa komisijā.

Ikvilds komisijas sēdē pārmeta, ka ne parlaments, ne valdība negribot ieklausīties brīvprātīgās vakcinācijas atbalstītājos, un aicināja Saeimu un valdību šajā jautājumā izsludināt referendumu. Iniciatīvas pārstāvis apgalvoja, ka vairāku desmitu tūkstošu parakstu savākšana par brīvprātīgo vakcināciju, kā arī iedzīvotāju "gatavība iziet ielās" nav ikdienas gadījums. Ikvilds apgalvoja, ka saistībā ar vakcinēšanās jautājumu cilvēki baidās par saviem bērniem un darba vietām, un brīdināja, ka tas var novest pie konfrontācija, ka "brālis ies pret brāli".

Kursīte-Pakule retoriski vaicāja, vai patiešām diskusija nav iespējama bez savstarpējiem apvainojumiem. Viņa norādīja, ka vismaz nevajadzētu draudēt ar iespējamo vardarbību. Sava viedokļa kā vienīgā pareizā pretnostatīšana neved uz savstarpēju izpratni, pauda komisijas vadītāja.

Deputāte arī atzīmēja, ka sēdē netiek skatīts jautājums par referendumu.

Parlamentārietis Normunds Žunna (JKP) aicināja iniciatoru nemēģināt šo jautājumu "uz masu paņemt". Viņš norādīja, ka jau pašlaik vakcinācija ir brīvprātīga, taču tā ir atbildīga un pareiza valdības rīcība uzlikt par nosacījumu atsevišķām profesijām vakcinēties drošu pakalpojumu sniegšanai.

Pēc atsevišķiem no iniciatīvas pārstāvja izteikumiem, Žunna aicināja komisijas sēdē nepieļaut demagoģiju no Ikvilda puses. Savukārt Komisijas priekšsēdētāja aicināja iniciatīvas autoru nerunāt visas tautas vārdā.

Deputāts Vitālijs Orlovs (S) pauda, ka saprotu abas puses - gan tos, kuri grib, gan tos, kuri negrib vakcinēties. Politiķis norādīja, ka pats ir vakcinējies un atbalsta brīvprātīgu vakcināciju. Orlovs izteicās arī par vakcinācijas izveides un drošuma jautājumiem, uz ko reaģēja Skride, aicinot kolēģi neizplatīt nepatiesus apgalvojumus saistībā ar vakcīnu.

Par komisijas rosinājumu nodot šo iniciatīvu jau trešo reizi skatīšanai Sociālo lietu komisijā vēl būs jālemj Saeimai.

Kā ziņots, deputāti vēl nav paguvuši izskatīt iepriekšējo, otro pieteikumu par šo pašu iniciatīvu. Mandātu komisija 7. jūlijā to lēma atkārtoti nodot izskatīšanai parlamenta Sociālo un darba lietu komisijā. Par šo lēmumprojektu vēl jābalso parlamentam, kas pašlaik ir sesijas pārtraukumā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās