Politika
2021. gada 30. jūlijs, 10:38

Valdība atbalsta vakcinācijas pret Covid-19 loterijas īstenošanu; paredzēti vairāku veidu laimesti

Jauns.lv / LETA

Valdība piektdien ārkārtas sēdē lēma nodot izskatīšanai Saeimā Veselības ministrijas (VM) sagatavoto Vakcinācijas loterijas likumprojektu, kas paredz valstī izsludināt vakcinācijas pret Covid-19 loteriju ar balvu fondu 720 000 eiro.

Kopējās loterijas rīkošanas izmaksas, kas tiks segtas no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", aplēstas 1,218 miljonu eiro apmērā. 299 995 eiro tiks piešķirti Latvijas Televīzijai par loterijas raidījuma producēšanu un atspoguļošanu, 98 000 eiro tiks piešķirti izlozes informācijas tehnoloģiju sistēmas izstrādei, 51 000 eiro - loterijas publicitātes kampaņai, bet 49 000 eiro - auditora pakalpojumiem.

VM skaidroja, ka Vakcinācijas loterijas likumprojekts izstrādāts, lai vakcinācijas kampaņas ietvaros ieviestu īstermiņa vakcinācijas loteriju personām, kurām Latvijā uz loterijas laimestu izlozes brīdi ir veikta vakcinācija pret Covid-19 infekciju vismaz ar vienu poti.

"Vakcinācijas process šobrīd norit cik vien iespējams tuvu cilvēka ikdienas gaitām. Pote tirdzniecības centrā, vakcinētājs dzīvesvietā, individuāls zvans senioram un tagad arī vakcinācijas loterija ir tikai daļa no apjomīga pasākumu kopuma, kuru īstenojam, lai uzrunātu iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19 un atgriezties ierastajā dzīvē," saka veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Vakcinācijas loteriju plānots organizēt 12 nedēļas iknedēļas izložu un noslēguma izlozes veidā, turklāt ir paredzēti vairāku veidu laimesti. Nedēļas izlozē katru nedēļu tiks izlozēti pieci dalībnieki - pa vienam no katra reģiona, atbilstoši dalībnieka deklarētajai dzīvesvietai, kuru starpā pēc nejaušības principa tiks izlozēti pieci naudas laimesti - 2500 eiro, 5000 eiro un 10?000 eiro vērtībā. Izloze notiks Latvijas Televīzijas programmā, kurā laimētājam ir jāpiedalās.

Tāpat katru nedēļu tiks izlozētas 150 naudas balvas, katra 100 eiro vērtībā. Papildus katru nedēļu tiks izlozēti pieci dalībnieki, kuri līdz vakcinācijas brīdim ir sasnieguši pilnus 60 gadus, kuri katrs saņem naudas laimestu 1000 eiro vērtībā.

Loterijas noslēgumā notiks lielā laimesta izloze, kurā tiks izlozēti pieci dalībnieki, pa vienam no katra reģiona, kuru starpā izlozēs piecus naudas laimestus - 15 000 eiro, 25 000 eiro, 100 000 eiro vērtībā.

Likumprojekts arī nosaka personas tiesības informēt loterijas rīkotāju - Nacionālo veselības dienestu (NVD) - par savu atteikšanos no personas datu apstrādes vakcinācijas loterijai, tādējādi personas dati vakcinācijas loterijā netiks apstrādāti.

"Vakcinācijas loterijas uzdevums ir ar laimestu uzrunāt nevakcinētās personas, kuras līdz šim šaubījušās par vakcinācijas veikšanu vai atlikušas to uz vēlāku laiku, pēc iespējas ātrāk izdarītu savu izvēli par labu vakcinācijai, veicināt uzticību vakcinācijas procesa drošumam, veidojot un plaši popularizējot pozitīvo iedzīvotāju pieredzi un vakcinācijas nepieciešamību," atzina VM.

Likumprojekts paredz, ka vakcinācijas loterijas dalībnieks ir ikviena fiziska persona, kura Latvijā ir vakcinēta pret Covid-19 vismaz ar vienu poti un par vakcinācijas faktu dati ir iekļauti Vakcinācijas informācijas sistēmā Vienotais vakcinācijas tīkls (ViVaT) vismaz 48 stundas pirms izlozes.

VM atzina, ka, nosakot vakcinācijas loterijas dalībnieku loku, tika ņemts vērā, ka daļa vakcīnu sagatavo organismu aizsardzībai pret Covid-19 ar vienu poti, proti, "Covid-19 Vaccine Janssen". Saņemot "Vaxzevria" vakcīnu, persona tiek uzskatīta par vakcinētu pret Covid-19, sākot ar 22.dienu līdz 90.dienai pēc pirmās devas saņemšanas.

No šā gada 21.jūlija par pabeigtu vakcinācijas kursu uzskata arī gadījumu, ja Covid-19 pārslimojušie iedzīvotāji saņem jebkura ražotāja Covid-19 vakcīnas vienu poti- ja vakcinācija veikta 180 dienu laikā pēc laboratoriski apstiprināta pozitīva Covid-19 testa un, ja no vakcinācijas veikšanas ir pagājušas 14 dienas, neskaitot vakcinācijas dienu.

Valdība lūgs Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu.