foto: Zane Bitere/LETA
No Krievijas, kur strauji izplatās "delta" Covid-19 variants, Latvijā jūnijā ieceļojuši teju 10 000 personu
Lielākā daļa ceļotāju Latvijā no Krievijas ieradušies pa sauszemi un ar avioreisiem, informē Valsts robežsardze.
Sabiedrība
2021. gada 1. jūlijs, 05:11

No Krievijas, kur strauji izplatās "delta" Covid-19 variants, Latvijā jūnijā ieceļojuši teju 10 000 personu

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Šonedēļ Vācijā spēkā ir stājies aizliegums iebraukt valstī ceļotājiem no Krievijas, kas “Delta” Covid-19 varianta straujās izplatības dēļ piedzīvo jaunu slimības uzliesmojuma vilni. Tikmēr Latvijā turpina ierasties austrumu kaimiņvalsts iedzīvotāji, bet par stingrāku ceļošanas kontroli vēl tikai spriež.

Pēc salīdzinoši mierīgāka perioda Krievijā nu jau atkal strauji pasliktinās situācija ar Covid-19 izplatību.

Vakardien, 24 stundu laikā kaimiņvalstī tika reģistrēti 669 Covid-19 nāves gadījumi, kas ir lielākais diennakts laikā mirušo skaits kopš pandēmijas sākuma.

Otrdien Krievijā tika reģistrēti 652 Covid-19 upuri, bet vēl iepriekš lielākais upuru skaits – 635 – tika reģistrēts pagājušā gada 24. decembrī.

Tikmēr pēdējās diennakts laikā Krievijā kopumā reģistrēti 21 042 Covid-19 inficēšanās gadījumi.

Slovākija sāk cilvēku vakcinēšanu ar "Sputnik V"

Slovākija sākusi vakcinēt cilvēkus pret Covid-19 ar Krievijas izstrādāto vakcīnu "Sputnik V", kuru Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) vēl nav apstiprinājusi.

gallery icon
19

Vairums ierodas pa sauszemi

Sanktpēterburgā, kur pašlaik notiek Eiropas futbola čempionāts, arī reģistrēts rekordliels Covid-19 upuru skaits – 119 ar šo kaiti saistīti nāves gadījumi. Tikmēr Maskavā no Covid-19 miris 121 cilvēks.

Piektdien ieplānota čempionāta ceturtdaļfināla spēle, un organizētāji to nebūt negrasās atcelt Covid-19 uzliesmojuma dēļ.

Jau vēstīts, ka Krievijā pašreiz strauji izplatās Covid-19 izraisošā jaunā koronavīrusa “delta” jeb Indijas variants, ar ko arī pamatā tiek skaidrots kārtējais uzliesmojums.

Jaunā varianta izplatīšanās, kopā ar Krievijas atbildīgo iestāžu salīdzinoši maigo pieeju, lemjot par ierobežojumiem un drošības pasākumiem, novedusi pie tā, ka pasaules valstu vidū Krievijā ir piektais lielākais inficēšanās gadījumu skaits.

Krievijā valdošās situācijas dēļ Vācijā ir izsludināts aizliegums iebraukt valstī ceļotājiem no Krievijas.

No otrdienas, 29. jūnija, aviokompānijām, kā arī autobusu un dzelzceļa uzņēmumiem, aizliegts ievest Vācijā jebkādus pasažierus no Krievijas, izņemot Vācijas pilsoņus un ārzemniekus, kuriem Vācijā ir uzturēšanās atļauja.

No Krievijas iebraukušajiem ceļotājiem 14 dienas jāievēro stingra mājas karantīna. Tas attiecas arī uz tiem, kuri ir pilnībā vakcinējušies vai nesen pārslimojuši Covid-19.

Tikmēr Latvijā šāds aizliegums nepastāv un Valsts robežsardzes sniegtā informācija liecina, ka no Krievijas Latvijā ierodas ne mazums viesu.

Valsts robežsardze Jauns.lv informēja, ka šomēnes vien (līdz 29. jūnijam) Latvijā no Krievijas ieradušās 9819 personas.

Lielākā daļa ieceļojusi pa sauszemi, taču 2432 personas ieradušās ar avioreisiem starptautiskajā lidostā “Rīga” (2430) un Starptautiskajā lidostā “Liepāja” (2).

Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Stratēģiskās attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Kristīne Pētersone Jauns.lv arī apstiprina, ka no Krievijas Latvijā varētu būt ieradušies arī vēl vairāk ceļotāju – šķērsojot Šengena zonu citā valstī un tādējādi atceļojot līdz Latvijai, kur atkārtoti robežkontrole nav veikta.

Vēl tikai domā par pastiprinātu kontroli uz robežas ar Krieviju

Kamēr Vācija jau ir pieņēmusi lēmumu, bažījoties par “delta” varianta izplatīšanās sekām, Latvijā pašlaik tiek tikai vērtēts, vai jaunā Covid-19 varianta izplatības ierobežošanai nebūtu jāievieš obligāta testēšana, Latvijā iebraucot no Krievijas, otrdien valdības sēdē informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš skaidroja, ka, neskatoties uz Covid-19 saslimstības rādītāju samazināšanos, strauji izplatās vīrusa Indijas variants, kas tiek uzskatīts par būtiski lipīgāku.

Paralēli tam Latvijā ir mazināti drošības pasākumi infekcijas ierobežošanai, bet vakcinācijas aptvere joprojām ir zema.

“Notiek darbs virknē virzienu. Mums ir bijušas sarunas speciālistu līmenī starp Veselības ministrijas un Iekšlietu ministrijas dienestiem par to, kādā veidā padarīt iedarbīgākus pašizolācijas kontroles pasākumus, kā prioritāti definējot tieši saslimušos ar Indijas paveidu,” stāstīja amatpersona.

Tāpat kopā ar Satiksmes ministriju un Valsts robežsardzi tiek vērtēta iespēja visdrīzākajā laikā ieviest masveida testēšanu sauszemes robežas šķērsošanas punktos, tostarp Terehovā un Grebņevā.

Pavļuts skaidroja, ka tiek izskatīta iespēja, ka testēšana, šķērsojot Latvijas austrumu ārējo robežu, būs obligāta.

“Tostarp jāvērtē iespējas un juridiskais pamatojums arī tranzīta plūsmas, kravas auto vadītāju testēšanai,” atzina politiķis.

Vienlaikus viņš uzskata, ka līdzīgi pasākumi jāievieš arī Igaunijā un Lietuvā, jo pretējā gadījumā paliek atvērts jautājums par savstarpējās sauszemes robežām.

“Riski ir, mēs nevaram atļauties vienkārši vērot situācijas attīstību citur, speciālisti un dienesti darbojas šajā virzienā. Vienlaikus aicinu apzināties, ka situācija var potenciāli izvērsties nopietna un pavērsties pretējā virzienā. Es apzinos, ka tas atkal izklausās pēc biedēšanas, bet tas ir mūsu pienākums – brīdināt par apstākļiem, kādi veidojas,” uzsvēra Pavļuts.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem aizvadītajā nedēļā 62% no Latvijā ievestajiem Covid-19 saslimšanas gadījumiem bijuši no trešajā valstīm.

Tikmēr vakcinēšanās temps Latvijā jau labu laiku ir sarucis, radot bažas par nosacīti drīzu pūļa imunitātes sasniegšanu.

Arī Krievijā Covid-19 vakcīnas pirmo devu saņēmuši tikai 21,2 miljoni no aptuveni 146 miljoniem valsts iedzīvotāju, liecina publiski pieejamie dati par Covid-19 izplatību Krievijas reģionos.

Nesen veikta aptauja arī liecina, ka 60% Krievijas iedzīvotāju nemaz neplāno vakcinēties pret Covid-19.