foto: Edijs Pālens/LETA
Pērkona negaiss Jāņu naktī vissmagāk skāris Vidzemi; šodien lietusgāzes gaidāmas valsts austrumos
Sieviete lietus laikā.
Sabiedrība
2021. gada 24. jūnijs, 08:27

Pērkona negaiss Jāņu naktī vissmagāk skāris Vidzemi; šodien lietusgāzes gaidāmas valsts austrumos

Jauns.lv / LETA

Stiprākās vēja brāzmas, lielākais nokrišņu daudzums un zibeņu skaits, kā arī plašākie elektrolīniju bojājumi Jāņu naktī novēroti valsts austrumu daļā, īpaši Vidzemes austrumos, liecina meteoroloģiskā informācija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Saskaņā ar AS "Sadales tīkls" operatīvajiem datiem avārijas atslēgumi elektrotīklā reģistrēti galvenokārt Gulbenes un Madonas novadā, arī Alūksnes novadā, Smiltenes novada austrumos, Ogres novada austrumos un Jēkabpils novadā.

Jāņu naktī elektroapgāde vienlaicīgi bija pārtraukta līdz aptuveni 15 tūkstošiem klientu; sešos rītā šo klientu skaits bija sarucis līdz septiņiem tūkstošiem.

Novērojumu stacijās gan stiprākās vēja brāzmas, gan lielākais nokrišņu daudzums reģistrēts Gulbenē - attiecīgi 26 metri sekundē un 37 milimetri. Skrīveros un Priekuļos reģistrētas vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē.

Galvaspilsētā vēja brāzmu spēks nebija lielāks par 12 metriem sekundē un nokrišņu daudzums nepārsniedza sešus milimetrus.

Kurzemē Jāņu naktī nebija ne pērkona negaisa, ne lietus.

Gaisa temperatūra sešos rītā bija +14..+19 grādi Kurzemē un +17..+21 grāds pārējā valstī.

Agrā rītā pērkona negaiss turpinās Latgalē, kur spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums, līst arī vietām Vidzemē.

Līgo vakarā sinoptiķi izplatīja sarkano brīdinājumu par Jāņu naktī gaidāmu stipru pērkona negaisu valsts centrālajā un austrumu daļā.

Maksimālā gaisa temperatūra trešdien Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +22,9 grādiem Ventspils ostā līdz +33,1 grādam Daugavpilī un +33,2 grādiem Madonā. Valsts austrumos tika pārspēti ne tikai 23.jūnija, bet arī visa mēneša karstuma rekordi.

Ceturtdien, 24. jūnijā, Latvijā būs neliels un mainīgs mākoņu daudzums, galvenokārt valsts austrumos veidosies jauni negaisa mākoņi, prognozē sinoptiķi.

Pēcpusdienā un vakarā negaisa laikā iespējamas ne tikai stipras lietusgāzes, bet arī krusa un spēcīgas vēja brāzmas. Pārsvarā saglabāsies lēns vējš un bezvējš, piekrastē gaidāma jūras brīze.

Maksimālā gaisa temperatūra gaidāma no +22 grādiem vietām piekrastē līdz +32 grādiem Baltkrievijas pierobežā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Rīgā Jāņu dienā gaidāms visai saulains laiks, nokrišņu varbūtība būs maza. Pūšot lēnam vējam, gaiss sakarsīs līdz +28 grādiem, par dažiem grādiem zemāka temperatūra gaidāma jūras tuvumā.

Laikapstākļus nosaka nedaudz paaugstināta spiediena apgabals. Atmosfēras spiediens 1016-1019 hektopaskāli jūras līmenī.

Visā valstī spēkā dzeltenā līmeņa brīdinājums par stipru karstumu. Speciālisti atgādina, ka jāuzmanās ne tikai liela karstuma, bet arī augsta ultravioletā starojuma dēļ - no plkst.11 līdz 16 nav vēlams uzturēties tiešos saules staros.