112
2021. gada 16. maijs, 21:30

Policijas formastērpu iepirkumu lietā starp aizdomās turētajiem arī uzņēmējs un modes mākslinieks

Jauns.lv / LETA

Iekšējās drošības biroja (IDB) izmeklēšanā saistībā ar iespējamu krāpšanos Valsts policijas (VP) formastērpu iepirkumos starp aizdomās turētajiem ir arī militārā ekipējuma ražošanas uzņēmuma SIA "SRC Brasa" valdes loceklis Kristiāns Brēdermanis un modes mākslinieks Bruno Birmanis, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neoficiāla informācija liecinot, ka Brēdermani un kādu "SRC Brasa" apģērba tehnologu IDB tur aizdomās par krāpšanu lielā apmērā, jo policijai neesot piegādāti tehniskajā specifikācijā norādīto materiālu formastērpi. Brēdermanis interviju raidījumam atteica.

Modes mākslinieku Birmani, kurš dizainēja jaunās policijas formas un pats bija policijas konkursa komisijā kā pieaicinātais tehniskās specifikācijas sagatavotājs, IDB turot aizdomās par krāpšanas atbalstīšanu.

Valsts policija atrāda jaunos formas tērpus

gallery icon
97

Aizdomīgo policijas konkursu vadīja VP priekšnieka vietniece, Galvenās administratīvās pārvaldes priekšniece Renāte Fila-Roķe, bet par viņas vietnieku tika nozīmēts tobrīd vēl VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieka amatā strādājošais Normunds Krapsis, kuram pirmā izglītība ir apģērbu tehnologs, vēstīja raidījums.

Krapsi tagad IDB tur aizdomās par neizpaužamu ziņu izpaušanu, kas nav valsts noslēpums, un par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

IDB viņam šonedēļ piemēroja aizliegumu ieņemt konkrēto amatu policijā, tāpēc viņš ir atstādināts.

Lietā aizdomās turētā statuss piemērots arī Filai-Roķei un Iepirkumu nodaļas vadītājai Kristīnei Līdakai, vēstīja raidījums.

"Nekā personīga" esot zināms, ka konkursā iesaistīto sarunas tikušas noklausītas un lietā savākti arī citi pierādījumi, kas ļaus drīzumā nodot lietu prokuratūrai apsūdzību uzrādīšanai.

Jau ziņots, ka IDB pret Krapsi sācis divus kriminālprocesus. Viens no kriminālprocesiem sākts par 2018.gadā organizētu policistu formas tērpu iepirkumu. Krapsim un Filai-Roķei IDB sākotnēji piemēroja personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statusu. Fila-Roķe gan šogad janvārī iecelta par minētās pārvaldes priekšnieka vietnieci.

Krapsis otrdien žurnālistiem atklāja, ka pirmdien viņam šajā kriminālprocesā piemērots aizdomās turētā statuss.

Tāpat IDB ir sācis kriminālprocesu par 2018.gadā organizētu iepirkumu par rokas videoradaru iegādi. Arī šajā kriminālprocesā pirmdien viņam piemērots aizdomās turētā statuss.

Ņemot vērā abus kriminālprocesus, Krapsim IDB inkriminē divos Krimināllikuma pantos paredzētus nodarījumus - dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu. Vienā no minētajām lietām Krapsim piemēroti drošības līdzekļi - uzturēšanās noteiktā vietā un aizliegumu ieņemt konkrētu amatu. Tā rezultātā viņš atstādināts no amata pienākumu pildīšanas.

Krapsis žurnālistiem kategoriski noliedza jebkādu saistību ar, iespējams, pieļautajiem likumpārkāpumiem. Tāpat viņš vērsies pie ģenerālprokurora Jura Stukāna ar lūgumu izmantojot ģenerālprokurora pilnvaras veikt uzraudzību šajos kriminālprocesos.

Šādi Krapsis rīkojies, jo pēdējo divu gadu laikā viņš esot izjutis "savā ziņā spiedienu" par vēlēšanos "noņemt viņu no laukuma" un panākt došanos izdienas pensijā.

2019.gadā Krapsis sasniedza izdienas pensijas vecumu un viņam esot izteikti priekšlikumi doties pensijā, taču viņš nolēmis dienestu turpināt.

Krapsis gan vērsa uzmanību, ka spiedienu nav izjutis no VP priekšnieka Armanda Ruka un bijušā VP priekšnieka Inta Ķuža. Krapsis šādu spiedienu izjutis "savā ziņā no politiskās vides" un arī IDB ļoti tendenciozi izturoties pret viņu kā pret personu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Krapsis gan nekomentēja, vai spiedienu izjutis no iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV), atzīmējot, ka katrs viņa apgalvojums ir jāpierāda.

IDB un Fila-Roķe komentārus nesniedza, bet VP Sabiedrisko attiecību nodaļā norādīja, ka līdz šim policijā nav saņemti nekādi IDB paziņojumi par drošības līdzekli, kas liegtu Filai-Roķei pildīt amata pienākumus.

IDB pērn jūnijā paziņoja, ka sācis kriminālprocesu par iespējamu krāpšanu divos VP izsludinātajos iepirkumos, kas saistīti ar VP formastērpu un reprezentācijas un parādes formas tērpu iegādi.

VP saņēmusi jaunā dizaina formastērpus pērn jūnijā un pakāpeniski tie izsniegti policistiem.

Sākotnēji modes mākslinieka Birmaņa izstrādāto formastērpu komplektu apņēmās izgatavot divi pretendenti, taču beigās viens atteicās. Turklāt iepirkuma organizēšanā tika saņemta sūdzība, kuras izskatīšana aizņēma laiku, tāpēc tikai 2019.gada oktobrī iepirkuma komisija par iepirkuma uzvarētāju atzina uzņēmumu "SRC Brasa".

Militārā ekipējuma ražošanas uzņēmums "SRC Brasa" 2020.gada jūnijā paziņoja, ka likumsargi veikuši procesuālās darbības, taču uzņēmuma īpašniekiem un darbiniekiem toreiz neesot ticis piemērots aizdomās turētā statuss.