foto: Publicitātes foto
"Latvijas Namsaimnieks" palīdz piesaistīt līdzfinansējumu ēku renovācijai
freepik.com
Sabiedrība
2021. gada 8. maijs, 06:00

"Latvijas Namsaimnieks" palīdz piesaistīt līdzfinansējumu ēku renovācijai

Jauns.lv

Jautā lasītājs: “Mūsu daudzdzīvokļu mājas kopsapulcē esam vienojušies par nepieciešamību veikt fasādes renovāciju. Uzkrājumu fonda līdzekļi mums nepietiks fasādes renovācijai, kā piesaistīt līdzfinansējumu darbu veikšanai?”

Par līdzfinansējuma piesaisti konsultē “Latvijas Namsaimnieks” projektu vadītāja Inna Davidova

Dzīvokļu īpašnieku kopībām noteikti vajadzētu izmantot iespējas, ko sniedz līdzfinansējuma piesaiste. Kaut arī līdzfinansējuma iegūšana saistīta ar apjomīgu dokumentācijas sagatavošanu, ieguvums neatsverams. Bieži līdzfinansējuma iegūšana paver iespējas daudzdzīvokļu ēkās paveikt ļoti vērienīgus renovāciju projektus, kas bez šī finansējuma nebūtu īstenojami. Šobrīd iedzīvotājiem ir iespēja pretendēt uz Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kas tiek piešķirti ar ALTUM programmas starpniecību, vai arī pieteikties līdzfinansējumam savā pašvaldībā.

“Latvijas Namsaimnieks” kā pieredzējis ēku apsaimniekotājs saviem klientiem sniedz konsultācijas, un kā pakalpojumu piedāvā Līdzfinansējuma projekta vadību, kura ietvaros tiek sagatavota un iesniegta visa nepieciešamā dokumentācija, kā arī organizētas iedzīvotāju kopsapulces un balsošanas aptaujas, cenu aptaujas, iepirkuma konkursi un citas līdzfinansējuma iegūšanai nozīmīgas procedūras.

ALTUM līdzfinansējums dzīvokļu māju renovācijai

Finanšu institūcija ALTUM pārvalda un piešķir Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus. Līdzekļi tiek piešķirti granta veidā, un var būt līdz pat 50% no projekta attiecināmajām izmaksām.

ALTUM ir pieejamas dažādas atbalsta programmas – piemēram, subsīdijas daudzbērnu ģimenēm mājokļa iegādei, atbalsts jaunajiem uzņēmējiem un lauksaimniekiem, bet attiecībā uz daudzdzīvokļu mājām – ALTUM piešķir līdzekļus siltināšanas, renovācijas un energoefektivitātes projektiem, kuru rezultātā iedzīvotāji iegūst mūsdienīgi siltinātas mājas, kas būtiski samazina enerģijas patēriņu. Siltināšanas procesā iespējams veikt arī šo māju labiekārtošanu: apkures, fasāžu, durvju, kāpņu un citu mezglu remontu un nomaiņu.

Iedzīvotājiem jāseko līdzi aktuālajai informācijai, un, tiklīdz tiek atvērta pieteikšanās jaunā grantu programmā, jāiesniedz visi sagatavotie dokumenti. Dokumentācijas sagatavošanu, kas ietver arī kopsapulces lēmumu par dalību programmā,  jāveic jau savlaicīgi, vēl pirms kārtējās ALTUM programmas atvēršanas. Pretējā gadījumā šim procesam var nepietikt laika, jo pārsvarā dokumentu iesniegšanai atvēlēts vien mēnesis laika. Projektu sagatavošana ir ļoti laikietilpīga un to izvērtēšana notiek ļoti detalizēti, līdz ar to, pat mazākās nepilnības var kalpot par pamatu atteikumam.

Grantu apguves programmā daudzdzīvokļu māju renovācijai, kas tika izsludināta periodā no 2018.-2020.gadam, “Latvijas Namsaimnieks” palīdzēja piesaistīt ALTUM līdzekļus un īstenot dažādus renovāciju projektus. “Latvijas Namsaimnieks” filiāle Liepājā, SIA “Namu serviss APSE” palīdzēja 23 apsaimniekotajām mājām pieteikt energoefektivitātes uzlabošanas projektus, no kurām 13 mājām projekti jau ir sākuma stadijā, kad tiek gatavota dokumentācija renovācijas veikšanai. Šogad Liepājā plānots pabeigt energoefektivitātes uzlabošanas pasākumus 3 mājām, bet Rīgā ALTUM līdzfinansējums jau piešķirts divām mājām Viestura prospektā un uzsākti energoefektivitātes uzlabošanas darbi.

Pašvaldību līdzfinansējums

Pašvaldības ieinteresētas, lai tās iedzīvotāji dzīvotu drošos, energoefektīvos mājokļos ar labiekārtotu piemājas teritoriju. Katrā pašvaldībā ir savas līdzfinansējuma programmas daudzdzīvokļu māju renovācijai vai teritorijas labiekārtošanai. Piemēram, Rīgas domes atbalsta programmas ietvaros ir iespējams saņemt līdzfinansējumu 50% apmērā no tiešajām būvdarbu izmaksām daudzdzīvokļu māju siltināšanai, energoefektivitātes uzlabošanai, kā arī kultūrvēsturisku  ēku un to elementu restaurācijai, atjaunošanai. Kaut arī šajā programmā piešķirtajam līdzfinansējumam ir limits, tā ir ļoti laba iespēja investēt savas daudzdzīvokļu mājas tehniskā stāvokļa uzlabošanā. Būtiski, ka šo līdzfinansējumu piešķir pie nosacījuma, ka tehniskās apsekošanas atzinumā mājas konstrukcijas atbilst Būvniecības likuma 9.pantam - “būve atbilst Būvniecības likuma 9. pantā minētajām lietošanas drošības, mehāniskas stiprības un stabilitātes prasībām”, īpašniekiem jābūt apmaksātam Nekustamā Īpašuma Nodoklim - visiem Rīgas pašvaldībā esošajiem īpašumiem. Tāpat ir virkne citu prasību un noteikumu attiecībā uz līdzfinansējuma piešķiršanu. Īpašniekiem ļoti rūpīgi jāiepazīstas ar atbalsta piešķiršanas nosacījumiem, lai savlaicīgi sagatavotu visu nepieciešamo dokumentāciju.

SIA “Latvijas Namsaimnieks” piedāvā palīdzēt un vadīt Līdzfinansējuma piesaistes projektu, sastādīt visu nepieciešamo dokumentāciju, organizēt kopsapulces un aptaujas. “Latvijas Namsaimnieks” organizē cenu aptaujas, iepirkuma konkursus un konkursus nepieciešamo darbu veikšanai, kas būtiski atvieglo īpašnieku dalību projekta ietvaros. Tāpat kā ALTUM programmās, arī pašvaldības ļoti rūpīgi pārbauda visus sagatavotos dokumentus un līdzfinansējumu piešķir konkursa kārtībā. Katrā pašvaldībā ir savi projekta atlases noteikumi.

Pagājušajā gadā “Latvijas Namsaimnieks” palīdzēja vairākām daudzdzīvokļu ēkām Rīgā, Ventspilī un Liepājā piesaistīt pašvaldību finansējumu. Tika realizēti vairāki labiekārtošanas projekti, kas ievērojami uzlaboja iedzīvotāju dzīves apstākļus – tika labiekārtoti iekšpagalmi, atjaunotas fasādes, izbūvētas konteineru novietnes u.c.

Uzlabosim mājas energoefektivitāti kopā

Aicinām pieteikties “Latvijas Namsaimnieks” konsultācijai par līdzfinansējuma iespējām savai daudzdzīvokļu mājai, zvanot pa tālruni +371 22124444 vai rakstot e-pastā namsaimnieks@latvijasnamsaimnieks.lv

Šobrīd jaunajiem klientiem “Latvijas Namsaimnieks” kampaņas ietvaros ir lieliska iespēja izmēģināt ēku apsaimniekošanas pamatpakalpojumus 3 mēnešus bez maksas. Tas ļaus novērtēt, cik ērta ir sadarbība ar ēku apsaimniekotāju, un kā sekmīga sadarbība var atvieglot ikdienas apsaimniekošanas darbu organizēšanu.

Raksts sadarbībā ar Latvijas Namsaimnieks.