Nozare neizpratnē, ka parkā ēst drīkst, bet terasēs pie dezinficētiem galdiņiem - nedrīkst
Pirmdien jautājums par terašu atvēršanu skatīts Operatīvās vadības grupā. Tomēr pēc vairāku stundu diskusijām nozares piedāvājums noraidīts. Galvenais arguments -laikā, kad Covid-19 saslimstība pieaug, šāds solis vienkārši nav pieļaujams. Nozare pauž bažas, ka šāda gaidīšana var nozīmēt to, ka ēdināšanas sfēra piedzīvos sabrukumu, vēsta TV3 ziņas.
Diskusijas par iespēju atvērt āra terases starp ēdināšanas nozari un valdību ilgst jau kopš marta, taču joprojām šāda iespēja uzņēmējiem ir liegta. Ēdienu ļauts izsniegt vien līdzi ņemšanai, tādēļ pircēji nereti to notiesā turpat blakus vai dodas uz tuvāko vietu, kur ir iespējams piesēst.
Nozares organizācijām tādēļ neizpratne, kamēr, piemēram, parkā ēst drīkst arī divas mājsaimniecības, sēžot āra terasēs, tas joprojām nav ļauts.
Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis uzskata, ka terasēs pusdienot ir pat drošāk, jo tur galdiņi, krēsli tiek regulāri dezinficēti, tāpat arī distanci vieglāk ievērot. "Un ir iespēja arī dezinficēt, nomazgāt rokas, kas nav iespējams parkā. Mēs uzskatām, ka tas ir daudz drošāk," teic Jenzis.
Turklāt jau šobrīd nozare ir izstrādājusi drošas apkalpošanas protokolus. Uzņēmumi gatavi kaut tūlīt tos ievērot, klientus apkalpojot pie āra galdiņiem.
"Viņi uzskata, ka kļūs sliktāk. Un tāpēc jebkas, ko mēs atveram no jauna, ir lielāks risks, jo mēs dodam sabiedrībai mājienu, ka ir labāk, bet labāk nav," TV3 ziņām teic Lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente Asnate Ziemele.
Viņasprāt, šāda gaidīšana var nozīmēt to, ka ēdināšanas nozare piedzīvos sabrukumu: "Neviens nesēž uz pabalstiem vairāk nekā pusgadu. Pavāri ir aizgājuši... Vismaz laukos tā ir ļoti sāpīga situācija. Un mēs piedzīvosim situāciju, kad laukos vairs nebūs, kur paēst. Un punkts".
Vēlreiz pie jautājuma, vai un kad āra terasēm varētu ļaut strādāt, plānots atgriezties maija vidū.
Vairāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.