Viedokļi
2021. gada 14. marts, 14:58

Profesors Uga Dumpis: "Vakcīnu drošums tiek stingri monitorēts"

Jauns.lv

"Ar "AstraZeneca" pasaulē jau vakcinēti 16 miljoni cilvēku, un drošums tiek stingri monitorēts," reaģējot uz negatīvajām ziņām un šaubu ēnu saistībā ar vakcīnu "AstraZeneca", par visu Eiropas Savienībā apstiprināto vakcīnu drošumu sociālajos tīklos atgādina Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, profesors Uga Dumpis.

"Oksfordas/AZ vakcīna ir visvairāk rezervētā pasaulē. Ja ES un ASV to nevēlēsies lietot, tad to dabūs citi, kuri ļoti vēlas vakcinēties pēc iespējas ātrāk. Ar "AstraZeneca" pasaulē jau ir vakcinēti 16 miljoni cilvēku. Drošums tiek stingri monitorēts," atgādina infektologs Uga Dumpis. Profesors rūpīgi seko līdzi infektoloģijas jaunumiem pasaulē un par tiem regulāri informē arī savus sekotājus sociālajā tīklā Twitter. 

Jauns.lv jau rakstīja, ka vairākas valstis patlaban apturējušas vakcināciju ar "AstraZeneca", jo saņemti vairāki ziņojumi, ka cilvēkiem pēc šīm vakcīnām sākušas problēmas ar trombiem. Tas, ka šīm veselības problēmām ir saistība ar konkrēto vakcīnu, gan nevienā gadījumā nav pierādīts, tomēr valstis piesardzības dēļ nolēmušas vakcinēšanu ar "AstraZeneca" apturēt - līdz būs zināms vairāk informācijas.

Publiski arī izskanējusi informācija par vairākām nāvēm Latvijā pēc vakcinācijas ar "AstraZeneca". Portālam Jauns.lv Veselības inspekcijas pārstāve sacīja, ka šīm nāvēm nav cēloniskas saistības ar vakcīnas saņemšanu.

Latvijas Zāļu valsts aģentūra informē, ka Latvijā nav neviena letāla gadījuma, kurš būtu tieši saistīts ar vakcīnām, kā arī uzsver, ka paredzamie ieguvumi saistībā ar visām ES reģistrētajām vakcīnām joprojām atsver riskus. Gan Eiropas Zāļu valsts aģentūra, gan Pasaules Veselības organizācija atzīst "AstraZeneca" vakcīnu par drošu.