Pasaulē
2021. gada 14. marts, 12:56

Īrijā spriež, ka jāpārtrauc izmantot vakcīnu "AstraZeneca"

Jauns.lv

Pēc vairākās valstīs saņemtās informācijas par vakcīnu "AstraZeneca" arī Īrijas veselības aprūpes iestādes spriež, ka šīs vakcīnas izmantošana ir jāpārtrauc, ziņo The Guardian.

Īrijas veselības aizsardzības speciālistu ieteikums parādījies pēc tam, kad aizdomas par problēmam ar trombu veidošanās gadījumiem lika citām valstīm pārtraukt "AstraZeneca" lietošanu. Tiesa, joprojām nav pierādīts, ka šīm sūdzībām par veselības problēmām tiešām ir saistība ar konkrēto vakcīnu.

Īrijas Valsts imunizācijas konsultatīvā komiteja nolēmusi sarīkot tikšanos pēc šorīt izskanējušā paziņojuma, ka ka vakcīnas "AstraZeneca" lietošanu pagaidām vajadzētu apturēt.

Īrijas galvenā medicīnas inspektora vietnieks Dr. Ronans Glīns sacīja, ka ieteikums izdots pēc tam, kad Norvēģijas Zāļu aģentūra informēja par četriem jauniem ziņojumiem par nopietniem asins recēšanas gadījumiem pieaugušajiem pēc vakcinācijas ar vakcīnu.

Nav gan secināts, ka pastāv kāda saikne starp vakcīnu "AstraZeneca" un šiem gadījumiem, tomēr piesardzības dēļ ieteikts pagaidām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" Īrijā, kamēr nav saņemts vairāk informācijas.

Vakcīnas "AstraZeneca" lietošanu jau preventīvi apturējusi Dānija, Norvēģija un Islande pēc tam, kad saņemti atsevišķi ziņojumi par gadījumiem, kad pacientiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas sākušās problēmas ar trombu veidošanos. Itālija un Austrija ir aizliegusi vakcināciju ar noteiktu partiju "AstraZeneca" vakcīnām, savukārt Taizeme un Bulgārija norādījusi, ka pagaidām aptur šīs vakcīnas izmantošanu. 

Tomēr pasaules veselības organizācijas, ieskaitot Eiropas Zāļu aģentūru un Pasaules Veselības organizāciju, atzīst šo vakcīnu par drošu.

Eiropas Zāļu aģentūras dati liecina, ka līdz 9.martam no vairāk nekā trīs miljoniem cilvēku, kas saņēmuši vakcīnu Eiropas Ekonomikas zonā, 22 gadījumos cilvēkiem pēc sapotēšanās izveidojušas asins recekļi.

Latvijas Zāļu valsts aģentūra ziņo, ka šobrīd Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram pastāvētu cēloniska saistība ar vakcīnu. Aģentūra arī atgādina, ka visi saņemtie ziņojumi un visi dati par vakcīnu pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti, lai pasargātu sabiedrības veselību un izslēgtu jebkādus riskus. Katrs ziņojums tiekot rūpīgi izvērtēts, vajadzības gadījumā piesaistot arī Veselības inspekciju un arī citus speciālistus.