Sabiedrība
2021. gada 14. marts, 13:21

Latvijā izplatās ziņas par nāvēm pēc “AstraZeneca” potes: ko saka Veselības inspekcija?

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Šīs nedēļas izskaņā publiski parādījās informācija par sešām personām Latvijā, kuras, iespējams, mirušas dažas dienas pēc “AstraZeneca” izstrādātās Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas.

Par nāvēm, kuras iestājušās pēc konkrēto vakcīnu devu saņemšanas, dažādi avoti izplatīja informāciju sociālajos tīklos.

Vienā no gadījumiem, kurš portālā “Facebook” izpelnījās īpašu ievērību, tika runāts par vīrieti gados, taču bez alerģijām un ar labu veselību, kurš tomēr esot miris vien piecas dienas pēc potes saņemšanas.

Publiskajā telpā tostarp šobrīd izplatās arī stāsti par vērā ņemamām blaknēm – asins trombiem –, kuru iespējamo saikni ar “AstraZeneca” vakcīnu šobrīd pēta eksperti.

Zināms arī, ka Austrija un citas Eiropas Savienības (ES) valstis –, tostarp arī Latvija, Lietuva un Igaunija – nesen uz laiku jau apturēja vienas “AstraZeneca” vakcīnas partijas (sērijas Nr.: ABV5300) izmantošanu.

Šāds solis tika sperts, uzzinot par 49 gadus vecas medmāsas nāvi un kādas citas 35 gadus vecas medmāsas piedzīvotām smagām komplikācijām pēc potēšanās ar šīs partijas vakcīnām Austrijā. Arī šie gadījumi tiek skrupulozi izmeklēti. Eiropas Zāļu aģentūra trešdien paziņoja, ka sākotnējā izmeklēšana liecina, ka "AstraZeneca" vakcīna, visticamāk, nav bijusi vainojama medmāsas nāvē Austrijā.

Tikmēr vērsāmies Veselības inspekcijā, lai noskaidrotu, vai atbildīgās iestādes Latvijā ir informētas par publiski izskanējušajiem nāves gadījumiem un, vai tie tiek saistīti ar “AstraZeneca” vakcīnas devu saņemšanu, kā arī attiecīgi arī izvērtēti.

Veselības inspekcija izvērtē nāves gadījumus

Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika svētdien telefonsarunā ar Jauns.lv apstiprināja, ka inspekcijai ir zināms par sešiem šādiem gadījumiem.

“Par vienu no gadījumiem ir slēdziens, ka šī nāve nav saistāma ar “AstraZeneca” vakcīnas devas saņemšanu. Vēl trīs no šiem gadījumiem tiks izvērtēti tuvākajā laikā un daži [izriet, ka divi no gadījumiem] pašlaik nav izvērtējami nepieciešamās informācijas trūkuma dēļ,” skaidroja Veselības inspekcijas vadītāja.

Komentējot situāciju, Dreika piebilda – notiekošais ir jāuzlūko, paturot prātā, ka “AstraZeneca” vakcīna šobrīd ir visplašāk izmantotā valstī, imunizācijas procesa ietvaros.

Veselības inspekcijas vadītāja arī pauda, ka pašlaik saskaņā ar plānu tiek vakcinēti seniori, daudzi no kuriem ir tiešām cienījamā vecumā un attiecīgi ar lielāku (ar vakcinēšanos nesaistītu) nāves iestāšanās risku.

“Veselības inspekcija norāda, ka, lai arī šādi gadījumi tiek nopietni izvērtēti, pašlaik vakcinēšanās, tostarp arī ar “AstraZeneca” vakcīnām, tiek uzskatīta par drošu,” piebilda Dreika.

Īrijā spriež, ka jāpārtrauc izmantot “AstraZeneca”

Tikmēr pēc vairākās valstīs saņemtas satraucošas informācijas par vakcīnu “AstraZeneca” arī Īrijas veselības aprūpes iestādes spriež, ka šīs vakcīnas izmantošana būtu jāpārtrauc, ziņo “The Guardian”.

Īrijas veselības aizsardzības speciālistu ieteikums parādījies pēc tam, kad aizdomas par trombu veidošanos lika citām valstīm pārtraukt “AstraZeneca” lietošanu.

Joprojām gan nav pierādīts, ka šīm sūdzībām par veselības problēmām tiešām ir saistība ar konkrēto vakcīnu.

Īrijas Valsts imunizācijas konsultatīvā komiteja nolēmusi sarīkot tikšanos pēc šorīt izskanējušā paziņojuma, ka vakcīnas "AstraZeneca" lietošanu pagaidām vajadzētu apturēt.

Īrijas galvenā medicīnas inspektora vietnieks Dr. Ronans Glīns sacīja, ka ieteikums izdots pēc tam, kad Norvēģijas Zāļu aģentūra informēja par četriem jauniem ziņojumiem par nopietniem trombu veidošanās gadījumiem pieaugušajiem pēc vakcinācijas.

Nav gan secināts, ka pastāv kāda saikne starp vakcīnu "AstraZeneca" un šiem gadījumiem, tomēr piesardzības dēļ ieteikts pagaidām apturēt vakcināciju ar "AstraZeneca" Īrijā, kamēr nav saņemts vairāk informācijas.

Tikmēr Latvijā arī Veselības ministrijas paspārnē esošā Zāļu valsts aģentūra (ZVA) ziņo, ka šobrīd Latvijā nav apstiprināts neviens letāls gadījums, kuram pastāvētu cēloniska saistība ar vakcīnu.

Arī ZVA atgādina, ka visi saņemtie ziņojumi un visi dati par vakcīnu pret Covid-19 lietošanu tiek nepārtraukti uzraudzīti un analizēti, lai pasargātu sabiedrības veselību un izslēgtu jebkādus riskus.

Katrs ziņojums tiekot rūpīgi izvērtēts, vajadzības gadījumā piesaistot arī Veselības inspekciju un arī citus speciālistus.