Sabiedrība
2021. gada 4. marts, 20:10

"Mēs dzīvojam tikai uz solījumiem!" Latviešu strādnieki Norvēģijā nostrādājuši par brīvu

Bez Tabu, TV3

Ar rūgtu pieredzi saskārušies vairāki strādnieki no Latvijas, kuri, dodoties peļņā uz Norvēģiju, mājās pārbraukuši tukšām rokām, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Uz peļņu tautiešu brigādi no Latvijas malu malām saaicinājis Raimonds.

"Pirmajās nedēļās nebija ideāli, bet bija labi. Algu maksāja, bet sāka zust nostrādātās stundas," atminas viens no strādniekiem Andris.

To pašu teic arī cits strādnieks Mārtiņš, kurš apstiprina, ka sākušās problēmas ar stundu uzskaiti, bet pēc tam - arī naudas izmaksa sākusi kavēties. "Tu izdari darbu, bet tev sola, ka nauda būs rīt. Ja nav vēl pēc trīs, četrām dienām, tad tu saproti, ka ir kaut kādas problēmas. Tu nevari Norvēģijā, kur ir dārga dzīvošana, vienkārši eksistēt. Nevar balstīties uz solījumiem vien."

Nauda nav samaksāta par padarīto, nemaz nerunājot par dīkstāvi. 

"Ģimene atsūtīja naudu, lai nopirktu biļeti atpakaļ uz Latviju", stāsta Mārtiņš. 

Kopā "uzmesti" vismaz pieci cilvēki. Parāds esot vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā. 

Strādnieki skaidro, ka Raimonds sākumā aizbildinājies, ka paši norvēģi neesot samaksājuši, bet tas esot pretrunā ar ekrānuzņēmumu, ko saņēmis Mārtiņš.

"Es dabūju kontaktu ar vienu no darba pasūtītājiem, kurš atsūtīja ekrānuzņēmumu par veikto darba samaksu," teic strādnieks. 

Dokuments liecina, ka ģenerāluzņēmējs ir norēķinājies par saņemtajiem darba pakalpojumiem. 

"Mēs dzīvojam tikai uz solījumiem," teic Andris.

Arī Mārtiņš apstiprina to pašu: "Visu laiku ir atrunas, ka kāds cits ir vainīgs, ka viņam nav šie finanšu līdzekļi." 

Tikmēr darba spēka sarūpētājs Raimonds tagad noveļ vainu uz savu partneri Kristiānu no Igaunijas.

Strādniekiem tiešām bija līgums ar Igaunijā reģistrētu firmu, bet arī ar Raimonda firmu, kurai ir Norvēģijas pieraksts. Latvieša norvēģu firma bija jāpiesaista, jo vietējie labprātāk sadarbojušies ar vietējiem uzņēmumiem. Ar to caur grāmatvedi notikuši norēķini par darbiem. Raimonds gan apgalvo, ka nauda patiesībā pārskaitīta Kristiāna firmai. 

"Es biju tieši tāds pats darbinieks kā viņi. Es biju darba uzraugs, darbu vadītājs. Mēs strādājām uz igauņu firmu. Sākās visas neizmaksāšanas. Tāpat arī man, bet viņi prasa no darba uzrauga kaut kādu naudu, man vispār nav saistības ar izmaksām. Norvēģu konts vēl nebija atvērts, jo tas process aizņem sešas līdz astoņas nedēļas. Kristiāns uztaisīja šādu mahināciju. Nauda aizgāja uz Igauniju," teic Raimonds. 

Tikmēr igaunis apgalvo pretējo - viņš uzticējies draugam Raimondam pārvaldīt Norvēģijā dibināto firmu, uz kuru nauda pārskaitīta. Viņaprāt, Raimonds naudu ir nozadzis. 

"Raimonds savāca visu naudu, kas bija uz konta, kuram man nebija piekļuves. Raimonds ir noziedznieks! Raimonds manipulēja ar puišiem, noskaņojot visus pret mani! Runājis tik daudz muļķību! Viņš melo! Es strādniekam Mārtiņam teicu, ka man sirds ir pareizajā vietā. Ja sakārtošu biznesu, es viņam samaksāšu nopelnīto. Viņam [Raimondam] bija plāns savākt naudu, kas nonāk līdz viņam, un pazust. Es vērsos Norvēģijas policijā un Igaunijas policijā. Piemēram, Igaunijas policijā atbildēja, ka, tā kā tas noticis Norvēģijā, jāvēršas pie norvēģiem. Norvēģijas policija savukārt atbildēja, ka puiši ir no Latvijas, tāpēc jāvēršas Latvijā. Tāpēc es vispār nesapratu, kur vērsties," teic Kristiāns. 

Andris un Mārtiņš par Raimondu sūdzējušies Latvijas Valsts policijā, kur gan atteikts ierosināt kriminālprocesu.

Tikmēr Norvēģijas Darba inspekcija apņemusies iesaistīties: "Izlasot sūdzību, ar nožēlu jāatzīst, ka diemžēl šādi gadījumi nav retums. Algu neizmaksāšanas gadījumos ar reģistrētu vēstuli jāvēršas pie darba devēja, pieprasot darba samaksu. Ja darba devējs nereaģē, jāvēršas kompetentajā iestādē, kas uzsāks lietvedību un problēmu risinās tās ietvaros, vai pāradresēs lietu tiesai."