foto: LETA
Pavļuts: pie normālas dzīves mēs neatgriezīsimies vismaz turpmāko pusgadu
Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).
2021. gada 26. janvāris, 17:07

Pavļuts: pie normālas dzīves mēs neatgriezīsimies vismaz turpmāko pusgadu

Jauns.lv / LETA

Pie normālas dzīves tuvāko pusgadu nevarēs atgriezties, jo būtu nepieciešams pieredzēt radikālu saslimstības ar Covid-19 samazinājumu un nodrošināt plašu vakcīnu pieejamību, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš tostarp skaidroja, ka, ja saslimstības samazināšanas temps būs tāds, kā iepriekšējās divās nedēļās, tad līdz epidemiologu nospraustajam mērķim - 200 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju - varētu nokļūt pēc apmēram mēneša. Kā jau iepriekš vēstīts, sasniedzot divu nedēļu kumulatīvo gadījumu skaita jeb saslimstības līmeni 200 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, būtu iespējams mazināt ierobežojumus.

Tomēr pie normālas dzīves "mēs nevarēsim atgriezties vismaz turpmāko pusgadu", sacīja ministrs, piebilstot, ka tam priekšnoteikums ir radikāls saslimstības samazinājums, kas ies roku rokā ar masveida vakcīnu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Tāpat ministrs vērsa uzmanību uz situāciju citviet Eiropā, kur jauno koronavīrusa celmu dēļ sācies jauns saslimstības ar Covid-19 vilnis. "Mums sāk samazināties slimības izplatība, bet slimnīcas arvien ir pārslogotas. Mūsu pienākums ir novērst šo trešo vilni," izteicās politiķis.

Jau ziņots, ka aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti 693 jauni saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 12 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi, liecina SPKC apkopotā informācija.

Līdz ar to Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 61 924, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis 1126, kas ir 1,81% no visiem inficētajiem.

Pirmdien Latvijā veikti 12 552 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 5,5%. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Pagājušajā diennaktī reģistrētais pozitīvo testu īpatsvars ir bijis zemākais kopš novembra beigām. Iepriekš zemāks šis rādītājs bijis 30.novembrī, kad 4,7% diennaktī veikto testu uzrādīja pozitīvu rezultātu.

Aprēķini liecina, ka pēdējās 14 dienās Latvijā ar Covid-19 kopumā inficējušās 11 147 personas. Savukārt 14 dienu kumulatīvā saslimstība uz 100 000 iedzīvotāju ir 584 gadījumi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās