Kultūra
2015. gada 14. septembris, 06:58

Atkārtoti lems par vairāku kultūras iestāžu atbrīvošanu no dividenžu maksāšanas valstij

Jauns.lv

Kultūras ministrija (KM) atkārtoti iesniegusi valdībā rīkojuma projektus par vairāku KM kapitālsabiedrību atbrīvošanu no dividenžu izmaksas valstij, to peļņu novirzot kapitālsabiedrību materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, liecina valdības sēdes otrdienas darba kartība.

KM priekšlikums atbrīvot vairākas kultūras iestādes no dividenžu maksāšanas valstij, to peļņu novirzot kapitālsabiedrību materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, 11.augustā radīja asus strīdus valdības sēdē, un valdība ar balsojumu neatbalstīja "Latvijas Koncertu", Latvijas Nacionālās operas un baleta, Latvijas Leļļu teātra un Jaunā Rīgas teātra (JRT) atbrīvošanu no dividenžu izmaksas valstij. Savukārt valstij dividendēs izmaksājamo peļņas daļu valdība atļāva paturēt KM kapitālsabiedrībām "Rīgas cirks", "Liepājas Simfoniskais orķestris", "Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris", "Valmieras Drāmas teātris" un "Daugavpils teātris".

Pēc valdības lēmuma kultūras ministre Dace Melbārde uzsvēra, ka šis lēmums ir signāls, ka teātriem, operai, orķestriem nevajag censties piesaistīt ziedojumus un papildu finansējumu.

Vēlāk premjerministre Laimdota Straujuma atzina, ka valdības lēmums neatbalstīt KM priekšlikumu atbrīvot vairākas kultūras iestādes no dividenžu maksāšanas valstij, to peļņu novirzot kapitālsabiedrību materiāli tehniskās bāzes uzlabošanai, bijis nepareizs, un solīja, ka valdība par šo jautājumu lems atkārtoti.

"Latvijas Koncerti" 37 737 eiro plānojuši izmantot informācijas tehnoloģiju infrastruktūras atjaunošanai. Latvijas Nacionālā opera un balets savu peļņas daļu 113 840 eiro apmērā vēlējās ieguldīt dekorāciju pacēlāja izbūvē. Latvijas Leļļu teātris par 10 369 eiro iecerējis pakāpeniski nomainīt Lielās zāles krēslus. Savukārt JRT par savu peļņas daļu 24 576 eiro bija paredzējis iegādāties jaunu automašīnu, ar kuru pārvietot dekorācijas Rīgā starp vairākām JRT izrāžu norises vietām un uz viesizrādēm reģionos.

BNS