foto: Vida Press
Apmeklētāju uztrauc papagaiļa apstākļi zooveikalā
Āfrikas pelēko papagaili Latvijas zooveikalos var nopirkt par teju 2000 eiro. Viņš ir gudrs putns, jo ātrāk par citiem saviem sugas brāļiem iemācās cilvēku valodu.
Sabiedrība
2021. gada 3. janvāris, 05:29

Apmeklētāju uztrauc papagaiļa apstākļi zooveikalā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Iegriežoties "Dino Zoo" veikalā "Spice Home", apmeklētājs Oskars novērojis, ka būrī turētajam un pārdošanā izliktajam Āfrikas pelēkajam papagailim jeb sarkanastes žako, kurš, salīdzinot ar citiem saviem sugas brāļiem, visātrāk iemācās runāt cilvēku valodā jāiztiek bez barības. Zooveikala pārstāvji visus pārmetumus noraida.

Oskars par redzēto paudis sašutumu Facebook, norādot, ka papagailis bijis krātiņā bez augļiem, bez minerālbloka, bez riekstiem. “Šie produkti, īpaši jaunam īpatnim (kāds tas arī ir!), ir obligāta barības sastāvdaļa! Nožēlojami! Un, par nožēlu, viņam nav lielas cerības tikt nopirktam, jo tā cena – 1999 eiro – aptuveni trīs reizes pārsniedz tirgus cenu. Vēl nesen Lietuvā šīs sugas putnu (jaunu, apmēram piecus mēnešus vecu) varēja iegādāties par 700 eiro.”

Veikals noraida pārmetumus

"Dino Zoo" vadība "Likumam un Taisnībai" saka: “Augsti vērtējam to, ka mūsu klientiem, tāpat kā visiem "Dino Zoo" darbiniekiem, rūp dzīvnieku labturība, bet šajā gadījumā uzskatām sūdzību par nepamatotu – tai pat nav pievienota reāla fotogrāfija no veikala, līdz ar to šai apsūdzībai nav nekādu pierādījumu. Apsūdzība par nepilnvērtīgu putna barošanu ir absolūti nepatiesa. Klients, kurš veikalā pavada labi ja desmit minūtes, nav spējīgs objektīvi spriest par dzīvnieku barošanu.”

“Katru dienu putns saņem augstvērtīgo Harrison barību (pamatbarība), dažādus augļus, dārzeņus, sēklas, riekstus, minerālvielas, vitamīnus (Nekton). Tam tiek dota iespēja vannoties ūdenī un samīļoties, parunāties ar cilvēku,” informē "Dino Zoo".

Noteiktas ēdienreizes

Veikals ir atvērts no pulksten 10 līdz 21, līdz ar to, protams, visu laiku svaigus augļus, dārzeņus papagaiļa barības traukos redzēt neesot iespējams. Putnam ir noteiktas ēdienreizes (no rīta, pusdienlaikā un vakarā), tāpat barības daudzums, lai netiktu pārbarots.

Pēc noteikta laika neapēstos produktus izņem no būra, lai izvairītos no iespējas, ka putns apēd jau nedaudz iebojājušos augļus un dārzeņus (veikala telpās ir 20–22 grādi, boksos gaisa temperatūra ir par diviem trim grādiem augstāka).

Pamatbarība ("Harrison"), dažādu sēklu barība, tostarp rieksti, papagailim ir pieejami nepārtraukti, arī minerālakmens un rotaļlietas.

“Cenšamies nodrošināt arī koku zarus, lai putnam būtu iespēja lupināt mizu un dabiski deldēt knābi. Dienā putns apēd 15–30 gramus pamatbarības, 10–20 gramus augļu/dārzeņu un 10 gramus sēklas/riekstu,” informē "Dino Zoo".

Putni iegādāti no Eiropas Savienībā reģistrētas audzētavas Nīderlandē. Iepirkuma cenai papildus klāt nāk izdevumi par transportēšanu, muitas nodevas, veterinārajiem dokumentiem. Šā papagaiļa gadījumā – arī CITES sertifikāts (par savvaļas dzīvnieku aizsardzību, reglamentējot to tirdzniecību), kā arī putna uzturēšanas un kopšanas izmaksas.

Saimnieku gaida vairākus mēnešus

Žako papagaiļu mūžs nebrīvē ir no 40 līdz 60 gadiem, un tas nereti veikalā pavada vairākus mēnešus, līdz sastop savu īsto saimnieku. “Tas nav mājdzīvnieks, kura uzturēšana būtu lēta, tāpēc arī nemaksā maz. Mēs arī papētījām cenas Lietuvā un konstatējām, ka sūdzības rakstītājs ir krietni ar tām pārspīlējis. Neatradām nevienu oficiālo tirgotāju piedāvājumu, kuri žako papagaili tik lēti tirgotu (ap 700 eiro),” norāda uzņēmumā.

Dino Zoo aicina ikvienu apmeklētāju, kuram rodas bažas par veikalā esošo dzīvnieku labturību, nekavējoties vērsties pie veikala darbiniekiem, lai noskaidrotu patieso situāciju, kas “bieži vien ar aci pašam klientam nav pamanāma”.

Augļi, dārzeņi tiek pasniegti un pēc noteikta laika neapēstie produkti tiek izņemti no būra, lai izvairītos no iespējas, ka putns apēd jau nedaudz iebojājušos augļus, dārzeņus (veikala telpās ir +20, +22 grādi pēc Celsija, savukārt boksos gaisa temperatūra ir par diviem trim grādiem augstāka). Pamatbarība (“Harrison”), dažādu sēklu barība, tai skaitā arī rieksti, putnam ir pieejami nepārtraukti, arī minerālakmens un rotaļlietas. Iespēju robežās cenšamies nodrošināt arī koku zarus, lai putnam būtu iespēja lupināt mizu un dabiski deldēt knābi! Dienā putns apēd 15-30 gramus pamatbarības, 10-20 gramus augļu/dārzeņu un 10 gramus sēklas/riekstu.
  
Putnus iegādājamies no Eiropas Savienībā reģistrētas dzīvnieku/putnu audzētavas/vairumtirgotāja Holandē. Iepirkuma cenai papildus klāt nāk izdevumi par transportēšanu, muitas nodevas, veterinārajiem dokumentiem. Šī Žako gadījumā arī “Cites” sertifikāts (par savvaļas dzīvnieku aizsardzību, reglamentējot to tirdzniecību), kā arī putna uzturēšanas/kopšanas izmaksas. Jāatzīmē, ka Žako papagaiļu mūžs nebrīvē ir no 40 līdz 60 gadiem un tas nereti veikalā pavada vairākus mēnešus, līdz sastop savu īsto saimnieku. Tas nav mājdzīvnieks, kura uzturēšana būtu lēta, tāpēc arī tas nemaksā maz.

Mēs arī papētījām cenas Lietuvā un konstatējām, ka sūdzības rakstītājs ir krietni ar tām pārspīlējis. Neatradām nevienu piedāvājumu no oficiāliem tirgotājiem, kuri Žako papagaili tik lēti tirgotu (ap 700 eiro).
 
Noslēgumā - aicinām ikvienu mūsu veikalu apmeklētāju, kuram rodas bažas par veikalā esošo dzīvnieku labturību, tā vietā, lai rakstītu faktos neapstiprinātu sūdzību sociālajos tīklos, nekavējoties vērsties pie veikala darbiniekiem, lai noskaidrotu patieso situāciju, kas bieži vien ar aci pašam klientam nav pamanāma”.

Latvijā dzīvniekus tirgo 107 zooveikalos

foto: Diāna Lozko/LETA
Patlaban dzīvniekus visā valstī tirgo 107 zooveikali, kurus uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests. *

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere Jauns.lv pastāstīja, ka dienests regulāri pārbauda dzīvnieku tirdzniecības apstākļus zooveikalos – Latvijā tādu ir 107. Tikai šobrīd, ārkārtējās situācijas dēļ, to veic retāk – tikai sūdzību gadījumos:

“Normatīvie akti nosaka, ka mājas (istabas) dzīvnieku tirdzniecības vietās jānodrošina dzīvnieku fizioloģiskajām un etoloģiskajām (dzīvnieku uzvedība un izturēšanās) vajadzībām atbilstoša uzturēšanās vieta, kā arī jārūpējas par citu labturības prasību ievērošanu.

PVD ir reģistrētas 107 mājas (istabas) dzīvnieku tirdzniecības vietas, kas tiek pārbaudītas vienu reizi divos gados. Piemēram, pagājušajā gadā veiktas 75 pārbaudes, 24% pārbaužu konstatējot dažāda rakstura pārkāpumus. Visbiežāk pārkāpumi bijuši saistīti ar dokumentāciju, salīdzinoši retāk – ar dzīvnieku turēšanu un aprūpi. 

Šogad, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju (gan pavasarī, gan šobrīd), PVD pārbaudes mājas (istabas) dzīvnieku tirdzniecības vietās veic tikai ārpuskārtas jeb sūdzību gadījumos. 

Šī gada pirmajā pusgadā ir saņemta viena sūdzība, kuru pārbaudot, PVD ir konstatējis neatbilstošu dzīvnieku turēšanu un aprūpi. Šajā gadījumā tika noteikts neatbilstību novēršanas termiņš.

Par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem var piemērot naudas sodu fiziskajai personai līdz 350 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai — no 22 līdz 500 naudas soda vienībām (viena naudas soda vienība – pieci eiro). 

PVD ir saņēmis arī sūdzību par papagaiļa turēšanas apstākļiem “Dino Zoo” veikalā, kas atrodas tirdzniecības centra “Spice” telpās. Sūdzība tiks pārbaudīta un tad arī varēs secināt, vai tirgotājs ir pieļāvis kādus pārkāpumus”.

Āfrikas pelēkais papagailis

foto: Vida Press
Pelēkais papagailis jeb sarkanastes žako mīt Centrālās Āfrikas tropu reģionos.

Pelēkais papagailis jeb sarkanastes žako (Psittacus erithacus) ir papagaiļu suga, kas mīt Centrālās Āfrikas tropu reģionos. Šo sugu bieži audzē nebrīvē, jo šie papagaiļi, salīdzinājumā ar citiem, visvieglāk un vislabāk iemācās runāt. Vārdu atdarināšana tam ir svarīgs veids, mēģinot komunicēt ar cilvēku.

Pelēkais papagailis ir ļoti skaļš un sabiedrisks putns. Savvaļā dzīvo mežos un mangrovju purvos koku lapotnēs, reizēm nolaižas arī labības laukos. Nakšņo lielos baros. Dienā bari sadalās mazākās grupās, kurās ir 30—40 putni. Nelielu attālumu nolido samērā labi, bet tālākam pārlidojumam pietrūkst izturības, tāpēc apdzīvo samērā mazas teritorijas. Turpretī prot lieliski kāpelēt pa kokiem. Knābi izmanto kā trešo kāju — kāpelējot pieturas ar to pie zara. Kājas izmanto ne tikai kāpelēšanai, bet ar tām papagailis arī ieliek barību knābī.

Pelēkais papagailis pārtiek no dažādiem augļiem, riekstiem, ogām, ziediem un lapām. Reizēm arī ēd labības graudus.

Pelēko papagaili bieži audzē zoodārzos vai mājas apstākļos. Pieradināti papagaiļi var iemācīties atdarināt daudzas skaņas, kuras dzird mājās, durvju čīkstoņu, suņu rejas, klepu vai tālruņa zvanu. Var iemācīties pat dziesmu vai atdarināt smieklus. Vistalantīgākie putni var atkārtot daudzus vārdus un teikumus, pat ar atbilstošu intonāciju.

Būros audzētiem putniem cilvēku valoda ir svarīgs sazināšanās veids. Arī savvaļā pelēkā papagaiļa repertuārā ir daudz skaņu, ar kurām tas vienkārši “rotaļājas”. Nebrīvē šī rotaļa notiek, mēģinot sazināties ar cilvēku. Kāds pelēkais papagailis mēģināja ar kāju atdarināt visus žestus, kurus viņa īpašnieks veica ar roku. Turklāt šie putni spēj vārdus asociēt arī ar priekšmetiem, uz kuriem tie norāda, kā arī uztvert jēdzienus, kas apzīmē formu, krāsu un kārtas numuru.

Ja nebrīvē šim zinātkārajam papagailim trūkst interesantu nodarbību, tas kļūst agresīvs vai izrauj sev spalvas. Pelēko papagaiļu populācijas samazinās. Viens no iemesliem ir to dabiskās vides iznīcināšana. Cits iemesls ir jauno putnu ķeršana un izvešana no valsts pārdošanai. Patlaban pelēkie papagaiļi netiek aizsargāti.