foto: LETA
Rīgā plāno mainīt izpilddirekciju darbības modeli
Rīgas domes ēka.
Sabiedrība
2020. gada 5. novembris, 11:15

Rīgā plāno mainīt izpilddirekciju darbības modeli

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes vadība izveidojusi darba grupu, kura vērtē Rīgas izpilddirekciju darbību un izstrādā jaunu minēto iestāžu funkcionālo modeli, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Darba grupas galvenais mērķis ir nodrošināt vienotas kvalitātes, iedzīvotāju vajadzībās balstītus pakalpojumus visā Rīgas teritorijā. Kā pirmos darbus plānots veikt izpilddirekciju funkciju un budžeta izvērtējumu un nepieciešamo decentralizējamo funkciju apkopojumu.

Plānots, ka ar jaunu izpilddirekciju darbības modeli tiks ieviests "vienas pieturas aģentūras" princips komunikācijā ar iedzīvotājiem, tiks ieviesti digitāli, moderni risinājumi iedzīvotāju ērtībai, tiks veicināta komunikācija un iedzīvotāju viedokļu izzināšana.

Ar šī pārmaiņām plānots veicināta iedzīvotāju un biedrību iesaisti lēmumu pieņemšanā arī apkaimju līmenī, kā arī tiks nodrošināta kvalitatīva un vienkārša komunikācija un sadarbība starp pašvaldības iestādēm.

Rīgas domes vadība iecerējusi stiprināt kopienas un sniegt atbalstu apkaimju biedrību kapacitātes celšanai, definēt skaidru funkciju sadalījumu starp pašvaldības iestādēm.

Kā norāda dome, iespējama atsevišķu funkciju likvidēšana un optimizācija.

Izpilddirekciju darba pārveides procesā tiks iesaistīti arī domes deputāti, pašvaldības departamenti un apkaimju biedrības.

Darba grupā darbojas Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centra vadītāja Elīna Trautmane, Rīgas domes priekšsēdētāja padomniece Vladislava Šķēle, Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieks Māris Knoks, Rīgas domes Personāla daļas vadītāja Rita Logina, Rīgas domes Finanšu departamenta Pašvaldības budžeta pārvaldes Kopsavilkuma un budžeta vadības nodaļas vadītāja - pārvaldes priekšnieka vietniece Iveta Elsone.

Pašvaldības administratīvi teritoriālajās vienībās pārvaldes funkcijas patlaban realizē Rīgas Austrumu izpilddirekcija, Pārdaugavas izpilddirekcija un Ziemeļu izpilddirekcija.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītāja Iveta Zalpētere rosināja likvidēt Rīgas pilsētā esošās trīs izpilddirekcijas.

Izpilddirekciju funkcijas, viņasprāt, varētu pārdalīt citām pašvaldības struktūrām, kā arī pie pašvaldības centrālās administrācijas izveidot pārvaldi, kas atbildēs par apkaimju apsaimniekošanu.

Kā Latvijas Radio atzina Zalpētere, reorganizācija iecerēta, lai ietaupītu pašvaldības līdzekļus. Viņasprāt, izpilddirekcijas tērē pārāk daudz līdzekļu un ar tām uzticētajām funkcijām tiks galā jaunizveidotā pārvalde.

Rīgas pilsētā ir trīs izpilddirekcijas. Rīgas Pārdaugavas izpilddirekciju vada "Saskaņas" biedrs Valērijs Koķis, savukārt Ziemeļu izpilddirekciju vada Sergejs Hristoļubovs bet Austrumu izpilddirekciju -  Dmitrijs Pavlovs. Hristoļubovs un Pavlovs ārkārtas vēlēšanās startēja "Gods kalpot Rīgai" sarakstā, taču netika ievēlēti.

Rīgas pilsētas pagaidu administrācija nolēma izpilddirekcijas nelikvidēt, bet atstāt šī jautājuma izlemšanu jaunajai Rīgas domei.