Sabiedrība
2020. gada 15. oktobris, 18:44

VM: jāsamazina situācijas, kad cilvēki satiekas intensīvas izelpas apstākļos

Jauns.lv / LETA

Pašreizējā epidemioloģiskā situācija pieprasa proaktīvi samazināt tādu situāciju skaitu, kurās cilvēki satiekas intensīvas izelpas apstākļos, sociālajā platformā "Facebook" informē Veselības ministrija (VM).

Vadoties pēc amatpersonu un speciālistu paustā, nesen ieviestie ierobežojumi ir vērsti tieši uz sociālo burbuļu jeb atsevišķu cilvēku plūsmu norobežošanu un sadzīvisko dzīvi kopumā.

VM skaidro, ka elpceļu vīrusi pārsvarā izplatās pilienu veidā pa gaisu. Tas nozīmē, ka situācijās, kad veidojas augstākas intensitātes izelpa - fiziski kustoties, dejojot, dziedot, kliedzot, skaļāk runājot, elpošanas ceļu pilieni, kas satur vīrusu, izplatās plašāk apkārtējā vidē.

Nu jau arī vairāki grupu inficēšanās gadījumi ir saistīti ar vīrusa izplatīšanos, piemēram, koros un sporta klubos, norāda ministrijā.

Pēc VM paustā, Latvijā infekcija izplatās arvien vairāk un valsts vēlas pēc iespējas ilgāk turpināt skolēnu mācības klātienē, lai neradītu ekonomisko, psiholoģisko un sociālo slogu vecākiem un bērniem, kas rodas no attālinātajām mācībām. "Mēs vēlamies, lai vecāki var turpināt strādāt un atpūsties, bet bērni - mācīties un socializēties kopā ar saviem vienaudžiem," uzsver ministrijā.

Tāpat grupu nodarbības telpās veicinot pulcēšanos ģērbtuvēs, gaiteņos, dušās.

Līdz ar to, VM lūdz iedzīvotāju izpratni un sadarbošanos, līdz 6.novembrim ieturot pauzi no klātienes grupu nodarbībām iekštelpās.

Jau ziņots, ka ar nesenajiem ierobežojumiem uz noteiktu laika periodu aizliegti interešu pulciņi un grupu sports. Savukārt bāros un kafejnīcās ierobežots cilvēku skaits līdz četrām personām pie viena galdiņa, kā arī šo iestāžu darbalaiks noteikts līdz pusnaktij.

Pēc 6.novembra epidemiologi varēs novērtēt šīs pauzes rezultātu un lemt par tālāko rīcību, skaidro VM.

Kā vēstīts, gan VM galvenais infektologs, profesors Uga Dumpis, gan Slimību profilakses un kontroles centrs norādījis, ka sporta grupu nodarbībās primārais inficēšanās risks ir saistīts ar atrašanos šaurās telpās, piemēram, garderobēs, ģērbtuvēs vai dušās, kamēr vienlaikus netiek nodalīta dažādu cilvēku plūsmu jeb sociālo burbuļu iespējama krustošanās.