foto: unsplash.com
Covid-19 Latvijā skāris vismaz 51 izglītības iestādi
Foto ilustratīva nozīme.
Tava izglītība
2020. gada 9. oktobris, 14:20

Covid-19 Latvijā skāris vismaz 51 izglītības iestādi

Jauns.lv / LETA

Līdz šim Covid-19 gadījumi konstatēti vismaz 51 izglītības iestādē, preses konferencē atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Vēl trešdien epidemiologs ziņoja, ka Covid-19 gadījumi konstatēti 47 Latvijas izglītības iestādes.

Perevoščikovs apstiprināja, ka pašlaik epidemiologi aktīvi strādā ar Covid-19 uzliesmojumiem Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā un Krāslavas Varavīksnes vidusskolā.

Saslimstība Krāslavas novadā saistīta tostarp ar interešu pulciņu apmeklēšanu, un SPKC pārstāvis aicināja vecākus izvērtēt nepieciešamību apmeklēt nodarbības ārpus skolām.

"Mēs kā epidemiologi iesakām vecākiem padomāt par papildu riskiem, kas saistīti ar interešu vai pašdarbības nodarbībām. "Iesakām izvērtēt un padomāt, vai ir vērts bērnam piedalīties šādās aktivitātēs," pauda Perevoščikovs.

Vaicāts, vai tiek apsvērta iespēja ierobežot vai aizliegt interešu izglītību valstī kopumā, speciālists uzsvēra, ka SPKC neuzskata par pareizu attiecināt vienādus pasākumus uz visu Latvijas teritoriju, tostarp, arī uz tiem novadiem, pagastiem un pilsētām, kur nav neviena saslimšanas gadījuma un varbūt arī nebūs tuvākajā laikā. "Mēs pielietojam to stratēģiju, kuru atbalsta Eiropas Savienībā," sacīja SPKC pārstāvis, uzsverot, ka papildu ierobežojumi ir rosināti tajās teritorijās, kur saslimstība pieaug un situācija ir apdraudoša.

Attiecībā uz šādām teritorijām izglītības iestāžu interešu pulciņu un pašdarbības kolektīvu darbība būtu ierobežojama uz zināmu laiku - faktiski vienu mēnesi jeb divu maksimālo Covid-19 inkubācijas periodu laiku.

Vienlaikus viņš atgādināja, ka augstākās izglītības iestādēs ir ieteicama sejas aizsargmasku lietošana. Viņš piebilda, ka labs piemērs epidemioloģiskās drošības veicināšanai ir Rīgas Stradiņa universitātē, kur jau visai ilgi attiecīgajos gadījumos studenti lieto maskas. "To lietošana ir attaisnojama, kad darbinieks vai izglītojamais nevar nokontrolēt situāciju un nevar novērst ilgstošu uzturēšanos slēgtās telpās," piebilda SPKC eksperts.

Jau ziņots, ka Covid-19 apstiprināts vairāk nekā 20 Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas skolotājiem, informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Komunikācijas un sabiedrisko attiecību vadītāja Indra Vilde.

Pēc vairākām konstatētām Covid-19 pozitīvām analīzēm pedagogiem, vidusskola pāriet uz C mācību modeli jeb mācībām attālināti.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais Covid-19 gadījumu skaits - kopumā 137 jauni saslimšanas gadījumi, liecina SPKC apkopotie dati.

Līdz šim lielākais vienā diennaktī reģistrētais jauno Covid-19 gadījumu skaits bija 109 - 7.oktobrī, kad tas pirmo reizi pārsniedza simts gadījumus.

Pagājušajā diennaktī veikts 4551 Covid-19 tests, bet pozitīvo testu īpatsvars sasniedzis 3%. SPKC iepriekš norādījis, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 3% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

Līdz šim Latvijā kopumā veikti 353 788 Covid-19 izmeklējumi, saslimušas 2507 personas, bet 1322 izveseļojušās.