foto: LETA
Adamovičs pārkāpumos pieķerts pēc izsekošanas un telefonsarunu noklausīšanās; deputāts taisnojas
Saeimas deputāts Aldis Adamovičs
112
2020. gada 7. oktobris, 14:03

Adamovičs pārkāpumos pieķerts pēc izsekošanas un telefonsarunu noklausīšanās; deputāts taisnojas

Jauns.lv / LETA

Veicot izsekošanas un telefonsarunu noklausīšanās darbības, izmeklētāji noskaidrojuši, ka par valsts līdzekļiem kompensētajā īres dzīvoklī Saeimas deputāts Aldis Adamovičs (JV) nav dzīvojis septiņus mēnešus.

Kā šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē skaidroja Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe, kopš šī gada 31.augusta viņa lietvedībā ir krimināllieta, kur Adamovičam ir aizdomās turētā statuss. Lieta saņemta no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja.

"Izvērtējot lietas materiālus, biju nonācis pie secinājuma, ka būtu pamats saukt Adamoviču pie kriminālatbildības par nodarījumiem, kas izklāstīti iesniegumā," skaidroja Skalbe.

Komisijas priekšsēdētāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) pauda neizpratni, kāpēc tiesībsargājošās institūcijas nav lūgušas sākumā sakārtot "papīrus" un sākt ar brīdinājumu vai administratīvo sodu.

"Kāpēc uzreiz ir krimināllieta? Man liekas, ka tiesībsargājošās institūcijas sāk ar brīdinājumu, ja nav saskatīta ļaunprātība gadu garumā. Katrs cilvēks var kļūdīties," pauda politiķe.

Skalbe pieņēmumam, ka apsūdzībās paustais varētu būt kļūda, nepiekrita. "Ja tur būtu bijis viens vai divi čeki par degvielu, tad varbūt arī nebūtu kriminālprocesa, bet, ja skatāmies kopumā, tad zaudējums Saeimas budžetam veido virs 3000 eiro. Manā ieskatā tas tika darīts ar ļaunprātīgu nodomu. Šajā gadījumā nedomāju, ka būtu pareizi izteikt vienkārši brīdinājumu un pakratīt ar pirkstu," teica Skalbe.

Adamoviča skaidrojumi

Adamovičs pastāstīja, ka izmeklēšana tika veikta par trim epizodēm - diviem degvielas čekiem un septiņu mēnešu dzīvokļa īres kompensāciju.

Vienā epizodē, kas saistīta ar degvielas čeku aptuveni 60 eiro vērtībā, Adamovičs, pārbaudot iesniegtos čekus, konstatējis, viens no čekiem saistīts ar degvielas uzpildi privātām vajadzībām.

"To atzīstu, bet tas nebija ļaunprātīgā nolūkā. Katru mēnesi man ir ap septiņiem čekiem, ko glabāju kabatiņā mašīnā. Šajā gadījumā benzīntankā man ir atlaižu karte, un esmu iemetis čeku kopējā kastītē. Esmu par šo čeku atzinis un labprātīgi atgriezies līdzekļus. Es šajā gadījumā esmu kļūdījies - lējis degvielu svešā mašīnā," teica deputāts.

Adamovičs skaidroja, ka katru nedēļu brauc uz Preiļiem, jo tur ir viņa dzīvesvieta. Otrā epizode, kas tiek inkriminēta politiķim, saistīta ar gadījumu, kad degvielu pildījusi deputāta sieva.

"Es palūdzu viņai to darīt, jo biju Rīgā bez savas mašīnas. Bija darba darīšanas, sievai palūdzu ieliet, izmantojot manus rekvizītus, degvielu par 23 eiro. Atzīstu, ka nepildīju darba pienākumus savā mašīnā, bet sievas, bet tā vienalga tika izmantota darba vajadzībām, lai gan iztērēto naudu esmu atmaksājis," skaidroja politiķis.

Trešā epizode saistīta ar dzīvojamo telpu īres kompensācijām. Adamovičs stāstīja, ka viņa ģimenē ir seši cilvēki - sieva ar diviem bērniem dzīvo Preiļos, bet viņš ar diviem dēliem - Rīgā.

"No 2015.gada īrēju dzīvokli Cēsu ielā. Katru gadu pagarinu līgumu un maksāju par to 450 eiro katru mēnesi. Šajā dzīvoklī es dzīvoju līdz pērnā gada septembrim, kad uz Rīgu atnāca jaunākais dēls. Savukārt vecākais dēls dzīvokli īrēja Raņķa dambī," stāstīja politiķis.

Viņš klāstīja, ka, uz Rīgu pārvācoties otrajam dēlam, ģimenes apstākļu dēļ viņš vairākkārt palicis pa nakti pie sava dēla, kad paša īrētajā dzīvoklī mitinājās otrs viņa dēls.

"Cēsu ielas dzīvoklī, par ko maksāju, atrodas manas drēbes, skapis, televizors un citas lietas. Varu piekrist, ka varbūt reti tur uzturējos. Rīgā palieku dažas dienas nedēļā. Protams, uzskatot, ka tas ir mans dzīvoklis, kurā es glabāju mantas, es katru mēnesi turpināju iesniegt kompensācijas," stāstīja politiķis, piebilstot, ka par otru dzīvokli viņa dēls maksā 350 eiro mēnesī.

Viņš uzskata, ka šajā gadījumā nav apzināti vai krāpnieciski rīkojies, jo Rīgā kaut kur ir jāpaliek, kad jābūt Saeimā.

Adamovičs nepiekrīt apsūdzībai par dzīvokļa kompensāciju izmantošanas pārkāpumiem, akcentējot, ka nemaz neizmanto maksimāli iespējamo kompensācijas apmēru.

Deputāts pauda gatavību sadarboties un prokuratūrai sniegt skaidrojumus.

Pierādījumi gūti izsekošanas un telefonsarunu noklausīšanās gaitā

Komisijas loceklis Ilmārs Dūrītis (AP) interesējās par pierādījumu apjomu, kas ļaujot prokuratūrai uzskatīt, ka Adamovičs nav izmantojis degvielu deputāta pienākumu veikšanai.

Skalbe skaidroja, ka kontekstā ar pirmo čeku ir iegūti videoieraksti no degvielas uzpildes stacijas, kur skaidri redzams, ka Adamovičs ielējis degvielu drauga mašīnā. Arī par otro čeku ir videomateriāli no degvielas uzpildes stacijas, kur redzams, ka degvielu iepilda sieva. Skalbe atzina, ka, ja runa būtu tikai par šiem diviem čekiem, tad lietu būtu varējis izbeigt, taču jāņem vērā arī kompensācija par dzīvokļa īri.

"Sākot no pērnā gada oktobra līdz aprīlim Adamovičs nav izmantojis šo dzīvokli. Bija veiktas speciālas izmeklēšanas darbības - Adamovičs tika noklausīts pa tālruni, tika veikta izsekošana," skaidroja Skalbe, piebilstot, ka šajā dzīvoklī deputāts ilgstoši nav nakšņojis.

"Ja bija, tad bija parādījies pāris reizes uz neilgu laiku, ko, manuprāt, nevar uzskatīt par to, ka viņam kā deputātam šis dzīvoklis būtu bijis nepieciešams," teica prokuratūras pārstāvis.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien piekrita par iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu kriminālvajāšanai izdot parlamenta deputātu Aldi Adamoviču (JV).

Lēmumu komisija pieņēma vienbalsīgi. Par minēto vēl jālemj Saeimai.

Ģenerālprokuratūra lūdza Adamoviču izdot kriminālvajāšanai saistībā ar trim Krimināllikuma pantiem, proti, krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Krimināllikums par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā paredz brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Par dienesta viltojumu, ja tās izdarīts mantkārīgā nolūkā var piemērot brīvības atņemšanu līdz četriem gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu. Savukārt par krāpšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai parlaments lemj pēc Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ziņojuma. Šajā laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam Saeimas loceklim visus kriminālprocesuālajos likumos noteiktos piespiedu līdzekļus.

Ja deputāts apcietināts, viņš zaudē tiesības piedalīties Saeimas un tās komisiju sēdēs, kā arī citu to institūciju sēdēs, kurās Saeima viņu ievēlējusi vai apstiprinājusi.