Miķeļdiena, lībiešu svētki un Austrumu mūzikas festivāls: brīvdienu ceļvedis 26. un 27. septembrim
Brīvdienās būs, ko redzēt un dzirdēt.
Kultūra
2015. gada 25. septembris, 09:09

Miķeļdiena, lībiešu svētki un Austrumu mūzikas festivāls: brīvdienu ceļvedis 26. un 27. septembrim

Jauns.lv

Alsungā notiek Suitijas lielie Svētā Miķeļa svētki. Savukārt ar somugru, tostarp arī mūsu pašu lībiešu, tautu kultūras tradīcijām varat iepazīties Rīgā, Kolkā un Turaidā. Toties Rīgas koncertzālēs Austrumu mūzikas festivāla „Rumi fest” ietvaros aizvedīs mazliet tālākā ceļojumā pie citām kultūrām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Interesants būs ceļojums arī laikmetīgajā teātra pasaulē, ko Valkā piedāvā festivāls „Tālvils”. Ir vērts apmeklē arī tikko 80. dzimšanas dienu nosvinējušā izcilā igauņu komponista Arvo Perta mūzikas koncertu Rīgas domā Rīgā un Cēsīs savu jauno koncertsezonu uzsāks Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Jaunas izstādes atklātas Rīgas, Liepājas un Daugavpils izstāžu zālēs.

1. Miķeļsvētki un Suitu dejas Alsungā

Šajā nedēļas nogalē suitu novada galvaspilsētā Alsungā notiks vieni no gada lielākajiem, ja ne paši svarīgākie, Suitijas svētkiem – Svētā Miķeļa svētki (vietējā katoļu baznīca taču nosaukta svētā Miķeļa vārdā). Trīs dienas, no piektdienas, 25. septembra, līdz svētdienai, 27. septembrim, visi varēs andalēties lielajā Miķeļdienas tirgū, iepazīt suitu novada tradīcijas, klausīties koncertus, paši uzdziedāt, izdejoties, izballēties, skatīt izstādes, sportot un piedalīties citās aktivitātēs.

* Piektdienas, 25. septembra, vakarā notiks izstāžu „Mani putni” un „Suiti. Deja. Vēstures mirkļi” atkāšana, pulksten 18.00 – svētku atklāšanas dievkalpojums Alsungas katoļu baznīcā, bet pulksten 19.00 – muzikālās apvienības „Raxtu raxti” koncerts kultūras namā (biļešu cena: 5 eiro).

* Sestdien, 26. septembrī: no pulksten 9.00 – Miķeļa tirgus; no pulksten 10.00 līdz 12.00 – radošās darbnīcas un atrakcijas bērniem; būs arī Blusu tirgus, zupa baznīcas dārzā, garīgās mūzikas koncerti, suitu ēdienu vakars, sadziedāšanās un svētku balle, kā arī daudz citu aktivitāšu. Savukārt pulksten 15.30 Alsungas kultūras namā sāksies Suitu deju svētki.

* Svētdien, 27. septembrī: pulksten 11.00 – Svētā Mise un suitu sadziedāšanās katoļu baznīcā, pēc tam – tēja un jauki brīži baznīcas dārzā. Tāpat svētdien notiks riteņbraukšanas sacensības gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Sīkāk internetā: www.alsunga.lv.

2. Somugru tautu festivāls

Sestdien un svētdien, 26. un 27.septembrī, Rīgā, Turaidā un Kolkā notiks Somugru tautu festivāls.

Festivālu atklās 26. septembrī pulksten 10.00 Rīgas Latviešu biedrībā. Festivāla svinīgajā atklāšanas pasākumā piedalīsies goda viesi, somugru tautu valstu vēstnieki Latvijā. Pēc oficiālās atklāšanas sekos priekšlasījumi, kuros piedalīsies dažādu valstu lektori - no Ungārijas, Somijas, Igaunijas un Latvijas. Priekšlasījumu tēmas: somugru valodu un tradicionālās kultūras tēmas.

Sestdienas vakarā pulksten 18.00 Rīgas Latviešu biedrībā notiks somugru tautu mūzikas un deju sarīkojums, kurā piedalīsies dažādu somugru tautu kolektīvi no Igaunijas un lībiešu folkloras kopas no Latvijas. Tāpat interesentiem būs iespēja skatīties dokumentālās filmas par somugru tautu tradicionālo dzīvesveidu, kā arī gleznu un foto izstādes.

Savukārt festivāla otrajā dienā Turaidas muzejrezervātā notiks Vidzemes lībiešu diena, bet Kolkas pagastā - Kurzemes lībiešu diena. Turaidā lībiešu dienas aktivitātes notiks no pulksten 10.00 līdz 17.00, bet Kolkā – no pulksten 12.00 līdz 17.00.

Vidzemes lībiešu dienā būs gan priekšlasījumi par Vidzemes lībiešu kultūras mantojumu, ungāru valodas un kultūras jautājumiem, kā arī udmurtu tradicionālās kultūras krājumu Igaunijas Tautas muzejā, gan tradicionālās mūzikas priekšnesumi, kurus sniegs folkloras kopas no Latvijas un Igaunijas. Svētku laikā tiks prezentēts izdevums „Baltu un Baltijas somu senlietas Turaidas muzejrezervāta krājumā 10. – 13.gadsimtā”.

Savukārt Kurzemes lībiešu dienu atklās Kolkas dabas takās, kam sekos aktivitātes līvu centrā „Zītari”. Būs lībiešu kultūrvēsturisko priekšmetu ekspozīcija Kolkas tautas namā, bet trijos pēcpusdienā – koncerts, sadziedāšanas un sadancošanās lībiešu garā.

Ieeja uz pasākumiem bez maksas. Sīkāk internetā: www.rlb.lv.

3. Austrumu mūzikas festivāls „Rumi fest”

Jau otro gadu pēc kārtas septembra beigās Rīgā notiks Austrumu mūzikas festivāls „Rumi fest”, kas kļūs par Rietumu un Austrumu tikšanās vietu. Rietumu klasiskā mūzika mijiedarbībā ar senajām austrumu melodijām un ritmiem klausītājiem ļaus doties pārsteidzošā mūzikas ceļojumā cauri dažādiem laikiem, kultūrām un valstīm, paverot iespēju atvērt savu sirdi un apziņu jaunām izjūtām un iespaidiem.

Festivālā piedalīsies 19 mūziķi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Grieķijas, Francijas, Irānas, Turcijas un Izraēlas, kuri izpildīs pasaules mūziku, tradicionālo tautas mūziku un etnomūziku.

Koncertu apmeklētāji varēs arī piedalīties bezmaksas Ebru (turku tehnika gleznošanā uz ūdens) meistarklasēs un vērot mākslinieces Irinas Trumpeles gleznu un fotogrāfiju no Tuvajiem Austrumiem izstādes.

* Festivāla pirmā diena – piektdiena, 25. septembris, noritēs koncertzālē „Ave Sol” (Citadeles ielā 7). Tur pulksten 19.00 uzstāsies lietuvieša Sauļa Petreiķa trio (Sauļus Petreiķis ir viens no nedaudzajiem Eiropā, kuram ir unikāla mūzikas instrumentu kolekcija no visas pasaules un kurš izmanto tos, lai sacerētu un izpildītu savu mūziku. Viņš spēlē dažādus pūšamos instrumentus no visas pasaules), igauņu mūziķe Liliana Langsepa (māksliniece spēlē klavihordu, ērģeles un senlaiku arfu, kā arī dzied un māca gregoriāņu dziedājumus) un grupa „Hallajvashan” no Francijas (grupa izpilda persiešu un kurdu dziesmas, spēlējot uz kurdu, persiešu, armēņu un spāņu mūzikas instrumentiem).

* Savukārt sestdien, 26. septembrī, festivāla koncerts pulksten 18.00 sāksies Lielajā Ģildē. Tajā uzstāsies latviešu – irāņu mākslinieku apvienība: Valters Pūce, Artūrs Cingujevs un Hamidreza Rahbaralam un Marks Elijahu no Izraēlas, kurš ir persiešu un azeru kamančas un turku balāmas spēles meistars.

* Festivāla noslēdzošās dienas – svētdienas, 27. septembra – koncerts pulksten 18.00 izskanēs Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zāle. Tajā uz uzstāsies turku mūzikas un folkloras dziedātājs Latifs Bolats un grupa „Ebed” no Grieķijas (grupā apvienojošos mūziķu kompozīcijas radītas iedvesmojoties no virpuļojošo dervišu garīgajām dziesmām, Indijas rāgām, Vidusjūras tradicionālās tautas mūzikas, dabas skaņām un meditācijas iekšējā klusuma).

Biļešu cenas: 40 eiro (trīs dienu biļete), vienas dienas biļete – 15 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.rumifest.lv.

Austrumu mūzikas virtuozs Marks Elijahu (Izraēla)

4. Nacionālā simfoniskā orķestra sezonas atklāšana Rīgā un Cēsīs

Piektdien, 25. septembrī, pulksten 19.00 Rīgā, Lielajā Ģildē, un sestdien, 26. septembrī, pulksten 19.00 Cēsīs, Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, savu jauno koncertsezonu atklās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Koncertā solistu lomā iejutīsies Andrejs Korobeiņikovs (klavieres) un Valsts akadēmiskais koris „Latvija” (diriģents: Andris Poga).

Programmā: Ādolfa Ābeles simfoniskais dzejolis „Vīzija”, Sergeja Prokofjeva Otrais koncerts klavierēm un orķestrim sol minorā op. 16 un Morisa Ravela balets „Dafnīds un Hloja”.

Ādolfa Ābeles „Vīzijas” ierosme dzima Pēterburgā saltā ziemas dienā, un laikabiedri zina teikt, ka šajā mūzikā komponists vēlējies ieaust paradīzes putnu balsis Sergeja. Prokofjeva Otrais klavierkoncerts ir jauna cilvēka emocionāla satricinājuma liecinieks – skaists un stipri dramatisks žanra paraugs. Savukārt Morisa Ravela baletā viss ir kā rotaļā: pavedināšana, nolaupīšana, pirāti, nimfas un divi jaunieši, kas ar īsteni francisku maigumu uzplaukst paši savā mīlestībā.

Sergeja Prokofjeva Otrajā koncertā klavierēm un orķestrim galvenā loma atvēlēta harizmātiski ekscentriskajam pasaules slavu ieguvušajam krievu pianistam Andrejam Korobeiņikovam. Savukārt sengrieķu jauniešu kaislības Nacionālajam simfoniskajam orķestrim palīdzēs atklāt Valsts akadēmiskais koris „Latvija”, atskaņojot Morisa Ravela „Dafnīdu un Hloju”.

Biļešu cenas: Rīgas koncertam - 10 – 40 eiro, Cēsu koncertam - 10 – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.lnso.lv.

5. Arvo Perta „Grammy” koncerts Rīgas domā

Rīgas domā sestdien, 26. septembrī, pulksten 19.00 Rudens kamermūzikas festivāla ietvaros bez pārspīlējuma var teikt notiks viens no gada nozīmīgākajiem nopietnās mūzikas koncertiem Latvijā – tikko 80. dzimšanas dienu nosvinējušā izcilā igauņu komponista Arvo Perta „Grammy” koncerts „Adam’s Lament”.

„Impulsivitāte, iekšējs spēks un skanošs klusums caurstrāvo Arvo Perta albuma „Adam’s Lament” noskaņu. Tai piepulcējas milzu prieks un gandarījums par latviešu un igauņu kopīgo veikumu, kas novērtēts ar prominento „Grammy” ierakstu balvu. Pašu meistaru un tintinnabuli zvaniņu pavēlnieku 80. dzimšanas dienā šogad sumina daudzviet pasaulē. Arī latviešu klausītājiem tikusi īpaša dāvana - iespēja unikālā koncertā dzirdēt pilnu titulētā albuma programmu. Dubults spēks un maigums būs likts Tenu Kaljustes rokās, kas visprasmīgāk lasa Arvi Perta nošu zīmes,” teic koncerta organizētāji – „Latvijas koncerti”.

Arvo Perta koncerta „Adam’s Lament” atskaņojumā piedalīsies igauņu un latviešu mūziķi: Tui Hirva (soprāns), Rainers Vilu (baritons), Latvijas Radio koris, Igaunijas Filharmonijas kamerkoris, „Vox Clamantis”, Tallinas kamerorķestris, „Sinfonietta Rīga” un diriģents Tenu Kaljuste.

Biļešu cenas: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.kamermuzika.lv.

Arvo Perta koncerts „Adam’s Lament” Rīgas domā

6. Starptautiskais laikmetīgā teātra festivāls Valkā

Valkā no trešdienas, 23. septembra, līdz sestdienai, 26. septembrim, notiek 11. Starptautiskais laikmetīgā teātra festivālā „Tālvils”. Šogad festivāla afišu veido teātra iestudējumi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas un Ukrainas. Festivāla programma nedēļas nogalei:

* ceturtdien, 24. septembrī: pulksten 17.00 Maskavas teātris „Otkrovenije” (Krievija) pēc Alekseja Arbuzova lugas „Mans nabaga Marats” motīviem izrādīs lugu „Nebaidieties būt laimīgi” (krievu valodā); pulksten 22.00 Salaspils teātris rādīs lugu, kas tapusi pēc Augusta Strindberga lugas „Jūlijas jaunkundze” motīviem;

* piektdien, 25. septembrī: pulksten 18.00 Kijevas akadēmiskais mākslas teātris –studija „Suzirya” (Ukraina) izrādīs Aleksandro Bariko lugu „Deviņi simti (1900-ais)” (ukraiņu valodā); pulksten 22.00 - Ausekļa Limbažu teātris rādīs Aldo Nikolaji lugu „Taurenīt, taurenīt...”;

* sestdien, 26. septembrī, pulksten 16.00 Tallinas teātra Krievu teātra skola (Igaunija) izrādīs lugu, kas tapusi pēc Daniila Harmsa darbu motīviem „smraH” (krievu valodā); pulksten 19.00 Viļņas teātris „Meno Kiaušai” (Lietuva) izrādīs biogrāfisku stāstu par Daniilu Harmsu „Harms 14” (lietuviešu un krievu valodā).

„Tālvils” ir profesionālo, municipālo un labāko amatierteātru jaunā gadsimta teātra mākslas izteiksmes, satura, veida un meklējumu starptautiskais teātru festivāls, kurš aizsācies 1996. gadā. Festivāla laikā aktieriem un visiem interesentiem notiek arī teātra pedagogu meistarklases.

Visas izrādes notiks Valkas pilsētas kultūras nama Lielajā zālē. Ieeja uz katru izrādi: 1 eiro. Sīkāk internetā: www.valka.lv.

7. Izstāžu ceļvedis:

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 20. decembrim skatāma izstāde „Akvarelis Latvijā. 19.–21. gadsimts”. Pirmo reizi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vēsturē skatāma tik vērienīga akvareļu ekspozīcija, kas aptver trīs gadsimtus. Tā iezīmē Latvijas akvareļtehnikas daudzveidīgo lietojumu vēsturiskā, mitoloģiskā un sadzīves žanra, portreta, akta, ainavas un klusās dabas kompozīcijās, kā arī grāmatu ilustrācijās un teātra kostīmu skicēs. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Dailes teātra Mākslas telpā „Brīvības 75” līdz 30. decembrim stundu pirms katras izrādes un izrāžu laikā var aplūkot laikmetīgās mākslas izstādi „Bīstamās rotaļas”, kura noris saistībā ar lugas „Frankenšteins” jauniestudējumu. Izstāde netieši turpina lugā izspēlētās idejas, vedinot domāt par radītāja – mākslinieka lomu un atbildību šodienas sabiedrībā. Tajā piedalās pieci dažādu paaudžu vīriešu kārtas mākslinieki (Miķelis Fišers, Ivars Grāvlejs, Kristians Brekte, Leonards Laganovskis un Krišs Salmanis) ar darbiem, kas katrs savā laikā satraukuši skatītājus kā provokatīva vēstījuma pilni sabiedrībā pieņemto normu un priekšstatu pārkāpēji. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

* Liepājas muzejā līdz 18. oktobrim skatāma trīs mākslinieču – Dzintras Vīriņas, Dainas Galakrodzenieces un Zigrīdas Atāles – radoša satikšanās izstādē „DzDZ”. Izstādes nosaukumu veido mākslinieču vārdu pirmie burti. Tajā katra no viņām skatītājiem rāda savus darbus un aizraušanos. Dzintra Vīriņa eksponē grafikas un kolorētus zīmējumus, Daina Galakrodzeniece piedāvā tekslildizaina izstrādājumus un Zigrīda Atāle izstāda interjera risinājumu. Atšķirīgās mākslas jomas apvienojot mākslinieces atzīmē nozīmīgu savu dzīves jubileju, dāvājot skatītājiem savu kopizstādi. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Savukārt Liepājas muzeja ekspozīcijas „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) Izstāžu zālē līdz 18. oktobrim skatāma Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas fotostudijas „Fotast” fotogrāfu darbu izstāde „Liepāja – pozitīvā”. Izstāde ir fotostāsts par Liepāju šodien gan ar saviem sasniegumiem, gan neveiksmēm. Bet atšķirībā no nomācošās tendences visu kritizēt, „Fotoast” mākslinieki centušies uz to visu paraudzīties pozitīvā gaisotnē. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Savukārt Daugavpils Novadpētniecības un mākslas skatāma visnotaļ neparasta izstāde –„Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā”, kurā var apskatīt darbus, kurus ir radījuši Ķīnas mākslinieki, kuri dzīvo Ziemeļamerikā – Kanādā un ASV. Katra mākslas darba būtība nes sevī īstenību, labestību un pacietību – universālas īpašības, kas veido cilvēces morāles pamatu. Mākslinieki smeļas iedvesmu no šiem principiem, vēloties atgriezties pie tradicionālās mākslas formas un radīt vairāk nekā tikai skaistu mākslu. Izstāde būs skatāma līdz 11. oktobrim. Sīkāk internetā: www.dnmm.lv.

Daugavpils muzejā atklāta izstāde „Īstenība, Labestība, Pacietība mākslā”

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Vida Press, Irēna Bērza/poga.lv, Ieva Čīka/LETA, Gatis Dieziņš/LETA