foto: ekrānuzņēmums no video
VIDEO: Veselības ministre Ilze Viņķele nākotnē saredz marihuānas dekriminalizāciju
Viņķele gan pieļauj, ka medicīniskās marihuānas ieviešana gan esot vieglāk virzāms jautājums, nekā substances dekriminalizēšana.
Sabiedrība
2020. gada 19. septembris, 07:13

VIDEO: Veselības ministre Ilze Viņķele nākotnē saredz marihuānas dekriminalizāciju

Jauns.lv

Žurnāla "Pastaiga" projektā - raidījumu kolekcijā "PA.CĒLUMS", ko vada žurnāla skaistuma redaktore Una Ulme, veselības ministre Ilze Viņķele (“Kustība Par!”) izteicās par marihuānas dekriminalizāciju, piebilstot, ka substances lietošana medicīnas nolūkos arīdzan esot “tuvas nākotnes jautājums”.

“Es domāju, ka būtu jāskatās arī uz dekriminalizāciju. Tur ir tā, ka būtu jāapskatās, cik daudz jauniem cilvēkiem tas [pastāvošais regulējums] salauž dzīvi. Es neaicinu nelegāli smēķēt un es neaicinu smēķēt zāli vispār, taču jāsaprot, vai tās sekas [soda sekas] uz dzīvi ir samērīgas,” intervijā ar Unu Ulmi pauda ministre.

Viņķele gan pieļauj, ka medicīniskās marihuānas ieviešana esot vieglāk virzāms jautājums, nekā substances dekriminalizēšana.

Pilna intervija ar Ilzi Viņķeli pieejama šeit.

Ko nozīmē dekriminalizācija?

Šeit gan jāpaskaidro, ka dekriminalizēšana nenozīmē marihuānas legalizēšanu.

Šāda likuma grozīšana nozīmētu, ka persona, kura sasniegusi 18 gadu vecumu, netiktu pakļauta tieši kriminālatbildībai par aizliegtās vielas glabāšanu mazos daudzumos.

Pašreiz spēkā esošais Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likums (48. pants) paredz, ka: Par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu iegādāšanos vai glabāšanu nelielā apmērā vai par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu lietošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no desmit līdz piecdesmit sešām naudas soda vienībām. (Viena naudas soda vienība ir 5 eiro).

Būtiski, ka panta 3. daļa nosaka, ka: Piemērojot administratīvo sodu par šā panta pirmajā daļā paredzēto pārkāpumu, personu vienlaikus rakstveidā brīdina par kriminālatbildību, ja tā gada laikā pēc administratīvā soda piemērošanas neatļauti iegādāsies vai glabās narkotiskās vai psihotropās vielas nelielā apmērā vai neatļauti tās lietos.

Tie, kuri atbalsta šādu soli, argumentē, ka kriminālatbildība, kas paredz reālu cietumsodu, ir nesamērīgs sods, ņemot vērā pārkāpumu. Latvijā, kā apgalvo arī ministre Viņķele, gan sabiedrības, gan likumdošanas ekspertu un medicīnas jomas pārstāvju domas par šo jautājumu dalās.

Paraksti par marihuānas dekriminalizāciju Latvijā sabiedrības iniciatīvu portālā “Manabalss.lv” ir vākti ne vienu reizi vien.

Viena no iniciatīvām, kas bija savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu, Saeimā tika noraidīta. Aktuāls savulaik bija arī ierosinājums par medicīniskās marihuānas legalizāciju.