foto: Artūrs Būda
Nodilušas hologrammas dēļ redzes invalīdus nolamā un izdzen no Liepājas-Rīgas autobusa
Neredzīgo pavadonis Artūrs Būda un Elīze Strazdiņa, kurus vēl ar diviem redzes invalīdiem izdzina no Liepājas-Rīgas autobusa.
Sabiedrība
2020. gada 18. augusts, 05:11

Nodilušas hologrammas dēļ redzes invalīdus nolamā un izdzen no Liepājas-Rīgas autobusa

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Nepatīkamu pazemojumu Liepājas autoostā piedzīvoja 1. grupas redzes invalīde Elīze Strazdiņa ar vēl diviem saviem likteņbiedriem un pavadoni Artūru Būdu, kuri nevarēja iegādāties invalīdiem pienākošās bezmaksas braukšanas biļetes Liepājas-Rīgas autobusā. Viņi ne tikai nevarēja iegādāties biļetes, bet arī piedzīvoja rupju attieksmi gan no autoostas kasieres, gan autobusu šoferu puses.

Elīze Strazdiņa kā redzes invalīde nevarēja pamanīt, ka hologramma uz invalīda apliecības ir nodilusi, un tādēļ piedzīvoja neadekvātu pazemojumu. Kad viņa Veselības un darbnespēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK) dažu minūšu laikā apliecības apmainīja Liepājas autobusu parka šoferis viņu atkal nolamāja, jo uzskatīja, ka apliecība ir viltota. Elīze Strazdiņa Jauns.lv atstāstīja savu sāpi.

„Nelaipni un dusmīgi”

foto: Evija Trifanova/LETA
Liepājas autoosta, kurā 1.grupas redzes invalīdiem bija jāpiedzīvo nicīgs pazemojums.

„Nedēļas nogalē piedalījos Latvijas Neredzīgo sporta savienības rīkotajās šoudauna (galda spēle redzes invalīdiem – red.) sacensībās Liepājas Neredzīgo biedrībā. Sacensības beidzās svētdienas pēcpusdienā, bet šoreiz bija vēlme atpūsties pēc sacensībām un ar vēl ar trīs cilvēkiem nolēmu Liepājā palikt līdz pirmdienai, lai no rīta (10. augustā) pulksten 8.35 dotos ar autobusu uz Rīgu. Mani kā 1. grupas redzes invalīdi ar vēl dieviem tādiem pašiem invalīdiem pavadīja redzīgs cilvēks (Artūrs Būda). Kā zināms, tad par ceļu, izmantojot mūsu invaliditātes apliecības nav jāmaksā, ieskaitot arī mūsu pavadoni.

No rīta pieredzētais mūs visus šokēja, jo viss sākās ar to, ka Liepājas autoostas biļešu kasē mums atteicās pārdot biļetes, jo kā izrādās, tad apliecību aizmugurējā pusē ir speciāls hologrammas lauciņš, kas norāda, ka apliecība ir derīga un nav viltota. Mūsu apliecībām šis lauciņš bija nodilis, ko, protams, mēs nezinājām, jo ne paši varam to ieraudzīt, ne citi zināja par to mūs informēt. Liels bija mūsu izbrīns par to, ka tagad pēkšņi, kur divas dienas iepriekš no Rīgas ar vilcienu varēja atbraukt bez problēmām, nevaram nopirkt biļetes, lai tiktu uz mājām. Kasiere bija nelaipna un nebija gatava nākt pretim, kas šajā situācijā būtu tikai bijis normāli, pabrīdināt mūs, ka, aizbraucot uz Rīgu, vajag nomainīt apliecību. Nē, biļetes nepārdos un punkts, jo, redz, neskatoties uz to, ka apliecībām vēl ilgi bija derīguma termiņš, tās neesot vairs derīgas un, lai meklējam tuvāko vietu, kur apliecības nomainīt. Cerība bija, ka vismaz autobusa šoferis būs pretimnākošāks un pārdos biļetes, taču arī šoferis bija nelokāms, un teica, ka, ja iekāps kontrole, tad viņam būs jāmaksā 120 eiro sods.

Tā nu mūs izstūma no autobusa un palikām Liepājā neizpratnē un, protams, dusmīgi par izveidojušos situāciju. Konsultējoties ar Liepājas Neredzīgo biedrības vadību nolēmām, sazināties ar Liepājas VDEĀVK nodaļu, kur izsniedz jaunas apliecības.
Ieradāmies tur, Aldara ielā, un patiešām 10-15 minūšu laikā man un maniem biedriem tika izveidotas jaunas apliecības ar visām hologrammām.

Cinisma stunda

Bijām jau mierīgi un nu jau priecīgi. Taču, kas tev deva - ar to viss nebeidzās. Pulksten 12.25 kāpām ar internetā nopirktajām biļetēm autobusā, kur šoferis uz mums sāka neadekvāti kliegt un jautāt, kur dabūjām apliecības, un vai vispār tās derīgas? Tajā brīdī sajutāmies kā noziedznieki, kuri, viņaprāt, mēģina ar viltotām apliecībām nokļūt Rīgā. Protams, sekoja asa vārdu pārmaiņa starp šoferi un mūsu pavadoni, jo šofera attieksme un "braukšana virsū" bija pilnīgi ne par ko un nevietā. Viņš noteica, ka jau viss Liepājas autobusu parks par mums zinot, ka mēģina te kaut kādi ar nederīgām apliecībām braukt.

Beigās gan veiksmīgi nokļuvām Rīgā. Taču secinājumu un jautājumu pēc šodienas ir daudz… Kā Liepājas VDEĀVK darbiniece teica, tad šīs jaunās apliecības esot zemas kvalitātes un tas esot lētais iepirkums… Un, lūdzu, atkal valsts ekonomē uz mums, uz invalīdu, rēķina.

Un ieteikums draugiem: lūdzu, pārbaudiet arī savas apliecības, jo izskatās, ka šī varētu kļūt par tendenci. Šo tā bez ievērības nevar atstāt, jo teikšu kā ir - pret mani un maniem kolēģiem invalīdiem tika novadīta cinisma stunda un faktiski mēs tikām izsmieti! Liepājas autoosta ar visu savu autobusu parku ir pelnījuši publisku „fui””.

Lētais iepirkums

Artūrs Būda Jauns.lv teica, ka viņam ir vairāki neatbildēti jautājumi:

foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijas Republikas invalīda apliecība, ko izsniedz Veselības un darbnespēju ekspertīzes ārstu valsts komisija.

„Kāpēc tad uz invalīdu apliecībām ir tie numuri, ja pēc viņiem nevar atrast sistēmā, ka tā reģistrēta un derīga apliecība? Kāpēc tiek ražotas vai, pareizāk sakot iepirktas, tik zemas kvalitātes apliecības, kas nodilst kaut vai atrodoties tikai maciņā? Kāpēc apliecībām dod tik garu – desmit gadu termiņu, ja viņas nemaz fiziski tik ilgi nekalpo? 

Kāpēc autobusa šoferi izrāda neapmierinātību ar to, ka redzes invalīdi brauc ar Liepāja-Rīga maršruta autobusiem. Laikam viņi aizmirst, ka valsts dotē invalīdu braucienus. Un tas, ka pāris reizes gadā uzreiz nedaudz lielāka cilvēku grupiņa ar redzes invaliditāti un saviem pavadoņiem brauc no sacensībām Liepājā droši vien nav nekāds pasaules gals ne Liepājas autoostai, ne autobusu parkam. 

Šajā sakarā viennozīmīgi vēlamies saņemt rakstisku atvainošanos par konkrēto incidentu no iesaistīto personu un uzņēmumu puses par cilvēku goda un cieņas aizskaršanu. Tāpēc, ka nebija nekādas sapratnes un nākšanas pretim. Bija tikai necienīga izturēšanās un nekaunīga "braukšana virsū" mutiski. 

Jo, atvainojiet, bet Liepājā pieredzētais cilvēkiem, kuriem tā jau dzīve nav tā vieglākā, vienkārši lika piedzīvot vēl liekus pazemojumus. Latvijā ir aptuveni 12 000 redzes invalīdi. Rodas jautājums: vai tiešām viņus neuzskata par cilvēkiem?”

Jauns.lv uzdeva jautājumus VDEĀVK un Liepājas autobusu parkam, kā tie vērtē izveidojušos situāciju. Atbildes pagaidām vēl nav saņemtas.