foto: Zane Bitere/LETA
„Jaunā Vienotība” sola apmežot Rīgu un izārstēt galvaspilsētas smadzenes
Vienotībnieki pie Kongresu nama demonstrē savus saukļus un līderi pašvaldības vēlēšanās Vilni Ķirsi (pa labi, galvenais runātājs – premjers Krišjānis Kariņš).
Politika
2020. gada 3. augusts, 03:41

„Jaunā Vienotība” sola apmežot Rīgu un izārstēt galvaspilsētas smadzenes

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tuvojoties Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanām, Jauns.lv piedāvā rakstu sēriju, kurā iepazīstina ar partiju sarakstiem un tajos atrodamiem vēstījumiem. Šodien stāstām par Latvijā valdošo premjera „Jauno Vienotību”, ar kuras svētību tad arī tika atlaista iepriekšējā Rīgas dome un kura, nokļūstot pie varas galvaspilsētā, sola nevis jaunu kārtību, bet gan vienkārši kārtību, kas Rīgā jau neesot bijusi daudzus gadus.

Atšķirībā no konkurentiem „Jaunai Vienotībai” (JV) sabiedrība ar savu līderi Vilni Ķirsi tā īpaši nav jāiepazīstina. JV ir vienīgā partija, kas uz vēlēšanām dodas ar iepriekšējās vēlēšanās prezentēto līderi - Vilni Ķirsi, kurš gan īsti nav „Vienotības” bērns, jo politikā iesoļoja no nu jau izčākstējušās Zatlera Reformu partijas. Viņš bijis gan Saeimas, gan Rīgas domes deputāts, bet nu strādā partijas valdē, dod ekonomiskos padomus Ārlietu ministrijai, kā arī darbojas zemessardzē. Īsi sakot. politisks paraugpilsonis, ko arī reklamē partijas mājaslapas sauklis „Kur Ķirsis, tur kārtība”.

Jūlija vidū JV pie Kongresu nama, netālu no pieminekļa pirmajam latviešu teātrim, gan izspēlēja teatralizētu uzvedumu, lai rīdziniekiem prezentētu savu listi. Bija gan baleta prīma Lita Beiris ar plakātu rokās, gan Vidzemes lībiešu pēctecis Krišjānis Kariņš uz vellapēda, gan deputātu kandidāti rātni kā uz skatuves sastājušies pulciņā, demonstrējot priekšvēlēšanu saukļus.

foto: Zane Bitere/LETA
Baleta prīma Lita Beiris, kura „Jaunās Vienotības” sarakstā ir ar 20. numuru, iestājas par bērnudārziem bez rindām.

Šajos saukļos nebija nekā oriģināla vai neparasta. Teju vai visu uz domi kandidējošo partiju pārstāvji var vienoties kopkorī: „Auditu visos uzņēmums, ielu un tiltu remonts, bērnudārzu rindu likvidēšana, mājokļus pilsētniekiem, veloceliņus, mazāku nekutamā īpašuma nodokli, rotaļlaukumus...” un tā joprojām. Protams, ir arī kāds solījums ko nesola citi – piemēram, par godu katram jaundzimušajam iestādīt koku, likvidēt mobingu skolās, vairāk naudas kino jeb Rīgas Filmu fondam, lai Rīga iekļūtu pasaules kino apritē.

Tā kā Rīgā gadā reģistrē aptuveni 6000-7000 jaundzimušo, tad tik varam iedomāties. cik zaļa ar laiku kļūs Rīga! Apvienība „Pilsēta cilvēkiem” ziņo, ka pēdējo piecu gadu laikā Rīgas ielās nozāģēti 2626 koki, bet iestādīti tikai 198 jauni koki. Atkarībā no koku sugas, hektārā atjaunojamu meža ir jāiestāda 1500-3000 koku. Tas nozīmē, ka gadā apmēram trīs hektāri pilsētas zemes tiks atdotas pilnvērtīgam mežam. Patiesībā tas jau nav diez ko katastrofāli, jo Rīga ir 30 400 hektāru liela.

Vienlaikus partija arī emocionāli spriež par kardioloģiju: „Rīga ir Latvijas sirds. Ja par sirdi nerūpējas, pret to izturas nevērīgi, slimo viss ķermenis. Mēs izārstēsim un uzturēsim kārtībā gan Latvijas sirdi, gan Rīgas rokas, gan kājas, gan smadzenes”.

Visus šos labos nodomus „Jaunās Vienotības” kandidāti apliecināja prezentācijas pasākumā pie Kongresu nama, apmēram stundu stāvot cits citam līdzās, turot rokās plakātus, uz kuriem bija uzrakstīts kāds no priekšvēlēšanu solījumiem. Pasākuma kulminācija bija premjera Kariņa ierašanās laukumā ar divriteni.

Cik šī partijas stāja būs pārliecinoša, ir grūti spriest, jo socioloģiskajās aptaujās „Jaunās Vienotības” reitingi tad ir augšā, tad atkal lejā. Ja jūnijā tai bija šogad vēsturiski zemākais rādītājs – 5,1%, tad pēc pāris nedēļām jau 8,4%. Tomēr pēc visa spriežot, gan jau viņi tiks ievēlēti.

Kas tad vēl ir šajā sarakstā bez tautsaimniecības analīzes un prognozēšanas maģistra Ķirša? Otrajā un trešajā vietā – atlaistās domes deputāti Inese Andersone un Olafs Pulks, kam seko vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki: bijušais Valsts policijas šefs Ints Ķuzis, ārsts Hosams Abu Meri, kādreizējais izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, kultūras eksministrs Ints Dālderis un citi. Katrā ziņā pirmajā desmitniekā ir labi zināmi ļaudis, kuri ar savu harizmu jeb citiem - tieši otrādi - var pievilināt vēlētājus, kuri pārliecināti, ka „Rīga ir smagi cietusi no domes vadības, kas gadiem bijusi augstprātīga, korumpēta un arī provinciāla”.