foto: Publicitātes foto
FOTO: Latvijā testē bezpilota kaujas atbalsta platformu “Natrix lat-100”
Platformas “Natrix lat-100” prototips
2020. gada 23. maijs, 10:39

FOTO: Latvijā testē bezpilota kaujas atbalsta platformu “Natrix lat-100”

Jauns.lv

Latvijā inženieri testē vietējā ražotāja “SRC Brasa” mobilās karavīru atbalsta platformas “Natrix lat-100” prototipu, lai to pielāgotu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kaujas mācību vajadzībām 2020. gada vasarā. Iekārtas pirmais pārbaudes testu process tuvojas noslēguma posmam.

Mobilās kaujas atbalsta platformas izmantošana paredzēta gan kravas – individuālā un vienības ekipējuma pārvadājumiem, gan savienojamībai ar kaujas atbalsta un kaujas nodrošinājuma  inženiertehniskiem risinājumiem.

foto: Publicitātes foto
Platformas “Natrix lat-100” prototips

“Pirmie visurgājēja testi lauku apvidū vainagojās ar pārliecinošiem rezultātiem, kas liecina par jaudu un stabilitāti. Platformas nestspējas kapacitāte sasniedza 200 kilogramu, attīstot ātrumu līdz 15 kilometriem stundā,” uzsver uzņēmuma “SRC Brasa” militāro programmu direktors Agris Jermacāns. Viņš piebilst, ka modelis komplektēts ar programmētu vadības sistēmu, kas ļaujot manevrēt arī šķēršļota apvidus apstākļos.

foto: Publicitātes foto
Platformas “Natrix lat-100” prototips

Bezpilota kaujas atbalsta platformas attīstīšana notikusi sadarbībā ar zemessargiem, inženieriem un industriālo dizaineru komandu, lai nodrošinātu karavīriem uzticamu atbalsta sistēmas platformu. Tā piedāvā ne tikai manuālu kontroli ar tālvadības pulti, bet speciālisti strādā, lai iekārtu robotizētu, ilgtermiņā nodrošinot pilnībā autonomu pārvietošanos.

“Mēs esam atraduši veiksmīgu balansu “NatriX” izmēros, kas pilnā komplektācijā nepārsniedz trešdaļu kubikmetra. Iekārta ir kompakta transportēšanai uz kaujas uzdevuma izpildes vietu. Tajā pašā laikā platforma ir pietiekami liela, lai ar to pārvadātu somas, kannas un kastes, kā arī vajadzības gadījumā nogādātu ievainoto uz evakuēšanas punktu,” norāda idejas autors, vecākais zemessargs Gatis Vectirāns.

foto: Publicitātes foto
Platformas “Natrix lat-100” prototips

Uzņēmums “SRC Brasa”, kas līdz šim specializējies karavīru ekipējuma ražošanā, pērn Aizsardzības ministrijas otrajā grantu konkursā ieguvis finansējumu, lai realizētu “NatriX lat-100” projektu, kura ietvaros izstrādāts iekārtas tehniskais prototips, kā arī diferencētie navigācijas risinājumi.

“Elektronizācijas laikmetā valsts aizsardzība sastopas ar jauniem draudiem un izaicinājumiem, kas vienlaikus sniedz arī iespējas. Latvijai ir liels potenciāls izmantot savu zinātniski intelektuālo kapacitāti, lai modernizētu gan Latvijas, gan NATO aizsardzības spējas un mūsu uzņēmums ir uzsācis šo ceļu,” uzsver uzņēmuma “SRC Brasa” militāro programmu direktors Agris Jermacāns

Plānots, ka šī gada vasarā “NatriX lat-100” varēs izmantot militārās vienības sastāvā konvenciālās kaujas mācību vajadzībām.