foto: Twitter / @KasparsKrasts
Saskādē auto un skolai norauj jumtu - spēcīgais vējš valstī liek par sevi manīt
Ogrē uz automašīnas uzkritis koks
Sabiedrība
2020. gada 16. aprīlis, 16:35

Saskādē auto un skolai norauj jumtu - spēcīgais vējš valstī liek par sevi manīt

Jauns.lv / LETA

Iedzīvotāji sociālajos tīklos ziņo par spēcīgā vēja nodarītajiem postījumiem dažādās Latvijas vietās. Kā ziņots, ceturtdien visā Latvijā, izņemot Kurzemi, ir spēkā sinoptiķu izsludinātais oranžā līmeņa brīdinājums par stipru vēju.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz ceturtdienas vakaram saņēmis kopumā 130 izsaukumus par spēcīgā vēja radītajiem postījumiem, iedzīvotājiem ziņojot gan par vēja nolauztiem kokiem, gan norautām jumta daļām un citām bojātām konstrukcijām, informēja VUGD.

Visvairāk izsaukumu bijis laikā no plkst.14 līdz 17. Spriežot pēc izsaukumu skaita, stiprā vēja visvairāk skartās vietas bijušas Rīgā un tās apkārtnē, tai skaitā Ogrē.

Video redzams, ka vējš Jēkabpils 3.vidusskolai norāvis daļu jumta. Ceturtdienas pēcpusdienā daudzviet Latvijā, arī galvaspilsētā, rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās pārsniedz 20 metrus sekundē.

Kā stāsta pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Kraps, norauta ir apmēram trešdaļa vai pat mazāka skārda jumta daļa. Lai loksne, kas karājās no jumta, nepadraudētu apkārtējos, palīgā saukts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kura darbinieki loksni nogriezuši. Kraps uzteica glābēju darbu, kas rīkojušies operatīvi un profesionāli.

Plānots, ka piektdien jumtam tiks uzlikts pagaidu segums, jo šodien vēja dēļ darbus veikt ir bīstami, un darbinieku drošība ir svarīga, norādīja pilsētas mērs. Cilvēki negadījumā nav cietuši, jo skolēni mācības apgūst attālināti, un arī pedagogu notikuma laikā skolā nav bijis daudz. Segums ir bijis aptuveni 20 gadus vecs, un pašlaik nodarītie zaudējumi vēl nav aplēsti.

Ogrē koks uzkritis automašīnai.

Par spīti ieteikumiem bez vajadzības ārā neiet, novērojami arī ekstrēmu sajūtu cienītāji.

Jau ziņots, ka Varakļānu postenim spēcīgā vēja dēļ nobrucis tornis, kur bija uzstādīta sirēnas iekārta.

Šļūteņu žāvēšanas torņa sagruvusī siena ir uzkritusi uz ēkas jumta, to bojājot. Patlaban tiek novērtēta situācija, lai organizētu turpmāko darbu un par postījumiem, informēta Nodrošinājuma valsts aģentūra.

 Viļānos vējš kādai privātmājai nopostījis siltumnīcu.

Arī Dobelē, Līgatnē un citviet spēcīgi pūš.

View this post on Instagram

#Vējš #šūpolēs

A post shared by Aldis Putnins (@aldisputni) on

Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi kļūst bīstami. Tiek prognozēta salīdzinoši reta laika parādība, kas var radīt postījumus un zaudējumus. Iedzīvotājiem jābūt modriem un jāinteresējas par jaunākajām laika prognozēm, kā arī jāapzinās riski un jāseko līdzi informācijai, ko sniedz atbildīgās institūcijas, piemēram, glābšanas dienests vai pašvaldība.

LVĢMC norāda, ka vēja nolauzti koki, nenostiprināti priekšmeti vai atlūzas var radīt bojājumus un postījumus. Iespējami elektroapgādes traucējumi.

Daudzviet valstī gaidāmi arī nokrišņi - pārsvarā neliels lietus. Saulainākā diena būs Kurzemē. Maksimālā gaisa temperatūra +6..+11 grādi.

Vakarā vējš pierims. Naktī uz piektdienu vējš būs lēns līdz mērens, gaisa temperatūra pazemināsies līdz -2..+4 grādiem. Gaidāms neliels un mainīgs mākoņu daudzums, vietām iespējami īslaicīgi nokrišņi.