foto: Vida Press
“Vai vīrusu var nogalināt ar gludekli?” Speciālisti atbild uz ikdienišķiem cilvēku jautājumiem par Covid-19
Saistībā ar Covid-19 krīzi ir ieviesta virkne ierobežojumu, kas skar un izmaina ikdienas dzīvi. Eksperti mēģina sniegt atbildes uz visdažādākajiem cilvēku jautājumiem.
Sabiedrība
2020. gada 15. aprīlis, 04:26

“Vai vīrusu var nogalināt ar gludekli?” Speciālisti atbild uz ikdienišķiem cilvēku jautājumiem par Covid-19

Jauns.lv

Papildus regulāri atjaunotajai statistikai par Covid-19 slimnieku skaitu Latvijā un citviet pasaulē, cilvēkus arvien vairāk interesē arī dažādi jautājumi saistībā ar ikdienišķām lietām un darbībām, ko nepieciešams īpaši apdomāt pandēmijas laikā.

Šajā un turpmākajās publikācijās aicinām ekspertus atbildēt uz Jauns.lv lasītāju iesūtītajiem jautājumiem.

Šoreiz Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ekspertu atbildes uz jautājumiem sagatavoja SPKC sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Tetere.

Aprīļa vidus: tukšā Rīga ārkārtējās situācijas laikā

gallery icon
19

Vai vīruss spēj dzīvot ūdenī? Ja inficēti cilvēki peldas jūrā, upē vai ezerā, vai citiem ir risks inficēties?

“Šobrīd nav pierādījumu tam, ka dzerot ūdeni vai peldoties iespējams inficēties.”

Vai vīrusu var nogalināt ar gludekli, tvaiku?

“Vīruss iet bojā pie +60 grādu (Celsija) temperatūras, tāpēc karsti tvaiki un gludeklis var iznīcināt vīrusu uz apģērba vai traukiem. Šie ieteikumi atrodami SPKC vietnē.”

Populārais 9% etiķis, ko bieži lieto saimniecībā – vai tas ir derīgs kā dezinfekcijas līdzeklis Covid-19 gadījumā?

SPKC mājaslapā ir atrodami arī centra ieteikumi tīrīšanai un dezinfekcijai.” [Sarakstā nav atrodams 9% etiķis].

Krīzē strādājošie mediķi dalās ar izdegšanu, bailēm un cerību pandēmijas laikā

Pasaules veselības organizācija (PVO) paziņojusi, ka vairākās valstīs Covid-19 diagnosticēts katram desmitajam mediķim. Piemēram, Itālijā sasirgušo mediķu skaits pārsniedz 13 ...

gallery icon
56

Vai drīkst apciemot draugus, radus, ja turies no viņiem pa gabalu (2 metru nosacījums)?

“Šobrīd ir aizliegti jebkādi privāti pasākumi, ja tajos piedalās tie, kuri nedzīvo kopā. Tas nozīmē, ka svinības vai ciemošanās pie radiem, draugiem, vecvecākiem, pasēdēšana dārzā ar kaimiņiem, svešu bērnu pieskatīšana vai jebkādi citi privāti satikšanās pasākumi, kur iesaistīti cilvēki, kas nedzīvo kopā, ir aizliegti. Nav pieļaujama arī situācija, ka, piemēram, cilvēks darba dienās dzīvo vienā vietā (ar draugiem, kolēģiem vai tml.), bet nedēļas nogalē dodas apciemot ģimeni vai draugus, kuri dzīvo citur. Šādās situācijās cilvēkam ir jāpieņem lēmums, kurā no mājsaimniecībām viņš pavadīs laiku līdz brīdim, kad šie ierobežojumi tiks atcelti. Izņēmums ir tad, ja nepilngadīga bērna vecāki dzīvo šķirti. Bērns drīkst tikties ar otru vecāku. Vienlaikus pašiem vecākiem kopā ir jāizvērtē situācija, vai tas šobrīd ir nepieciešams. Tā vietā var izmantot citas iespējas, piemēram, sazināties ar video zvanu.  Būtiski ir atcerēties, ka šobrīd īpaši svarīgi no inficēšanās ar Covid-19 ir pasargāt gados vecus cilvēkus un cilvēkus ar hroniskām saslimšanām, tāpēc jāatliek arī vecvecāku apciemojums. Piemēram, vecāki nedrīkst brīvdienās sūtīt bērnus uz laukiem pie vecvecākiem, kā arī vecvecāki nedrīkst braukt palīdzēt pieskatīt bērnus darba dienās, ja vien visi nedzīvo kopā vienā mājsaimniecībā.”

PIRMS un PĒC: iespaidīgi foto parāda Covid-19 varu

Covid-19 pandēmijas ietekmē cilvēki pārstājuši pulcēties publiskās vietās. "Reuters" fotogrāfi lieliski spējuši atainot slimības spēku ietekmēt cilvēku paradumus.

gallery icon
35

Radies iespaids, ka vīrusa nēsātāja elpa, šķavas jau teju nozīmē inficēšanos. Vai tiešām cilvēks ar labu imūnsistēmu, kurš lieto vitamīnus un vajadzīgās barības vielas, ir tieši tikpat neaizsargāts no vīrusa saķeršanas kā hronisks slimnieks? Par iespējamās saslimšanas smagumu/komplikācijām skaidrs, bet tieši paša vīrusa saķeršanu/kļūšanu par nēsātāju?

“Cilvēks var inficēties neatkarīgi no vecuma, fiziskās sagatavotības, organisma spējas pretoties dažādiem vīrusiem. Īpaša nozīme ir cilvēka ikdienas paradumiem un profilakses pasākumu ievērošanai. Tāpēc SPKC speciālisti atgādina par piesardzības pasākumiem. Covid-19 profilakses pasākumi ir līdzīgi kā citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām: bieži mazgāt un dezinficēt rokas, ieturēt distanci 2 metri, apmeklēt veikalu stundās, kad ir vismazāk apmeklētāju, izvērtēt pārvietošanos sabiedriskajā transportā. Ja ir nepieciešama ārsta konsultācija, aicinām vispirms sazvanīties ar ārstu.”

Jautājumus aicinām, iesūtīt uz e-pastu: jauns@jauns.lv

Par ārkārtējo situāciju Latvijā:

Jau ziņots, ka kopš 13. marta Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību. Ministru kabinets aizvadītajā nedēļā pagarināja ārkārtējo situāciju līdz 12. maijam.

Šajā laikā mācības notiek attālināti, bet ārtelpās ir aizliegts pulcēties vairāk par diviem cilvēkiem vai vienas mājsaimniecības locekļiem.

Koronavīrusa skartā Rīga Lieldienu gaidās

gallery icon
64

Tāpat stingri nosacījumi jāievēro tirdzniecības vietām, tostarp, apmeklētājiem vienam starp otru ir jāievēro divu metru distance, savukārt tāda pat distance starp galdiņiem ir jānodrošina ēdināšanas vietās. Valdība noteikusi arī citus ierobežojošos pasākumus.