foto: LETA
Ieslodzījuma vietās Latvijā nav konstatēti Covid-19 saslimšanas gadījumi
2020. gada 14. aprīlis, 09:38

Ieslodzījuma vietās Latvijā nav konstatēti Covid-19 saslimšanas gadījumi

Jauns.lv / LETA

Līdz šim nav informācijas, ka Latvijas ieslodzījuma vietās kādam no ieslodzītajiem tiktu konstatēta saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19, šorīt intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Viņš atzina, ka ieslodzījuma vietas šajā krīzes situācijā arī Latvijas ieslietu sistēmai ir liels izaicinājums, jo ierobežotas tikšanās iespējas, ir liels apgrūtinājums. "Ierobežojumi attiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem, kā arī uz ieslodzītajiem, tāpēc par šādiem jautājumiem nekādu ekscesu ieslodzījumu vietās pašlaik nav," sacīja ministrs.

Tāpat viņš atzina, ka minētie ierobežojumi, iespējams, nākuši par labu, jo ieslodzījumu vietās Latvijā nav konstatēts neviens inficēšanās gadījums ar Covid-19.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšniece Ilona Spure jau 25.martā pieņēma lēmumu, ka, lai novērstu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 iekļūšanu un nekontrolējamu izplatību Latvijas ieslodzījuma vietās un sabiedrības drošības labā, līdz ārkārtējās situācijas beigām ir pārtraukta ieslodzītajiem paredzēto pienesumu pieņemšana ieslodzījuma vietās.

Tāpat līdz ārkārtējās situācijas beigām Latvijas ieslodzījuma vietās esošos ieslodzītos apmeklēt varēs tikai procesu dalībnieki. 

No 17.marta līdz ārkārtējās situācijas beigām ieslodzītajiem pārtrauktas īslaicīgās un ilglaicīgās tikšanās ar radiniekiem, kā arī laulību reģistrācija. Spure uzsvēra, ka ieslodzījuma vietas ir izolēta vide, tādēļ tajās ir jārīkojas īpaši uzmanīgi, lai pēc iespējas samazinātu risku ienest vīrusu.

Komentējot ieslodzīto tikšanos ar procesa dalībniekiem, Spure pieļāva, ka atsevišķos gadījumos varētu izmantot alternatīvus risinājumus.

Spure iepriekš norādīja, ka IeVP mēģinās kooperēties ar citām Tieslietu ministrijas pakļautības iestādēm, lai iegādātos papildu ierīces videokonferenču nodrošināšanai. Viņa piebilda, ka videokonferences varētu tikt izmantotas, lai mazinātu gadījumu skaitu, kad ieslodzītos nepieciešams konvojēt uz tiesu ēkām, procesuālo darbību veikšanai.

Renovētais Valmieras cietuma izmeklēšanas korpuss

gallery icon
39

IeVP priekšniece atklāja, ka arī ieslodzījuma vietās esošās skolas darbojas vai nu attālinātā režīmā, vai arī ir pārtraukušas savu darbu līdz ārkārtējās situācijas beigām. Tāpat ieslodzījuma vietās pārtraukti resocializācijas pasākumi, kuros iesaistītas trešās personas. 

Savukārt atklātā tipa cietumu klientiem līdz ārkārtējās situācijas beigām liegts uzņemt viesus, kā arī liegts atstāt cietuma teritoriju, izņemot gadījumos, ja tie ir nodarbināti pie kāda komersanta, taču arī šis jautājums tuvākajās dienās tiks risināts.

Turpretim IeVP centrālais aparāts uz ārkārtējās situācijas laiku pārtraucis uzņemts iedzīvotājus klātienē, bet aicina tos vērsties pārvaldē rakstiski.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien lēma pagarināt Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 12.maijam.