foto: Nora Krevņeva Baibakova
Rātsnamā notika diskusija par transporta sistēmu un klimata izaicinājumiem
Runā Rīga
2020. gada 6. februāris, 13:45

Rātsnamā notika diskusija par transporta sistēmu un klimata izaicinājumiem

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

5. februārī Rātsnamā notika Latvijas Riteņbraucēju apvienības un SIA „IE.LA inženieri” rīkots seminārs pašvaldības iestāžu un uzņēmumu vadītājiem un darbiniekiem par transporta sistēmu un klimata pārmaiņu izaicinājumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

„Lai mēs varētu veiksmīgi virzīties uz labāku un cilvēkiem draudzīgāku galvaspilsētas centru un Rīgas dzīvojamajiem rajoniem, pirmkārt, ir nepieciešams, lai visu pašvaldības struktūru speciālistiem būtu padziļināta izpratne par mūsdienu prasībām un aktualitātēm. Otrkārt, visiem pašvaldības departamentiem, iestādēm, uzņēmumiem ir jāspēj sadarboties un kopīgi virzīties uz to, lai sasniegtu mērķus, tā mums patlaban objektīvi ir problēma. Tāpēc jo vairāk mums būs šādu diskusiju un sarunu ar ekspertiem, jo labāk. Tikai tā mēs varam mainīt domāšanu un rezultātā arī rīcību,” norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs.

Speciālisti sprieda par Pasaules klimata politiku un tās ietekmi uz pašvaldībām, jauninājumiem un plānotajām izmaiņām transporta jomā normatīvajos aktos un to ietekmi uz Rīgu, pārvietošanās prioritātēm pašvaldībā un citām ar transporta nozari saistītām aktualitātēm.

Kā norāda Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētājs Viesturs Silenieks, pēdējos gados valstu un pašvaldību attīstības virzienus arvien vairāk ietekmē Klimata pārmaiņu politika, kuras rezultātā valstis un pašvaldības ir spiestas ievērot šīs politikas uzstādījumus, tādējādi mainot attīstības kursu, integrējot klimata politiku visās tautsaimniecības jomās – lauksaimniecībā, ražošanā, transportā, enerģētikā, izglītībā, pārtikas pārstrādē, vides aizsardzībā, tūrismā, veselības aprūpē u.c.

Viena no novērotajām tendencēm, kas ir vislielākais izaicinājums pašvaldībām, ir nespēja sadarboties šķietami pilnīgi atšķirīgām struktūrvienībām, taču klimata politikas mērķu sasniegšanā šī ir visbūtiskākā lieta. Tāpēc seminārā tika apskatīti tādi jautājumi kā: Kas kopīgs ceļu infrastruktūrai un skolēnu sekmju līmenim? Kas kopīgs transportlīdzekļiem ar darba ražīgumu un veselības aprūpi? Kas kopīgs satiksmei un nekustamajiem īpašumiem, pašvaldības budžeta ieņēmumiem no tiem? Kā pilsētvide maina kriminogēno situāciju?

Semināra mērķis bija likt aizdomāties, kā šķietami dažādu nozaru, atbildības sfēru kompetences caurvijās un spēj radīt būtisku ietekmi pavisam citā nozarē.

Latvijas Riteņbraucēju apvienība un SIA „IE.LA inženieri” speciālisti ir piedalījušies daudzos ārvalstu un Latvijas pilsētvides un mobilitātes projektos, ir iniciatori vairāku valsts programmu, plānu, standartu izstrādē, piedalās vairāku ministriju darba grupās, konsultē daudzas pašvaldības, valsts uzņēmumus un privāto sektoru mobilitātes jautājumos, projektu un koncepciju izstrādēs. Ir Eiropas Riteņbraucēju federācijas, Pasaules Riteņbraukšanas alianses un Latvijas Ceļu satiksmes drošības padomes biedrs.

Jau vēstīts, ka decembrī Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs tikās ar Latvijas Riteņbraucēju apvienības valdes priekšsēdētāju Viesturu Silenieku, transporta infrastruktūras plānotāju, projektētāju Viesturu Lauru un ilgtspējīgās pilsētvides un mobilitātes eksperti Aneti Zvaigzni, vienojoties par ciešāku sadarbību un iezīmējot arī konkrētus sadarbības projektus, piemēram, semināru ciklu par pilsētvidi, gājēju un velo infrastruktūru pašvaldības institūciju pārstāvjiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās