foto: Rojs Maizītis
Tirgojot valsts konfiscētos auto, izkrāpj 161 000 eiro
Vidēji no katra cietušā izkrāpti vairāk nekā 30 000 eiro.
112
2020. gada 18. janvāris, 05:18

Tirgojot valsts konfiscētos auto, izkrāpj 161 000 eiro

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Iekšējās drošības birojs nodevis prokuratūrai materiālus, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret kādu Nodrošinājuma valsts aģentūras darbinieku. Viņš lētticīgiem labu auto kārotājiem piedāvāja iegādāties svešus spēkratus.

Viena no aģentūras funkcijām ir īpašniekiem atņemtu, ar tiesas lēmumu konfiscētu un administratīvo sodu kārtībā aizturētu automašīnu uzglabāšana, realizēšana, arī iznīcināšana – tos tirgojis pašmāju Ostaps Benders.

Izkrāpis 161 000 eiro

Viņš arī piesavinājies tabakas izstrādājumus aptuveni 10 000 eiro vērtībā – tas ir visai liels daudzums, tāpēc nevar izslēgt arī iespēju, ka šīs cigaretes ir nonākušas atpakaļ nelegālajā apritē.
Aizdomās turamajam, kura vārds izmeklēšanas interesēs netiek izpausts, uzrādīta apsūdzība pēc trim Krimināllikuma pantiem par krāpšanu un svešas mantas piesavināšanos.

Lietā ir pieci cietušie, no kuriem apsūdzētais izkrāpis visai iespaidīgu summu – 161 000 eiro. Kaut arī tiesībsargājošo iestāžu informācija ir visai skopa, "Kas Jauns Avīze" noskaidroja nozieguma shēmu.

Valsts glabāšanā simtiem auto

Nodrošinājuma valsts aģentūras pārstāve Dace Saveiko informē, ka pašlaik aģentūras glabāšanā atrodas 423 transporta līdzekļi, kuri izņemti kā lietiskie pierādījumi vai arestētā manta kriminālprocesu ietvaros, un arī 20 vienības administratīvo pārkāpumu lietās.

Glabāšanā atrodas arī vairāk nekā 300 ceļu satiksmes pārkāpumos izņemti auto. Daļai no šiem transporta līdzekļiem pēc tiesu lēmumiem par mantas konfiskāciju rīko izsoles.
Tas var notikt arī reizēs, kad īpašnieks atsakās no sava auto – situācijās, ja ilgas uzglabāšanas izmaksas pārsniedz automašīnas reālo vērtību. Tādos gadījumos automašīnas ievieto aģentūras mājaslapā, un jebkurš interesents pilnīgi legāli tās var reāli apskatīt aģentūras stāvlaukumos un iegādāties, brīvi piedaloties izsolē.

Piedāvā zem tirgus cenas

Lielākā daļa no šīm automašīnām ir pa kabatai daudziem, taču šobrīd glabāšanā ir aptuveni 30 spēkratu, kas vērtējami kā luksusa klases auto.

To vidū ir "Aston Martin", "Porsche Carrera", "Hummer", "Bentley Mulsanne", "Ferrari", "Porsche Cayenne", arī dažādi "Audi", "Mercedes-Benz", "Land Rover" un "BMW" modeļi – tieši tāda līmeņa auto apkrāptajiem piedāvāja izmanīgais aģentūras darbinieks.

Izmantojot klientu nezināšanu par auto realizācijas kārtību, viņš piedāvāja spēkratus, kas nemaz nebija izlikti pārdošanā un pat nebija novērtēti. Cietušie uzķērās, jo prasītās summas bija  zemākas par automašīnu reālo tirgus vērtību.

Varēja būt sliktāk

Zinot, ka no pieciem cietušajiem izkrāpts 161 000 eiro, viegli izskaitļot, ka vidēji katrs ir uzmests par vairāk nekā 30 000 eiro. Krāpnieks bez problēmām varēja vairākiem cilvēkiem piedāvāt arī vienu un to pašu, īpaši kārdinošu auto.

Iespējams, viņam pat paveicies, ka apkrāptie nesāka risināt šo problēmu pēc džungļu likumiem, bet izvēlējās iet tiesisku ceļu. Tagad blēdim draud līdz pat sešiem gadiem cietumsods un, protams, arī izkrāptie līdzekļi jāatdod to īpašniekiem.